«Ο Θάνατος του Στάλιν»: Κερδίστε το graphic novel που ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία του Αρμάντο Ιανούτσι ? νεα , διαγωνισμοι || cinemagazine.gr
15:00
15/5

«Ο Θάνατος του Στάλιν»: Κερδίστε το graphic novel που ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία του Αρμάντο Ιανούτσι

Το cinemagazine.gr σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Οξύ σάς δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε το graphic novel «Ο Θάνατος του Στάλιν» των Νουρί και Ρομπέν.

Ο Αρμάντο Ιανούτσι του «In the Loop», μιας από τις καλύτερες κινηματογραφικές σάτιρες των τελευταίων δεκαετιών, επέστρεψε το 2018 με μια ακόμη χιουμοριστική επίθεση στα διαχρονικά κακώς κείμενα της πολιτικής. Πηγή έμπνευσής του το «Θάνατος του Στάλιν» των Νουρί και Ρομπέν.

Την 1η Μαρτίου 1953, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης –ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν– παθαίνει σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν επιτρέπεται να κληθεί γιατρός, μέχρι να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, και να αποφασιστεί έτσι ποιος γιατρός θα αναλάβει. Η Κεντρική Επιτροπή, όμως, έχει άλλη μια δυσκολία να αντιμετωπίσει: το γεγονός ότι ο Σύντροφος Στάλιν είχε μόλις διατάξει την εκτέλεση των κορυφαίων γιατρών της Σοβιετικής Ένωσης! Κι έτσι ξεκινά ένα γραφειοκρατικό γαϊτανάκι, που σύντομα εξελίσσεται σε μάχη για την κατάκτηση της κορυφής της εξουσίας στο αχανές σοβιετικό κράτος…

«Το έργο των Νουρί και Ρομπέν αναπλάθει με εντυπωσιακό τρόπο την ζοφερή ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας πολλαπλές μεθόδους υπερβολής: φτάνουν στα άκρα κι υπογραμμίζουν το παράλογο, παντρεύοντας το επιβεβαιωμένο γεγονός με το αληθοφανές, το φανταστικό με το συμβολικό· μετατοπίζουν κάποια γεγονότα και τα στάδια διεξαγωγής τους μέσα στο χρόνο, συμπυκνώνουν το χρόνο ή παραλλάσσουν ένα γεγονός, ώστε να αποδώσουν τελικά μια εικόνα συχνά πιο αληθινή από την αλήθεια των ίδιων των γεγονότων».

Ζαν-Ζακ Μαρί
Ιστορικός που ειδικεύεται στη Σοβιετική ιστορία, έχει εκδώσει ανάμεσα σε άλλα τις βιογραφίες των Λένιν, Τρότσκι, Στάλιν, Χρουστσόφ και Μπέρια.

Το cinemagazine.gr και οι Εκδόσεις Οξύ δίνουν την ευκαιρία σε δυο τυχερούς να κερδίσουν το graphic novel «Ο Θάνατος του Στάλιν» κάνοντας comment, like ή share στο αντίστοιχο ποστ στην επίσημη σελίδα του cinemagazine.gr στο facebook για να τα διεκδικήσετε. Οι νικητές θα ειδοποιηθεί με προσωπικό μήνυμα (συμμετοχές μέχρι και Πέμπτη 21 Μαΐου).