Με το μεγαλύτερο άνοιγμα που είδαμε από τον περσινό «Οπενχάιμερ», το «Inside out 2» έφερε μόνο του τον κόσμο και πάλι στις αίθουσες. Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για το «Καλοκαίρι της Κάρμεν», μεγάλη έκπληξη από την επαναφορά του «In the Mood for Love».
Αν περνάτε από θερινά σινεμά και ακούτε χαρμόσυνους ύμνους, στο «Inside Out 2» οφείλεται. Το ευρηματικό, γλυκύτατο σίκουελ της Pixar δεν έκανε απλώς τη διαφορά, «μάζεψε όλο το χαρτί», όπως συνηθίζουμε να λέμε. 139.729 εισιτήρια κόπηκαν συνολικά και από αυτά του ανήκουν τα 98.084. Από το άνοιγμα των 110.143 εισιτηρίων του «Οπενχάιμερ» τον περσινό Αύγουστο είχαμε να δούμε τόσο ψηλό νούμερο. Είναι δεδομένο ότι θα ζητήσουν την ταινία περισσότερα σινεμά, αυτό ενδέχεται να πλήξει τις κυκλοφορίες της επόμενης εβδομάδας, αλλά ως προς το απόλυτους αριθμούς δεν νομίζουμε ότι η αγορά θα παραπονεθεί, ειδικά αν τα κρατήματα του είναι όμοια με εκείνα της μέσης παιδικής ταινίας - μας ακούτε κάπως επιφυλακτικούς μόνο λόγω του μεγέθους του ανοίγματος.
Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν περιμένουμε από το «Bad Boys: Ride or Die» να περάσει κατά πολύ τα συνολικά εισιτήρια της «Furiosa» και πέσαμε έξω. Η ταινία είχε πτώση μόλις 32% σε σχέση με το προηγούμενο τετραήμερο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 23.040 εισιτήρια, με τη «Furiosa» να μετράει 25.407. Με τις κυκλοφορίες που έρχονται, δεν έχει το περιθώριο για σπουδαία πράγματα προφανώς, αλλά θα περάσει τη «Furiosa» κατά ένα μεγαλύτερο νούμερο από εκείνο που πιστεύαμε. Εκεί που πέσαμε μέσα ήταν όταν γράφαμε από το πρώτο τους τετραήμερο ότι οι «Ιστορίες Καλοσύνης» δεν θα πιάσουν ούτε κατοστάρα και επιμέναμε ακόμα και το δεύτερο, όταν το κράτημά τους ήταν εντυπωσιακό. Αν μας ρωτάτε, δεν λογαριάζεται για επιτυχής πρόβλεψη, οριακά σαν να κλέβαμε εκκλησία ήταν – για να πενταπλασιάσουν το άνοιγμα του θα χρειαζόνταν word of mouth έκτακτο και διάρκεια φιλικότερη για τα θερινά.
Άλλες παρατηρήσεις:
-Όπως αναμέναμε, τα εισιτήρια του δεύτερου μέρους των «Κλήρων του Θανάτου» αυξήθηκαν σε σχέση με το πρώτο. Τώρα που μπορούμε να κάνουμε μια γενική σούμα λοιπόν, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι το εγχείρημα θα είχε ακόμα καλύτερες επιδόσεις των χειμώνα, αλλά έφερε αναγκαία εισιτήρια σε μια δύσκολη εποχή. Κρίνεται άκρως επιτυχημένο, αναμένουμε τη συνέχεια.
- Το Παρίσι και η Μόνικα Μπελούτσι κατατρόπωσαν τις κακές κριτικές και οι «Παριζιάνικες Ιστορίες» κατάφεραν να πείσουν το κοινό ότι μπορούν να προσφέρουν αβαρή διασκέδαση, σημειώνοντας θετικό άνοιγμα. Δύσκολα θα έχουν ανάλογη συνέχεια.
- Αντίθετα, συνέχεια έχει η «Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ» που έχει φτάσει τα 18.066 εισιτήρια και σύντομα θα περάσει την εικοσάρα. Ενδεχομένως αν είχε κρατηθεί για το καλοκαίρι και το «Μια Ζωή», που είναι ακόμα πιο φιλικό προς το ευρύτερο κοινό ως ταινία, θα είχε κόψει ακόμα περισσότερα εισιτήρια. Το όνομα του Χόπκινς παραμένει εγγύηση για τους ενήλικες σινεφίλ.
- Και ναι, με το «Καλοκαίρι της Κάρμεν» έχουμε την πρώτη ελληνική επιτυχία του καλοκαιριού. 3.559 εισιτήρια από 9 οθόνες, φανταστικός μέσος όρος, ευχαριστημένοι θεατές, άρα η συνέχεια αναμένεται εξίσου θετική. Για πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι μια ελληνική ταινία πιάνει πενταψήφιο νούμερο. Λογαριάζουμε για θερινή κυκλοφορία του 2020 και τη «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, καθώς είχε προλάβει να προβληθεί μόνο για λίγες μέρες τον Μάρτιο εκείνου του έτους, πριν κλείσουν τα σινεμά λόγω πανδημίας.
- Συμπαθητικά τα 1.414 εισιτήρια της «Θηλιάς», αν και μια κόπωση των χιτσκοκικών τίτλων έχει παρατηρηθεί ήδη από το περσινό καλοκαίρι. Για να δούμε τι θα κόψει και το βαρύ πυροβολικό (Rear Window, Vertigo) σε λίγες εβδομάδες.
- Η αξιοσημείωτη επίδοση της εβδομάδας είναι αυτή του «In the Mood for Love» του Γουόνγκ Καρ Βάι. Σε μία και μόνο αίθουσα και σε τέσσερις μονές προβολές η ταινία έκοψε 1.196 εισιτήρια. Θυμίζουμε ότι πριν δυο καλοκαίρια αποτέλεσε την πιο επιτυχημένη επανέκδοση της θερινής σεζόν. Κάτι μας λέει ότι θα την ξαναδούμε στον καλοκαιρινό προγραμματισμό.
Δείτε αναλυτικά το top-10:
1.«Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2», 98.084 εισιτήρια, 213 οθόνες
2. «Bad Boys: Ride or Die», 7.238 εισιτήρια, 81 οθόνες (Σύνολο: 23.040)
3.«Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου Μέρος 2», 4.167 εισιτήρια, 10 οθόνες
4.«Παριζιάνικες Ιστορίες», 4.058 εισιτήρια, 21 οθόνες
5.«Ιστορίες Καλοσύνης», 3.947 εισιτήρια, 30 οθόνες (Σύνολο: 59.177)
6.«Το Καλοκαίρι της Κάρμεν», 3.599 εισιτήρια, 9 οθόνες
7. «Furiosa: A Mad Max Saga», 1.973 εισιτήρια, 32 οθόνες (Σύνολο: 25.407)
8.«Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ», 1.957 εισιτήρια, 22 οθόνες (Σύνολο: 18.066)
9. «Κυνήγι Γειτόνων», 1.696 εισιτήρια, 15 οθόνες
10.«Τα Ταρώ του Θανάτου», 1.568 εισιτήρια, 22 οθόνες (Σύνολο: 13.191)