Βίντεο: Η αλήθεια και το ψέμα στο «Shutter Island» του Μάρτιν Σκορσέζε - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:21
1/7

Βίντεο: Η αλήθεια και το ψέμα στο «Shutter Island» του Μάρτιν Σκορσέζε

Η έξοχη χρήση της φωτιάς και του νερού όπως και άλλες αφηγηματικές λύσεις που βρήκε ο Σκορσέζε για να μας βγάλει από το λαβύρινθο του υποσυνείδητου του πρωταγωνιστή του. Πολλά spoilers. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το «Νησί των Καταραμένων», όπως προβλήθηκε στην Ελλάδα,  ήταν μια από τις πιο διφορούμενες ταινίες στη φιλμογραφία του Σκορσέζε, όχι γιατί υπήρξε ασαφής στο περιεχόμενό της αλλά σε σχέση με την υποδοχή που εξέλαβε από το κοινό. Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο υποδύεται έναν αστυνομικό που πηγαίνει σε μια απομονωμένη ψυχιατρική κλινική με σκοπό να διαλευκάνει έναν φόνο. 

Από εκεί και έπειτα συμβαίνουν πολλά τα οποία εξηγεί με εξαιρετικά λεπτομερή τρόπο το παρακάτω video essay της Βίκι Κοτρέλ, μια περιγραφή της αφήγησης της ταινίας ιδανική για ένα σύντομο «πέρασμά» της από κάποιον που την έχει δει - το βίντεο είναι γεμάτο από spoilers, γι' αυτό αν δεν έχετε δει την ταινία μην προχωρήσετε. Μέσα σε αυτό βλέπουμε την ευφυή χρήση της φωτιάς και του νερού, στοιχεία που ο Σκορσέζε χρησιμοποιεί για να διαχωρίσει την αλήθεια με τις παραισθήσεις. 

Δείτε παρακάτω το βίντεο: