Βίντεο: Ποιες είναι οι (μόλις) 8 ταινίες με 100% στο Metacritic; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:21
11/1

Βίντεο: Ποιες είναι οι (μόλις) 8 ταινίες με 100% στο Metacritic;

Το site που, μαζί με το Rotten Tomatoes, απεικονίζει τον συλλογικό, αμερικανικό κριτικό αντίκτυπο του κινηματογράφου, είναι φειδωλό στο απόλυτό του. Ποιες είναι οι ταινίες, ποια η πιο πρόσφατη και ποιος δημιουργός παίρνει ο στέμμα της κριτικής;

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Υπάρχουν, δικαίως, πολλές ενστάσεις για τα site που συλλέγουν και ποσοστοποιούν την κριτική αποτίμηση. Βέβαια είναι τόσες πολλές οι αντιξοότητες πλέον για την κριτική, πρώτη εκ των οποίων το φιλοσοφημένο «και ποιοι είναι αυτοί που θα μου πουν ΕΜΕΝΑ ποια ταινία είναι καλή» (που έτσι κι αλλιώς υποτιμά τον κριτικό σε νταβατζή ταινιών), που οτιδήποτε σε κρατά επίκαιρο (ελληνιστί: relevant) καλοδεχούμενο.

Εν πάση περιπτώσει ιδού ένα βίντεο, λιγότερο από 7 λεπτά, που χωράει τις 8 ταινίες που πιάνουν το 100% στο Metacritic. Μόνο δύο έχουν την συνηγορία της Ακαδημίας, μερικές ούτε υποψήφιες δεν ήταν, ενώ προτού ο Λινκλέιτερ χωθεί στην 8άδα με το «Boyhood» (την πιο πρόσφατη ταινία της λίστας), ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παίρνει τις δάφνες του αρχηγού με τρεις εμφανίσεις (!) και ο Όρσον Γουέλς καταφέρνει (ακόμα;...) να είναι μέσα με τον «Πολίτη Κέιν» του, την (καποτε) θεωρούμενη ως καλύτερη ταινία της ιστορίας του σινεμά.