«Φέτος επιστρέφουμε δυναμικά»: Ο Τεό Κουτσαύτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου, μιλά στο cinemagazine - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:53
7/4

«Φέτος επιστρέφουμε δυναμικά»: Ο Τεό Κουτσαύτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου, μιλά στο cinemagazine

Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σας προσκαλεί σε ένα διαδικτυακό ταξίδι στον κόσμο του γαλλόφωνου σινεμά και το cinemagazine.gr είχε την τιμή να μιλήσει με τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, Τεό Κουτσαύτη, για το σύνολο του προγράμματος, την online διεξαγωγή του και τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε | 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου από 6 ως 14 Απριλίου 2021.

Συνέντευξη στον Πάνο Γκένα

Κόντρα στην εσωστρέφεια της πανδημίας, οι ταινίες θα αποτελούν πάντα παράθυρο σε έναν τόπο απόδρασης. Όταν, μάλιστα, το «παράθυρο» προβάλλει μία από τις πιο σημαντικές - και αγαπημένες στο ελληνικό κοινό - εθνικές φιλμογραφίες, τότε η θέα είναι απολαυστική. Μετά από ένα χρόνο απουσίας, λόγω της κήρυξης της πανδημίας λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του τον Μάρτιο του 2020, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει με την 21η έκδοσή του και υπόσχεται ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην γαλλική παραγωγή.

Το καθιερωμένο, ανοιξιάτικο ραντεβού των σινεφίλ, που φέτος διεξάγεται αποκλειστικά online από 6 έως 14 Απριλίου, περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του πολυβραβευμένες πρεμιέρες, νέες δημιουργικές φωνές, διαδικτυακές συναντήσεις με εκλεκτούς καλεσμένους, ξεχωριστές προτάσεις και αφιερώματα. Το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr είχε την χαρά να μιλήσει για το πρόγραμμα, αλλά και την φετινή, ιδιαίτερη, διεξαγωγή του Φεστιβάλ, με τον Τεό Κουτσαύτη, Υπεύθυνο Οπτικοακουστικών Μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος και Διευθυντή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

κεντρική φωτογραφία άρθρου: © Aris Rammos

Το τρέιλερ του Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου

Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου… ένα χρόνο μετά

«Η απουσία του Φεστιβάλ πέρσι, μας κόστισε πολύ. Βασική επιθυμία μας ήταν να είμαστε παρόντες, αλλά βρεθήκαμε στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Μετά την κήρυξη της πανδημίας, κλειστήκαμε μέσα στις 16 Μαρτίου και το Φεστιβάλ είχε δρομολογηθεί για τις 24 του μήνα. Ήταν πια πολύ αργά να το γυρίσουμε online και δεν υπήρχαν, άλλωστε, τα κατάλληλα εργαλεία. Για παράδειγμα το Festival Scope δεν είχε δημιουργήσει ακόμα το προϊόν που πουλάει τώρα και αφορά στην διαδικτυακή διευκόλυνση των Φεστιβάλ. Τότε ήταν ακόμα σε δοκιμαστική φάση. Λείψαμε πέρσι, μας έλειψε πολύ και το κοινό, οπότε φέτος επιστρέφουμε δυναμικά», δηλώνει ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Τεό Κουτσαύτης, και ως ένθερμος υποστηρικτής της κινηματογραφικής αίθουσας συμπληρώνει: «Φέτος, μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι τα μέσα Φλεβάρη συγκεκριμένα, είχαμε μία μικρή ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε προβολές στα σινεμά τον Απρίλιο. Όταν κάποια στιγμή έγινε ξεκάθαρο πως δεν ήταν εφικτό, εστιάσαμε στην διαδικτυακή διοργάνωση».

Παρά την δύσκολη συνθήκη, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης εστιάζουν στα θετικά, τόσο της πραγματοποίησης, όσο και της διεύρυνσης του Φεστιβάλ. «Το Φεστιβάλ επεκτείνεται κι αυτό είναι πολύ θετικό φέτος. Η online έκδοση μας επιτρέπει να απευθυνθούμε σε ένα καινούργιο κοινό, κάτι που διαπιστώσαμε λίγους μήνες πριν με το αφιέρωμα στην Άννα Καρίνα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Πέρα από το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παραδοσιακά παρουσιαζόταν το Φεστιβάλ, φέτος οι προβολές είναι προσβάσιμες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο».

Παρακολουθήστε την Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ και το Q+Α της ταινίας «Ντε Γκωλ»

Οικογενειακό διαγωνιστικό, πληθωρικό Πανόραμα και οικείες συνεργασίες

Στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, συναντάμε τρεις διακεκριμμένες ταινίες. Το «Ντε Γκωλ» του Γκαμπριέλ Λε Μπομάν (ταινία έναρξης του Φεστιβάλ) με πρωταγωνιστή τον Λαμπέρτ Γουίλσον (Swann d’or Καλύτερου Ηθοποιού), το βραβευμένο σε Βενετία και Σεζάρ «Ένας Γιός» του Μεχντί Μπαρσαουί και το πολυαναμενόμενο «Καλοκαίρι του ‘85» του Φρανσουά Οζόν.

«Πρόκειται για μία ωραία επιλογή, που περιλαμβάνει κάτι από Κάννες, από Σεζάρ, από Βενετία. Ένα μικρό “οικογενειακό” πρόγραμμα. Παράλληλα συνεχίζουμε δυναμικά με τις παλιές μας συμμαχίες και τις ανανεώνουμε», υπογραμμίζει ο Κος Κουτσαύτης.

«Χαιρόμαστε πολύ που μαζί με την Ταινιοθήκη ετοιμάσαμε το αφιέρωμα “Ελλάδα - Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις”, το οποίο αποτελείται από 4 θεματικές. Στο Φεστιβάλ παρουσιάζουμε την μία απ’ αυτές, στην οποία ζητήσαμε από οκτώ Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς να προτείνουν και να παρουσιάσουν γαλλικές ταινίες που τους έχουν εμπνεύσει, ταινίες που αγάπησαν και έχουν αφήσει έντονη σφραγίδα στο έργο τους.

Έχουμε, λοιπόν, την Εύα Στεφανή, τον Πάνο Κούτρα, την Ευαγγελία Κρανιώτη, την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, τον Σύλλα Τζουμέρκα, την Στέλλα Θεοδωράκη, τον Γιάννη Οικονομίδη και τον Χρήστο Νίκου, οι οποίοι επέλεξαν απο μια κλασική ταινία. Ένα αφιέρωμα σε αντιστοιχία με το Cannes Classics των Καννων.

Η νέα συνεργασία του Γαλλόφωνου, στο πλαίσιο της Λευκής Κάρτας (Carte Blanche) που δίνουμε κάθε χρόνο σε ένα Φεστιβάλ, είναι αυτή με το Champs-Élysées Film Festival. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο Παρίσι, το οποίο εστιάζει στον ανεξάρτητο γαλλικό και αμερικανικό κινηματογράφο. Η ομάδα του Champs-Élysées Film Festival δουλεύει στην κατεύθυνση να ανοίξουν σύντομα οι αίθουσες, έχουν μία στρατευμένη θέση υπέρ των σινεμά, και φέτος γιορτάζουν τα 10 χρόνια τους. Ήταν, λοιπόν, μία καλή ευκαιρία να δώσουμε το βήμα στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Μας πρότειναν τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες, δυο μικρού και δυο μεγάλου μήκους, και τις παρουσιάζουμε σε τρια προγράμματα στην πλατφόρμα μας».

5 highlights του φετινού προγράμματος

To 21o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θελοντας να κρατήσει ζωντανή την διάδραση του κοινού με τους συντελεστές των ταινιών του προγράμματος, επιφυλάσσει μοναδικές συναντήσεις με σημαντικούς καλεσμένους, όπως ο Φρανσουά Οζόν («Καλοκαίρι του ‘85»), η Βαλερί Ντονζελί («Νοτρ Νταμ»), ο ηθοποιός Λάμπερτ Γουίλσον («Ντε Γκωλ»), η Σάρα Σουκό (« Έκθαμβοι») κ.α. στους οποίους μπορείτε να απευθύνετε τις δικές σας ερωτήσεις στα σχόλια της ζωντανής αναμετάδοσης στα social media (Facebook, YouTube και Twitter).

Για να είστε πανέτοιμοι/-ες και προετοιμασμένοι/-ες, ζητήσαμε από τον Κο Κουτσαύτη να μας προτείνει τις 5 «άχαστες» ταινίες του Φεστιβάλ.

«Όλες οι ταινίες του Διαγωνιστικού αξίζουν, αλλά δεν θέλω να επισημάνω συγκεκριμένη. Το κοινό αξίζει να τις ανακαλύψει μόνο του, οπότε θα προτείνω 5 highlights του Πανοράματος:

- Αδυναμία μου είναι η ταινία «Έκθαμβοι» της Σάρα Σουκό (σ.σ. Μην χάσετε σήμερα στις 19:00 το online ραντεβού με την σκηνοθέτιδα και την πρωταγωνίστρια Καμίλ Κοτίν).

- Σε εντελώς διαφορετικό στιλ είναι το πολύ φρέσκο «Αρώματα» του Γκρεγκορί Μανιέ, ταινία που «κλείνει το μάτι» στο προπέρσινο αφιέρωμα του Φεστιβάλ

- Προσωπικά, μεγάλη αγάπη τρέφω για την «Παράφορη Ζωή» των Αν Σιρό και Ραφαέλ Μπαλμπονί, μία τρυφερή, βελγική κωμωδία που καταπιάνεται με ένα αρκετά σοβαρό θέμα, χωρίς όμως να εκτρέπεται δραματικά. Η ταινία ακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, η πεθερά όμως φανερώνει συμπτώματα άνοιας και καταλήγει το μεγάλο τους «παιδί». Πραγματικά έξυπνη κωμωδία.

- Το «Ένας Χτύπος Μακριά» της Κέρεν Μπεν Ραφαέλ έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα φόρμα. Ένα ζευγάρι αναγκάζεται να χωριστεί όταν δεν ανανεώνεται η βίζα του ισραηλινού συντρόφου της παριζιάνας πρωταγωνίστριας, και επικοινωνεί μέσα από οθόνες. Σε κάθε σκηνή της ταινίας, το point of view του κοινού είναι η κάμερα της οθόνης, ενώ πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Ζουντίθ Σεμλά. 

- Τελευταία, μία επιλογή πάλι από το Βέλγιο, τα «Κορίτσια της Πιάτσας» των Φρεντερίκ Φοντέιν και Αν Παυλίσεβιτς. Μία ταινία με ιδιαίτερο θέμα και ηρωίδες, τρεις γαλλίδες που εκπορνεύονται στο Βέλγιο χρησιμοποιώντας αρχαιοελληνικά ονόματα. Μία τρυφερή, όσο και σκληρή ματιά στην πραγματικότητα τριών χαρακτήρων, που προσπαθούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου πραγματοποιείται από τις 6 ως τις 14 Απριλίου 2021 σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου και του Μαρόκου.

Επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: https://festivalfilmfrancophone.gr/
Παρακολουθήστε τις ταινίες του Φεστιβάλ στην διαδικτυακή πλατφόρμα https://cinema.ifg.gr/.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Τιμή εισιτηρίου ταινιών εκτός Διαγωνιστικού: 3 € η κάθε προβολή. 

Οι ταινίες όλων των τμημάτων του Φεστιβάλ εκτός του Διαγωνιστικού, είναι διαθέσιμες για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για μια ταινία για να διασφαλίσετε την θέση σας. Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την θέαση (όταν πατήσετε Play), έχετε στη διάθεσή σας 48 ώρες για να την ολοκληρώσετε.

Όλες οι θεάσεις θα σταματήσουν αυτόματα τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου. 

Τιμή εισιτηρίου ταινιών Διαγωνιστικού: 4 € η κάθε προβολή 

Οι ταινίες του διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένες ημερομηνίες: η καθεμία για δυο μέρες. Η θέαση θα πρέπει να γίνει μέσα στις 48 ώρες διαθεσιμότητας.