Χρόνια πολλά Ντάνιελ Ντέι Λιούις! Στιγμές μιας σπουδαίας καριέρας ? αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:13
29/4

Χρόνια πολλά Ντάνιελ Ντέι Λιούις! Στιγμές μιας σπουδαίας καριέρας

Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης (Gangs of New York, 2002) του Μάρτιν Σκορσέζε

Αν και δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές του σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε, η ταινία ξεχωρίζει για την τρομακτική ερμηνεία του Λιούις ως Χασάπη Μπιλ. Ευτυχώς, ο ηθοποιός δεν άρχισε να πετάει μαχαίρια σε ανύποπτα μέλη του συνεργείου προκειμένου να μπει στο πετσί του χαρακτήρα του, επέμενε όμως να ακούει τα τραγούδια του Eminem για να διατηρεί ακμαία τα «επίπεδα επιθετικότητας».

Ακόμα κι όταν αρρώστησε με πνευμονία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αρνήθηκε να φορέσει πιο χοντρά ρούχα «γιατί θα ήταν λάθος από ενδυματολογικής άποψης» και δέχτηκε φαρμακευτική αγωγή μονάχα έπειτα από έντονη πίεση των συνεργατών του. Σε άλλη μία παρανοϊκή κρίση επαγγελματισμού, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις θα συνέχιζε απτόητος το γύρισμα ακόμα κι όταν σε μια σκηνή πάλης ο συμπρωταγωνιστής του Λεονάρντο Ντι Κάπριο του έσπασε τη μύτη.

Θα Χυθεί Αίμα (There Will Be Blood, 2007) του Πολ Τόμας Άντερσον

Ο εξαιρετικά εκλεκτικός Λιούις δέχτηκε τον ρόλο ενός αδίστακτου άνδρα που αναζητά την τύχη του στην εξόρυξη πετρελαίου στην Καλιφόρνια των αρχών του 20ου αιώνα, μόνο και μόνο επειδή είχε λατρέψει το «Punch-Drunk Love» του Άντερσον.

Και σίγουρα δεν το μετάνιωσε, καθώς πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο επίτευγμα σε μια ήδη μεγαλειώδη καριέρα, που του χάρισε το δεύτερο Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου – κάτι που μόνο εννιά ηθοποιοί έχουν καταφέρει στην ιστορία του θεσμού.

Η θηριώδης ερμηνεία του ως Ντάνιελ Πλέινβιου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε ηχογραφήσεις του σκηνοθέτη και ηθοποιού Τζον Χιούστον, που ο Άντερσον έστειλε στον Λιούις όσο εκείνος προετοιμαζόταν για τον ρόλο. Για ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο δηλαδή!