ΚΑΝΝΕΣ 2017 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρυσός Φοίνικας μικροπρέπειας: Ένα σημείωμα με αφορμή την πρεμιέρα του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες

2017-05-24 15:10:58

Χρυσός Φοίνικας μικροπρέπειας: Ένα σημείωμα με αφορμή την πρεμιέρα του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες




Μια σημαντική διευκρίνηση σχετικά με τα όσα γράφτηκαν για το υποτιθέμενο γιουχάρισμα του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες και για την θλιβερή συμπεριφορά μερικών ανθρώπων οι οποίοι δεν θέλουν με τίποτα να χαρούν για την επιτυχία του διπλανού τους.


Από τον Λουκά Κατσίκα

Η πρόκληση είναι ο πιο εύκολος και φτηνός τρόπος για να τραβήξει κάποιος την προσοχή, πόσω μάλλον σε μια εποχή όπου κάθε λογής έντυπο και ιστοσελίδα πασχίζει για λίγη παραπάνω (και με κάθε άκομψο τρόπο) αναγνωσιμότητα. Θύμα αυτής της ανόητης λογικής έπεσε προχτές ο Γιώργος Λάνθιμος από Έλληνα δημοσιογράφο ο οποίος βιάστηκε να διατυμπανίσει την υποτιθέμενη αποδοκιμασία και τα γιουχαρίσματα που συνάντησε, στη δημοσιογραφική προβολή της, η ταινία «The Killing of a Sacred Deer».

Ευτυχώς όμως που ο εν λόγω αυτόπτης μάρτυρας δεν ήταν ο μόνος Έλληνας στην συγκεκριμένη προβολή και έτσι όλοι οι υπόλοιποι που παρακολουθήσαμε εκεί την ταινία μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι για το «Sacred Deer» ακούστηκαν τόσες γιούχες όσες τα δάχτυλα του ενός χεριού και τόσα χειροκροτήματα ώστε να βεβαιώσουν ότι η ταινία συνολικά άρεσε.

Οποιοσδήποτε δεν είναι εξοικειωμένος, βέβαια, με την τακτική των θεατών στις δημοσιογραφικές προβολές των Καννών, δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ότι σε μια αίθουσα που χωράει 2500 και κάτι άτομα πάντοτε θα υπάρξουν θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. Πότε οι αντιδράσεις αυτές είναι συντονισμένες και ενθουσιώδεις, όπως συνέβη πέρσι στην προβολή του «Toni Erdmann» όπου φαινόταν ότι ολόκληρη η αίθουσα επικροτούσε ενθουσιωδώς το φιλμ της Μάρεν Άντε, και πότε αφοριστικές και θυμωμένες, όπως αυτές που επίσης πέρσι ήχησαν για τον Σον Πεν και το «The Last Face», από ένα 70% των παρευρισκόμενων στην προβολή.

Τις περισσότερες φορές, όπως βλέπουμε να συμβαίνει έντονα και φέτος που το μέχρι τώρα διαγωνιστικό πρόγραμμα μάλλον διχάζει παρά συσπειρώνει, οι αντιδράσεις υπέρ ή κατά είναι μεμονωμένες και μάλλον ξεψυχισμένες. Είναι συνήθεια να γίνεται αυτό στα πλαίσια του σημαντικότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο και ουδέποτε έφερε κανείς αντίρρηση.

Το φίλαθλο και συχνά αυστηρό κοινό των Καννών ωχριά, ωστόσο, μπροστά στη μικρότητα και τη μεροληψία κάποιων ανθρώπων που κρίνουν σωστό να βγάζουν «λαβράκι» από το τίποτα και εις βάρος της όποιας αλήθειας. Γι' αυτό αγνοήστε τους ανθρώπους αυτούς και περιμένετε μέχρι τον Οκτώβρη που θα βγει η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στις ελληνικές αίθουσες, ώστε να κρίνετε μόνοι σας αν αυτό που θα δείτε σας αρέσει ή όχι. 

Όλα τα παραπάνω θέλησα να τα γράψω όχι επειδή είμαι θαυμαστής του «The Killing of a Sacred Deer» ή φίλος του σκηνοθέτη ή λάτρης των δημοσίων σχέσεων και της κολακείας. Απλώς σιχαίνομαι την παραπληροφόρηση, την κουτοπονηριά και τη μικροπρέπεια. Είναι τόσο απλό.

Το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ - cinemagazine.gr βρίσκεται στις Κάννες και θα σας ενημερώνει καθημερινά με ανταποκρίσεις, αποκλειστικά θέματα και αφιερώματα! Δείτε τα όλα στο ειδικό τμήμα του site εδώ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ