Δείτε κι αυτό: Η Σοφία Κόπολα σκηνοθετεί τον Κιάνου Ριβς για την εκατονταετηρίδα του Suntory - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:24
29/5

Δείτε κι αυτό: Η Σοφία Κόπολα σκηνοθετεί τον Κιάνου Ριβς για την εκατονταετηρίδα του Suntory

100 χρόνια για το διασημότερο ουίσκι της Ιαπωνίας, και μια ολόκληρη ιστορία ξεδιπλώνεται στο διαφημιστικό της εταιρείας.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Κι ενώ μοντάρει το δράμα της για την Πρισίλα Πρίσλεϊ, η Σοφία Κόπολα ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο και υπέγραψε και τούτο εδώ. Το οποίο δεν είναι άλλο από ένα διαφημιστικό για το διασημότερο ιαπωνικό ουίσκι, κάτι που ταυτόχρονα συνεπάγεται μια αναδρομή σε μια μεγάλη ιστορία. Ιστορία πρωτίστως του ίδιου του προϊόντος αλλά και ιστορία κινηματογραφική και προσωπική.

Κινηματογραφική γιατί πριν από 43 χρόνια είχαμε το διαφημιστικό με τον Ακίρα Κουροσάβα και τον μπαμπά της Σοφία, Φράνσις Φορντ, να συναγελάζονται πίνοντας το ουισκάκι τους (μπορείτε να το δείτε στο τέλος του άρθρου) και προσωπική γιατί από εδώ η Σοφία εμπνεύστηκε την ιδέα του «Χαμένοι στη Μετάφραση» - όπως θα θυμάστε ο Μάρεϊ διαφημίζει επίσης το Suntory στο έργο. Είναι και λίγο ακόμα πιο προσωπική γιατί ξαναβρίσκει τον Κιάνου, με τον οποίον υπήρξε ένα fling πριν από πολλά-πολλά χρόνια στην περίοδο των γυρισμάτων του «Δράκουλα».

Εδώ λοιπόν, σε έναν καταιγισμό εικόνων, που μπορείς να τον δεις και σαν εύκολη λύση, μπορεί να τον αισθανθείς και ολίγον τι κουραστικό, η Κόπολα καταγράφει έναν αιώνα ιστορίας, με διάσημες εικόνες - και διάσημους σταρ (Ματι Ντίλον, Τοσίρο Μιφούνε μεταξύ άλλων) - να γεμίζουν τα καρέ της διαφήμισης. «Το Suntory έχει μια μακρά σχέση με τον Κιάνου μέσα στα χρόνια», λέει η Κόπολα. «Όταν είπαν για κάτι εορταστικό ζήτησα να δω όλα τα αρχεία τους. Εγώ το γνωρίζω από παιδί, από το διαφημιστικό του πατέρα μου με τον Ακίρα Κουροσάβα - από εκεί πήρα και την αρχική μου ιδέα για το 'Lost in Translation'. Ζήτησαν από την εταιρεία να κάνουμε κάτι με τον Κιάνου γιατί είναι πραγματικός λάτρης του ουίσκι αυτού και σκέφτηκα 'τέλεια!' προχωρώντας σε μια συγχώνευση του καινούργιου γυρίσματος με το υλικό αρχείου.»

Ιδού το απόσταγμα της νέας συνεργασίας: