«Horizon: An American Saga»: Το «έργο ζωής» του Κέβιν Κόστνερ θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:55
9/4

«Horizon: An American Saga»: Το «έργο ζωής» του Κέβιν Κόστνερ θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες

Μια ιδέα που ο Κόστνερ επεξεργάζεται από το 1988, και ένας λόγος που συντόμευσε την παρουσία του στο «Yellowstone», αψηφώντας κατά κάποιον τρόπο την μεγαλύτερη επιτυχία που γνώρισε εδώ και χρόνια, είναι πλέον επικό γουέστερν σε δύο (αρχικά) μέρη.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η επιστροφή του Κέβιν Κόστνερ στην σκηνοθετική καρέκλα χαιρετίζεται από κάποιους από εμάς ως ένα γεγονός της χρονιάς - και όχι μόνο. Το ότι είναι γουέστερν, εκεί δηλαδή που ο Κόστνερ έχει μεγαλουργήσει 100% με το «Χορεύοντας με τους Λύκους» (1990) και το «Open Range» (2003), δημιουργεί μια έξτρα προσδοκία - και μια ανατριχίλα ομολογώ προσωπικά καθώς από τα πρώτα πλάνα του τρέιλερ αισθάνεσαι εικονογραφικά σε ασφαλή χέρια. Το ότι είναι passion project, ωστόσο, όπως κάποτε (1997) ήταν και το «Postman» του, μια ταινία που σφαγιάστηκε αδίκως - αλλά και πάλι παραμένει μια προβληματική ταινία - φέρνει ανησυχία. 

Στο «Horizon: An American Saga» o 69χρονος δημιουργός εκτελεί χρέη πρωταγωνιστή, σκηνοθέτη, σεναριογράφου (πρώτη φορά στην καριέρα του) και παραγωγού. Και παραγωγού όχι «στ' αστεία», το έχει γυρίσει από την τσέπη του, κάτι που οπωσδήποτε προσδίδει ένα άλλου τύπου κύρος στο εγχείρημα και μάλιστα σε μια εποχή που και το ρολόι εξακολουθεί βασανιστικά να χυπά και η προσωπική του ζωή με ένα βαρύ διαζύγιο είναι σε δύσκολη καμπή και η πολύκροτη υπόθεση με Paramount και Τέιλορ Σέρινταν για την «υπόθεση Yellowstone» επιβαρύνει. Κάποτε αυτή η υπόθεση θα πάρει τις διαστάσεις που της αναλογούν στην ενδοβιομηχανική ιστορία. Ο Κόστνερ είναι μέσα σε ένα στοίχημα ζωής. Και έχει πιστέψει ότι αυτοί που βλέπουν γουέστερν στην τηλεόραση θα πάνε να δουν γουέστερν και στο σινεμά. Πλάνη ή δικαίωση τον περιμένει;

Το σίγουρο είναι πως παίρνει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης από το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, αφού οι Κάννες θα στρώσουν το κόκκινο χαλί της παγκόσμιας πρεμιέρας του στις 19 Μαΐου. «Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ Καννών που συμπεριέλαβε την ταινία μου "Horizon" στη φετινή επιλογή», δήλωσε ο Κόστνερ. «Έχουν περάσει 20 χρόνια από την τελευταία φορά που ήμουν στην Κρουαζέτ. Περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψω και είμαι περήφανος που λέω ότι αυτή η ώρα έφτασε. Το "Horizon, an American Saga" είναι μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια και δεν μπορώ να σκεφτώ καταλληλότερο μέρος από τις Κάννες για να αποκαλύψω στον κόσμο το αποτέλεσμα αυτής της τόσο υπέροχης περιπέτειας. Οι Γάλλοι υποστήριζαν πάντα τις ταινίες και πίστευαν βαθιά στη δημιουργία τους. Όπως πιστεύω κι εγώ βαθιά στην ταινία μου». Για να δούμε, λοιπόν!

Η ταινία σύμφωνα με τη σύνοψη είναι ένα έργο «στην μεγάλη παράδοση των γουέστερν της Warner Bros. και διερευνά την Παλιά Δύση και πώς κερδήθηκε - και χάθηκε - με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα πολλών. Διατρέχει την τετραετία του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) μέσα από την φιλόδοξη κινηματογραφική περιπέτεια του Κέβιν Κόστνερ που θα οδηγήσει το κοινό σε ένα συναισθηματικό ταξίδι εντός μιας χώρας σε πόλεμο με τον εαυτό της, καθώς οικογένειες, φίλοι και αντίιπαλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τι πραγματικά σημαίνει Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.»

Πρώτα-πρώτα, ο nurd μέσα μου εξανίσταται καθώς η Warner δεν έχει καμμία μεγάλη παράδοση στο είδος, έχει ορισμένα μεγάλα έργα βέβαια, το «Searchers», το «Rio Bravo», τους «Ασυγχώρητους» (θα μου πεις αρκούν, δίκιο θα έχεις). Δεύτερον, αυτό το Ηνωμένες με τον τονισμό των πλαγιαστών γραμμάτων μάλλον εσωκλείει, ίσως με στόμφο, την στόχευση του Κόστνερ που πρέπει να είναι καθαρά σύγχρονη και επείγουσα για την κατάσταση της Αμερικής σήμερα - ενώ βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών για την χώρα.

Στην ταινία παίζουν πλην Κόστνερ οι Σιένα Μίλερ, Σαμ Γουόρθινγκτον ,Τζίνα Μαλόουν, Ντάνι Χιούστον, Μάικλ Ρούκερ, Γουίλ Πάτον (πανηγυρισμοί), Λιουκ Γουίλσον, Ίζαμπελ Φέρμαν, Κάθλιν Κουίνλαν, Τζέιμς Ρούσο, Τζιοβάνι Ριμπίσι και πολλοί άλλοι. Στην παραγωγή είναι και η New Line, με τον Κόστνερ να είναι μαζί με τον Κόπολα βέβαια ο έτερος μιας χρονιάς που δύο παλιοσειρές βάζουν την περιουσία τους για να στηρίξουν ένα όνειρό τους. Με δεδομένο ότι η εμπορική επιτυχία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έρθει και στις δύο περιπτώσεις, τα εγχειρήματα, εκτός από παραγωγικοί άθλοι, είναι στην ρομαντική σφαίρα του ηρωισμού και της ευγένειας. Δεν θα ήταν δυνατόν να μην στηρίζαμε εξαρχής.

Το πρώτο μέρος βγαίνει την 28η Ιουνίου, μια πολύ δύσκολη ημερομηνία κόντρα στο νέο «Ήσυχο Μέρος» και το δεύτερο στις 16 Αυγούστου, απέναντι στο νέο «Alien». Δύο ακόμα μέρη αναφέρονται ως in development. Το στοίχημα του Κόστνερ να εκμεταλλευθεί την ύστερη δημοφιλία του ως Ντάτον στο «Yellowstone» (παρα)είναι παράτολμο.