Βίντεο: Οι ταινίες πίσω από τα αγαπημένα σας GIFs - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:39
13/1

Βίντεο: Οι ταινίες πίσω από τα αγαπημένα σας GIFs

Ένας τίτλος που λίγα χρόνια πριν θα περιείχε τουλάχιστον μία εντελώς άγνωστη λέξη, σήμερα είναι μια διαδικτυακή κανονικότητα. Που σε ένα μέρος της αφορά και τον κινηματογράφο.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Τα gifs είναι κινούμενες εικόνες πολύ σύντομης διάρκειας που απεικονίζουν αντί λέξεων («if you are into this brevity thing», που θα έλεγε και ο Μεγάλος Λεμπόφσκι), αυτό που θέλουμε να δηλώσουμε. Είναι συναίσθημα, επικρότηση ή δυσανασχέτηση, σύμπνοια ή απόσταση. Είναι κι ένας τρόπος να αστειευτείς. Αντίθετα με τα emoticon, που κατά βάση τα 'χεις έτοιμα, το gif (ή gifάκι σε έκρηξη χαριτωμενιάς) θέλει ψάξιμο, θέλει και κόπο αν είναι να το φτιάξεις, θέλει και γούστο στη χρήση.

Κι αν γίνει σωστά, εκτός του ότι επικοινωνεί ένα συναίσθημα, ειδικά μεταξύ των σινεφίλ μαρτυρά κι ένα γούστο, ακόμα-ακόμα παροτρύνει και σε μια ταινία που ίσως δεν ήξερες. Όχι τίποτα κοσμοϊστορικό, συμφωνούμε, αν και η ιστορία είναι γεμάτη από «εικονικά» σημεία που στιγμάτισαν την ανθρώπινη επικοινωνία. Δείτε στο σύντομο βίντεο μερικές (σινε)σκέψεις πάνω στον κοινό πια τόπο της μοντέρνας κουβέντας.