Επίθεση κινηματογραφικής αισθητικής: Το IndieWire διαλέγει 20 κάδρα από τις φετινές οσκαρικές ταινίες [Gallery] - αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
10:28
8/3

Επίθεση κινηματογραφικής αισθητικής: Το IndieWire διαλέγει 20 κάδρα από τις φετινές οσκαρικές ταινίες [Gallery]

Επίθεση κινηματογραφικής αισθητικής: Το IndieWire διαλέγει 20 κάδρα από τις φετινές οσκαρικές ταινίες [Gallery]

20 (+3) στιγμές κινηματογραφικού καδραρίσματος του 2023 που άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε εντελώς θα χαρακτηρίσουν ταινίες μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας κινηματογραφικής χρονιάς.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Όπως πολλάκις έχουμε γράψει και δεν θα πάψουμε να το κάνουμε, η Φωτογραφία είναι το σημαντικότερο στοιχείο μιας ταινίας. Υπάρχουν ταινίες ακόμα και χωρίς μοντάζ, υπάρχουν ταινίες χωρίς σκηνικά, χωρίς μουσική πάμπολλες, ακόμα και χωρίς ηθοποιούς. Χωρίς φωτογραφία όμως δεν υπάρχει σινεμά.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και στο εξαιρετικά ενδιαφέρον 2023, μια συστοιχία σκηνοθετών χρειάστηκε δεξί φωτογραφικό χέρι που να βγάλει κάστανα απ' τη φωτιά, όπερ σημαίνει να υπαινιχθεί νοήματα - ή να μετουσιώσει συναισθήματα - που οι διάλογοι δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να κάνουν. Κάποιες από αυτές τις ταινίες είχαν και μια εξέχουσας καλλονής φωτογράφηση - άλλες ήταν «απλά» εξαιρετικές απεικονίσεις κόσμων.

Το IndieWire διάλεξε ορισμένα πλάνα εμβληματικά πράγματι των ταινιών που αντιπροσωπεύουν, μέσα από 20 ταινίες που με τον τρόπο τους καθεμιά αφήνει ένα ίχνος. Μπορεί να είναι το Γκιλιαμικό μπαρόκ του Ράιαν στο «Poor Things», η παστέλ πεμπτουσία του «Henry Sugar», το στυλιζάρισμα της επιβίωσης στην «Κοινωνία του Χιονιού», η κυριολεξία ενός δολοφονικού κόσμου στον Σκορσέζε ή η απογείωση στον κόσμο του παραμυθιού του Μιγιαζάκι.

Στις 10 Μαρτίου η Ακαδημία θα διαλέξει να βραβεύσει κάποια και κάποια άλλα να τα αφήσει στην επιβράβευση της καθαυτής παρουσίας τους στην μεγάλη βραδιά. Κινηματογραφικό 2023 στο καλό λοιπόν, είθε να είσαι μόνο η αρχή μιας ανάτασης του σινεμά και μιας σημαντικότερης παρουσίας στις ζωές περισσότερων ανθρώπων.

* Στο τέλος της 20άδας του IndieWire, προσθέσαμε τρεις ακόμα ταινίες που η φίλη έκδοση δεν θεώρησε επαρκώς φωτογραφικά εστέτ, εμείς λέμε να διαφωνήσουμε.