Βίντεο: 5 ταινίες που «έμαθαν πολλά» στον Μάρτιν Σκορσέζε - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:06
18/1

Βίντεο: 5 ταινίες που «έμαθαν πολλά» στον Μάρτιν Σκορσέζε

Ένα δίλεπτο απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του «δικού μας» Μάρτι, περισσότερο σαν ενδεικτικό του τί σημαίνει παθολογική, λίαν απολαυστική, σινεφιλία.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Το βίντεο αυτό έχει διπλή κρούση. Η μία είναι για να μάθει κανείς μια χούφτα ταινιών, ανεπανάληπτων όλων βέβαια, που περιέχουν αρκετή κινηματογραφική σοφία για να διδάξουν τους ικανότερους καλύτερα κι από κινηματογραφική σχολή.

Η δεύτερη όμως, ίσως περισσότερο σαν ιδιωτικό μεταξύ μας αστείου, είναι για να δει κανείς την αντίδραση του Σκορσέζε όταν ρωτάται πόσες ταινίες έχει δει. Το κράμα αμηχανίας, «ένοχης» αποδοχής και τυπικής πολυβολικής απόκρισης «άρνησης» και «ντροπής», είναι πέρα για πέρα απολαυστικό.

Είπαμε. Το σινεμά είναι ναρκωτικό και ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο οργανισμός σου είναι το περισσότερο σινεμά. Αν καταφέρεις και να μοιραστείς κάτι στην πορεία, να παραινέσεις και κανέναν ακόμα στο πόσο γοητευτική είναι η διαδικασία, πόσο συντροφική και πόσο σωσίβια τελικά, ε τότε μπορεί και να γίνεις ένας καλός σκηνοθέτης - γιατί όχι; - κι ένας επαρκής κριτικός.