Βίντεο: Η δύναμη του χρώματος στον κινηματογράφο - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:30
4/1

Βίντεο: Η δύναμη του χρώματος στον κινηματογράφο

Παρότι μακριά από εμάς η μοντέρνα αλλεργία στο ασπρόμαυρο φιλμ, το χρώμα είναι οπωσδήποτε ένας από τους σημαντικότερους και πιο καλαίσθητους εκφραστικούς παράγοντες της 7ης τέχνης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Θα παραβίαζε κανείς ανοιχτές πόρτες λέγοντας ότι με την έλευση του χρώματος, θεωρητικά από την αρχή του κινηματογράφου, πρακτικά όμως από την δεκαετία του '50 κι έπειτα, η 7η τέχνη απέκτησε και πλατύτερη απήχηση και μια πρόσθετη δυνατότητα έκφρασης. Το χρώμα μπορεί να εντυπωσιάσει (από τα βιβλικά έπη του '50 στα σύγχρονα έπη του Ρότζερ Ντίκινς), μπορεί όμως κυριότερα να αποτελέσει έναν συμβολικό παράγοντα. Μέσα από την χρήση, την επανάληψη αλλά και την ανά πλάνο διασύνδεσή του με το υπόλοιπο φιλμ, ένα αίσθημα, μια ιδέα, ένα σύμβολο, αλλά και ένα συγκρότημα αισθητικών επιλογών (λέγε με Κιούμπρικ) κάνουν την εμφάνισή τους δια μέσω του χρώματος.

Απολαύστε ένα σύντομο βίντεο, που πάντως επιφυλάσσει μια υπέρμετρη θέση στο «2049» του Βιλνέβ (με το παραδειγματικά αποχρωματισμένο «Dune» του φέτος), «ξεχνώντας» κάποιες αρχετυπικές δημιουργίες, κάποιες εκ των οποίων και πέρα από τον Ατλαντικό, που κατάλαβαν τον σημειακό ρόλο, αλλά και την εντύπωση, του χρώματος.