Μηδένα προ του θέρους μακάριζε (Ελληνικό box-office, Tετραήμερο 21/07 - 24/07) - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
17:14
26/7

Μηδένα προ του θέρους μακάριζε (Ελληνικό box-office, Tετραήμερο 21/07 - 24/07)

Mε τον τελευταίο οσκαρικό τίτλο που κρατήθηκε για το καλοκαίρι να κάνει (επιτέλους) την πρεμιέρα του, σχολιάζουμε τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος της διανομής. Κατά τα λοιπά, 59.996 τα συνολικά εισιτήρια αυτό το τετραήμερο, ένα νούμερο που σίγουρα δεν αποτελεί αφορμή για πανηγυρισμούς με χάρτινα καπέλα και πίπιζες.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Παρά τον ορυμαγδό νέων ταινιών, τα συνολικά εισιτήρια έπεσαν – quality over quantity, λένε στο χωριό μου, μάλλον δεν το λένε και στο χωριό της διανομής. Κοιτάζεις το πρόγραμμα της ερχόμενης Πέμπτης και σε ζώνουν τα φίδια. Τελοσπάντων. Για τρίτη εβδομάδα ο Θορ του Γουαϊτίτι και της Marvel βρίσκεται στην πρώτη θέση, αλλά φαίνεται να ξεφουσκώνει σιγά σιγά, όπως συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Μιλώντας για ξεφούσκωμα, το «Θεέ μου τι σου κάναμε;3» έχασε σχεδόν τα δύο τρίτα των θεατών του σε σχέση με το προηγούμενο τετραήμερο, έχασε όμως και τις μισές του αίθουσες. Βέβαια, η ταινία έχει σπάσει ήδη το φράγμα των 50 χιλιάδων εισιτηρίων. Κανείς δεν περίμενε να φτάσει τα σύνολα των προηγούμενων δύο ταινιών. Ό,τι και να λέμε, πρόκειται για ένα από τα σουξέ του καλοκαιριού και έχει ακόμα δρόμο.

Κυκλοφόρησε, λοιπόν, και η τελευταία οσκαρική ταινία από αυτές που κρατήθηκαν για καλοκαίρι, το «Spencer», και τα εισιτήρια που έκοψε το πρώτο της τετραήμερο ήταν 7.619 από 21 οθόνες, οπότε πλέον μπορούμε να προβούμε σε ένα πρώτο σχόλιο και να πούμε ότι το πείραμα απέφερε μέτρια αποτελέσματα. Ο «Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο» αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 10.224 εισιτήρια, έχοντας κόψει μόλις 1.842 το δεύτερο τετράημερό του για την 11η θέση, ενώ η «Χαμένη Κόρη» βρίσκεται στη 13η με 1.344 αυτό το τετράημερο και σύνολο 24.385.

Η πρώτη ταινία είναι ένα ιδιοσυγκρασιακό βιογραφικό δράμα. Οι κριτικές είναι άριστες, η γνώμη του κοινού πάλι όχι και δεδομένα δεν θα ήταν, καθώς περίμεναν να δουν Νταϊάνα και τους πρόεκυψε μια φαντασματική, αφαιρετική δημιουργία, όπου μόνο τα κουστουμια και οι ταπετσαρίες καλύπτουν κάπως τις προσδοκίες των περισσότερων. Με δεδομένη τη φύση της ταινίας, εδώ ίσως να ήταν προτιμότερο να προληφθεί το κακό word of mouth. Τα μαντάτα έχουν ήδη κυκλοφορήσει, με αποτέλεσμα η ταινία να κάνει ένα αναιμικό, για τα δεδομένα της, άνοιγμα.

Για την ταινία του Τρίερ ισχύει το αντίθετο. Οι κριτικές είναι διχασμένες στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο φαίνεται να αρέσει πολύ. Μόνο που ο πυρήνας του κοινού της, οι τριαντάρηδες στους οποίους απευθύνεται δηλαδή, την έχει δει ήδη κατεβασμένη, εκεί κοντά στα Όσκαρ, όταν το hype ήταν στον Θεό. Τα νούμερα δείχνουν ότι οδεύει προς ένα σύνολο λίγο πιο πάνω από το «Γεγονός», το οποίο είναι μια πολύ πιο δύσκολη και δυσάρεστη για την εποχή ταινία, αλλά έχει κόψει μέχρι στιγμής 13.937 εισιτήρια, ένα χιλιάρικο δηλαδή πιο κάτω από το σύνολο των 15.000 εισιτηριίων που είχαμε προβλέψει εδώ στη στήλη ότι θα κλείσει.  Όταν το «Licorice Pizza», μια ταινία που απευθύνεται στο ίδιο ηλικιακό target group, αλλά δεν άρεσε τόσο στον κόσμο, κόβει γύρω στα 18.000 εισιτήρια την ίδια περίοδο, άραγε πόσα θα έκοβε το φιλμ του Τρίερ, μια ταινία για την οποία εκείνη την εποχή άκουγες παντού και που τροφοδοτεί με memes τις (παρα)κινηματογραφικές σοσιομιντιακές σελίδες μέχρι σήμερα;

Από την άλλη, η «Χαμένη Κόρη» εκτυλίσσεται θερινή περίοδο στις Σπέτσες, απευθύνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες ανέδειξαν τον «Πατέρα» πέρυσι στην ταινία του καλοκαιριού, παρά την (μέχρι ενός σημείου αναγκαστική) αναβολή του, οπότε καταλαβαίνεις λίγο περισσότερο γιατί κρατήθηκε για το καλοκαίρι. Όποια ημερομηνία και να έβγαινε στις αίθουσες το φιλμ της Τζίλενχαλ, θα ξένιζε ένα μεγάλο μέρος του κοινού, αυτό φαίνεται κι από την δραματική πτώση του από το πρώτο στο δεύτερο τετραήμερό, όταν έχασε τα 3/4 του κοινού του- συνέβαλε και μια σαββατιάτικη μπόρα σ' αυτό, για να είμαστε δίκαιοι. Εκτιμούμε πως και αυτή η ταινία είχε μια μικρή εισπρακτική διαρροή, αλλά καταλαβαίνουμε λίγο περισσότερο την ημερομηνία εξοδου της. 

Το συμπέρασμα είναι πως το καλοκαίρι δεν είναι πανάκεια, οι αίθουσες χρειάζονται στήριξη και τον χειμώνα, ειδικά από κάποιους πιο δυνατούς τίτλους. Και οι τελευταίοι, αν τον χειμώνα έχουν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, το καλοκαίρι έχουν να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό. Ας το κρατήσουμε αυτό ενόψει του φετινού χειμώνα.

Επιστρέφουμε στο top-10. Ο «Μικρός Νικόλας» και ο «Μεγαλοπατούσας» εκτόπισαν «Νώε» και «Lightyear», με τον πρώτο να αναδεικνύεται νικητής τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε μέσο όρο ανά αίθουσα. Αν θες να βρεις τον πραγματικό νικητή της εβδομάδας, όμως, θα τον εντοπίσεις στη χιτσκοκική «Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων». Με άνοιγμα διπλάσιο από τις πιο πετυχημένες μέχρι στιγμής επανεκδόσεις του καλοκαιριού και προερχόμενο σχεδόν αποκλειστικά από μονές προβολές -μόνο στο Θησείο είχε διπλή την Παρασκευή και το Σάββατο- το φιλμ βάζει πλώρη για τη φετινή πρωτιά στις επανεκδόσεις. Θα κλείσει και με διψήφιο νούμερο άραγε, που έχουμε πολύ καιρό να δούμε από επανέκδοση;

Δείτε το Top-10: 

1. «Thor: Love and Thunder», 10.181 εισιτήρια, 68 οθόνες (Σύνολο: 142.478)
2. «Spencer», 7.619 εισιτήρια, 21 οθόνες
3. «Ο Μικρός Νικόλας και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», 6.685 εισιτήρια, 41 οθόνες
4. «Η οικογένεια του Μεγαλοπατούσα», 6.055 εισιτήρια, 59 οθόνες
5. «Θεέ μου τι σου κάναμε; 3», 5.370 εισιτήρια, 28 οθόνες (Σύνολο: 50.678)
6. «Top Gun: Maverick», 3.804 εισιτήρια, 37 οθόνες (Σύνολο: 256.573)
7. «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων», 3.131 εισιτήρια, 6 οθόνες
8. «Το τέλειο αφεντικό», 2.099 εισιτήρια, 12 οθόνες (Σύνολο: 44.259)
9. «Elvis», 2.052 εισιτήρια, 12 οθόνες  (Σύνολο: 53.031)
10. «Ο τενόρος», 1.904 εισιτήρια, 15 οθόνες (Σύνολο: 1.904)