Βίντεο: Ο Μάρτιν Σκορσέζε για το σινεμά του Ρομπέρτο Ροσελίνι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:25
18/6

Βίντεο: Ο Μάρτιν Σκορσέζε για το σινεμά του Ρομπέρτο Ροσελίνι

Στα πλαίσια των συζητήσεων της συλλογής της Criterion, ένα βίντεο περίπου 10 λεπτών που εισάγει δια μέσω λάτρη Σκορσέζε στο σινεμά ενός γίγαντα της 7ης Τέχνης που είναι καταγεγραμμένος στην Ιστορία, δυστυχώς, περισσότερο από την συνείδηση των σύγχρονων σινεφίλ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Όσο το σινεμά «γερνάει», όσο δηλαδή το χρονικό τόξο που διαγράφει μεγαλώνει, οι θέσεις δημιουργών και δημιουργιών τροποποιείται. Καλώς ή κακώς, όπως έχει συμβεί και σε άλλες τέχνες, ονόματα και έργα φανερώνονται διαφορετικά στα μάτια και τις συνειδήσεις των εποχών που τα βλέπουν και τα ξαναβλέπουν. Στο «κακώς» του πράγματος περιλαμβάνεται αναγκαστικά και το γεγονός ότι σπουδαία πράγματα άλλων εποχών, παύουν να είναι τόσο σπουδαία για την τρέχουσα συγκυρία.

Όπως λοιπόν, μιλώντας για μουσική, ο Μπετόβεν δεν είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό ενός σημερινού φιλόμουσου, έτσι και ο Ροσελίνι, περίπου ένας Μπετόβεν του σινεμά, δεν φαίνεται να πολυαπασχολεί την κοινή σινεφιλική γνώμη. Στον βαθμό που αυτό ανανεώνει και αναγνωρίζει νέες τάσεις, αυτό είναι ένα υγιές φαινόμενο. Στον βαθμό που αποκαλύπτει αδιαφορία και ασυναισθησία μεγεθών, που προκύπτει από άγνοια (όχι μόνο κινηματογράφου) είναι σύμπτωμα παθογένειας, διότι δεν χάνει μόνο την δυνατότητα κατανόησης μιας εποχής και μιας σκέψης, αλλά και μια πηγή καθαρής αισθητικής απόλαυσης. Η τέχνη άλλωστε είναι ωφέλιμη όταν είναι...τέχνη, όχι όταν είναι απλά πρόσφατη.

Όπως και να 'χει πάντως, ένας δημιουργός-συνιδρυτής ενός αισθητικού ρεύματος, ένας καλλιτέχνης που συνέλαβε το τραύμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και φωτογράφησε τον ερχομό της μοντέρνας εποχής, τουλάχιστον στην Ευρώπη, είναι κάποιος για τον οποίο οφείλει ο ενδιαφερόμενους σινεφίλ να έχει μια κάποια γνώση. Και, εκλεκτά, ο Μάρτιν Σκορσέζε συνδράμει εδώ τα απαραίτητα.