Βίντεο: Πώς ο Σαμ Ράιμι παρασκεύασε ένα cult αριστούργημα τρόμου - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:18
26/5

Βίντεο: Πώς ο Σαμ Ράιμι παρασκεύασε ένα cult αριστούργημα τρόμου

Μια παρέα παιδιών, ένας χαμηλός προϋπολογισμός, ένας ούτε 22χρονος ιδιοφυής δημιουργός ταινιών μικρού μήκους, ακόμα και ένας Τζόελ Κοέν βοηθός στο μοντάζ και ιδού, «The Evil Dead»! 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι στη φύση επαναστατικών δημιουργιών να λατρεύονται, να περιφρονούνται και να γεννούν απομιμήσεις. Το αυτό και για τον «Καταραμένο Άσμα» (του Έλληνα μεταφραστή της εποχής), την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Σαμ Ράιμι, ενός ιδιοφυή μάστορα, που γνώρισε τελικά και μια δόξα οξείας εμπορικότητας με την πρώτη τριλογία του Spider-Man (2002-2007). Στο ενδιάμεσο βέβαια υπάρχουν αρκετές ακόμα αποχρώσες ενδείξεις της μαστοριάς του («Darkman», «Ένα Απλό Σχέδιο», το περίφημο σίκουελ του «Evil Dead» - 1987).

Το «Evil Dead» εκμεταλλεύθηκε από τη μια την άνθιση του Τρόμου την τριετία 1979-1981, περπάτησε ρηξικέλευθα την οδό ανανέωσης του είδους με την χρήση συνειδητής κωμωδίας και κατάφερε να μισηθεί από το συντηρητικό κοινό (δείτε την αρχή του βίντεο) και να εκτιμηθεί από την αρχή από τους λάτρεις του είδους - πρώτος ο Στίβεν Κινγκ που το είδε στις τότε Κάννες, έγραψε έναν παραληρηματικό ύμνο και συνέτεινε στην αγορά και διανομή της ταινίας στις ΗΠΑ.

Δείτε την ιστορία της παρασκευής (και όχι απλώς κατασκευής) της ταινίας στο 15λεπτο απολαυστικό βίντεο.