Ο Μπονγκ Τζουν-χο μιλά στο Variery για τη ζωή μετά τα «Παράσιτα» και τις εφαρμοστές στολές των υπερηρώων - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
16:01
20/11

Ο Μπονγκ Τζουν-χο μιλά στο Variery για τη ζωή μετά τα «Παράσιτα» και τις εφαρμοστές στολές των υπερηρώων

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης απολαμβάνει την επιτυχία της ταινίας του σε όλο τον κόσμο και μιλά για τις ταινίες που ετοιμάζει, το Netflix και τη Marvel!

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

O Μπονγκ Τζουν-χο είχε βρει χρόνια πριν μια γέφυρα που ένωνε αυτό που έχει στον νου του το δυτικό κοινό ως arthouse με το εμπορικό σινεμά, όπως χρειάζονταν ένας Χρυσός Φοίνικας για να γίνει ευρύτερα γνωστός. Τα «Παράσιτά» του δεν έμειναν μόνο στη βράβευση των Καννών, παίχτηκαν σε περιορισμένο κύκλωμα και έσκισαν στις ΗΠΑ, το ίδιο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (όπως και στην Ελλάδα) και τώρα ετοιμάζονται για το μεγάλο στοίχημα των Όσκαρ, όπου πλέον δε συζητιούνται μόνο για Καλύτερη Διεθνής Ταινία, αλλά και για τις μεγάλες κατηγορίες. 

Η συνέντευξη του σκηνοθέτη στο Variety είναι μέρος αυτής της καμπάνιας, με τον ίδιο να αδυνατεί ακόμη να εξηγήσει την πρωτοφανή επιτυχία της ταινίας σε όλο τον πλανήτη (που σίγουρα δεν είναι προϊόν απλά ενός Φοίνικα), ενώ ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν δύο ταινίες, η μία εκ των οποίων θα είναι αγγλόφωνη: «Ετοιμάζω δυο ταινίες. Η κορεάτικη διαδραματίζεται στη Σεούλ και έχει στοιχεία δράσης και τρόμου, άλλωστε είναι δύσκολο να κατατάξω τις ταινίες μου σε ένα είδος.. Η αγγλόφωνη είναι ένα δράμα που βασίζεται σε ένα αληθινό περιστατικό το οποίο συνέβη το 2016. Δεν έχω τελειώσει ακόμη το σενάριο, αλλά ο σκοπός είναι να διαδραματίζεται η μισή στην Αγγλία και η άλλη μισή στις ΗΠΑ.»

O Μπονγκ ρωτήθηκε επίσης για το Netflix, το οποίο είχε χρηματοδοτίσει την προηγούμενη ταινία του, το «Okja», βάζοντας πολλά εμπόδια στην προβολή του σε κινηματογραφικές αίθουσες: « Ήταν γενικώς μια πολύπλοκη και μπερδεμένη διαδικασία. Το μπάτζετ ήταν μεγάλο και τα οπτικά εφέ ακριβά, οπότε είμαι ακόμη πολύ ευγνώμων προς το Netflix γιατί μας χρηματοδότησε. Επειδή όμως προστατεύει τα συμφέροντά του,είχαν πολύ αυστηρούς κανόνες σχετικά με προβολές σε αίθουσες. Δώσαμε μεγάλη μάχη με τους παραγωγούς για να οργανώσουμε λίγες προβολές στην Κορέα, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Μίλησα πάντως πρόσφατα με τον Νόα Μπάουμπακ που γύρισε για το Netflix το "Marriage Story" και μου είπε για το όριο τεσσάρων εβδομάδων για αποκλειστικές προβολές σε αίθουσες που του δόθηκε. Οπότε, νομίζω πως η κατάσταση καλυτερεύει και το Netflix γίνεται πιο ευέλικτο. 

Η απάντηση πάντως του σκηνοθέτη που έχει γίνει viral από χθες, αφορούσε (τι άλλο;) το αν σκηνοθετούσε ποτέ ταινία της Marvel. Όχι έχουν πει πολλοί, αλλά η αιτία για την οποία δεν θα ήθελε ο Μπονγκ είναι μοναδική: «Έχω ένα προσωπικό πρόβλημα. Σέβομαι όλη τη δημιουργική δύναμη που μπαίνει στις ταινίες με υπερήρωες, αλλά και στην κανονική ζωή και στις ταινίες δε μπορώ να βλέπω ανθρώπους να φορούν στενά εφαρμοστά ρούχα. Δε θα φορούσα ποτέ κάτι τέτοιο και το να βλέπω να φορά εφαρμοστή στολή με κάνει να νιώθω άβολα, δε ξέρω που θα κοιτάξω. Όλοι οι υπερήρωες φορούν στενές στολές, οπότε δε θα μπορούσα ποτέ να σκηνοθετήσω κάτι τέτοιο. Επίσης, δε νομίζω να μου προτείνει ποτέ κανείς. Αν υπάρχει πάντως υπερήρωας με φαρδιά στολή, μπορεί να το δοκίμαζα!».