«Ηλεκτρισμένα» νέα! Ο Τιμοτέ Σαλαμέ υποδύεται τον Μπομπ Ντίλαν - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:13
7/1

«Ηλεκτρισμένα» νέα! Ο Τιμοτέ Σαλαμέ υποδύεται τον Μπομπ Ντίλαν

Το «Going Electric», υπό την καθοδήγηση του βετεράνου -κι εξόχως φορμαρισμένου - Τζέιμς Μάνγκολντ, θα αφηγείται την καλλιτεχνικά ιστορική στιγμή που ο φολκ ήρωας Ντίλαν θα επαναστατούσε περνώντας στον ηλεκτρικό ήχο μανιάζοντας μεγάλος μέρος των ως τότε θαυμαστών του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Δεν είναι η πρώτη φορά που πλησιάζεται κινηματογραφικά η σημαντική καλλιτεχνικά στιγμή. Ήδη από το σκορσεζικό «No Direction Home» (2005), βρεθήκαμε ενώπιον μιας ακόμα σκοτεινής περίπτωσης που ο δογματισμός και ο ιδεολογικός φανατισμός έσπρωξε φίλους κι αδελφούς κοντά σε επαίσχυντες πράξεις και τον (πάντα ακόλουθο) κόσμο σε χυδαίες συμπεριφορές. Η μετάβαση του Μπομπ Ντίλαν από το ακουστικό στο ηλεκτρικό αντιμετωπίστηκε τότε από πολλούς σαν προδοσία, σαν ξεπούλημα στην ποπ και, ακόμα χειρότερα, σαν την περιφρόνηση του ενός στα αιτήματα των πολλών. Έκτοτε ο Ντίλαν, ακόμα ως σήμερα, έστω και αν η θέση του δεν αμφισβητείται στο στερέωμα, αντιμετωπίζεται από τους ιδεολογικά άκαμπτους (ή ασυμβίβαστους θα πουν οι ίδιοι) με την καχυποψία που συνοδεύει τον αριβίστα που ξεπούλησε την επανάσταση. Κατάλαβες.

Έτσι λοιπόν έχουμε μια φλέγουσα biopic ιστορία εδώ και ο πεπειραμένος Μάνγκολντ, που εκτός της φόρμας που διανύει με τα διαδοχικά «Λόγκαν» και «Κόντρα σε Όλα» έχει και την εμπειρία του είδους με το «Walk the Line» για τον Τζόνι Κας, μοιάζει σίγουρο στοίχημα. Η επιλογή για το ποιος θα παίξει τον Ντίλαν είναι βέβαια νευραλγική και ο σταθερά ανερχόμενος Τιμοτέ Σαλαμέ άρχισε ήδη να χορδίζει την κιθάρα παίρνοντας μαθήματα. Αν θα τραγουδήσει και τα τραγούδια δεν είναι ακόμα γνωστό. Ο Μπομπ πάντως αναμιγνυέται ήδη στο σχέδιο και τουλάχιστον από τη μια πλευρά θα πάρουμε την ιστορία (της μιας πλευράς) με ακρίβεια.

Εμφανισιακά βρισκόμαστε σε επίπεδα τζάκποτ όμως και ερμηνευτικά ο νεαρός ηθοποιός, σε πλήρη άναδο καθώς βρίσκεται, δείχνει εύπλαστος και πρόθυμος για ακροβασίες και ρίσκο. Κι αυτό δεν είναι μόνο καλός καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι και νοηματικά συγγενής πράξη σε αντιστοιχία με τον μύθο που πρόκειται να ερμηνεύσει και την ιστορική στιγμή που θα χρειαστεί να ξαναφέρει στη ζωή.

Αναμένουμε περιπαθώς.