Φεστιβάλ, θεσμοί και ακαδημίες πρωτοστατούν σε αντιδράσεις για τη φυλάκιση του Μοχάμεντ Ρασούλοφ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:49
10/3

Φεστιβάλ, θεσμοί και ακαδημίες πρωτοστατούν σε αντιδράσεις για τη φυλάκιση του Μοχάμεντ Ρασούλοφ

Η απόφαση της Ιρανικής κυβέρνησης για την άμεση εκτέλεση της 12μηνης ποινής που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη που κατηγορείται για «προπαγάνδα κατά του συστήματος» φέρνει αντιδράσεις τον καλλιτεχνικό κόσμο. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Εξέχοντα πρόσωπα από τον χώρο της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας μπήκαν μπροστά αυτές τις μέρες με σκοπό να οργανώσουν έναν μοχλό πίεσης προς την ιρανική κυβέρνηση που διέταξε τη φυλάκιση του σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ρασούλοφ για προπαγάνδα κατά της χώρας του, μετά την Χρυσή Άρκτο που κέρδισε η τελευταία του ταινία, «There is No Evil». Θυμίζουμε πως ο Ρασούλοφ δεν παρεβρέθηκε στη βράβευση αλλά και σε όλο το φεστιβάλ καθώς είναι σε ισχύ εδώ και καιρό η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, όμως το βραβείο επέφερε ακόμη σκληρότερα μέτρα.   

Η επίσημη ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη ήταν 12μηνη φυλάκιση και με το άκουσμα της είδησης, θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Καννών, εθνικές ακαδημίες, το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και άλλοι ανάκοινωσαν το ξεκίνημα μιας συλλογικής προσπάθειας με σκοπό την ανατροπή της απόφασης. 

Σύμφωνα με το ιστορικό, πριν 6 μέρες ο δικηγόρος του Ρασούλοφ ανακοίνωσε την εκτέλεση της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον πελάτη του, με αφορμή τις 3 τελευταίες ταινίες του που σύμφωνα με το καθεστώς αποτελούν «προπαγάνδα κατά του συστήματος».«Η κλήση μου για την άμεση εκτέλεση της ποινής μου δείχνει τον μηχανισμό μηδαμινής ανοχής του συστήματος απέναντι στην οποιαδήποτε κριτική. Πολλοί εκπρόσωποι του πολιτισμού βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Ακόμη, η εξάπλωση του ιου Covid-19 στις ιρανικές φυλακές είναι μεγάλη και τίθενται σε κνδυνο οι ζωές των κρατουμένων. Όλη αυτή η κατάσταση απαιτεί μια άμεση αντίδραση από τη διενή κοινότητα» ανέφερε η ανακοίνωση που υπογράφει ο Ρασούλοφ. 

Η κοινή ανακοίνωση των θεσμών αναφέρει: «Αντιδρούμε δυναμικά κατά  της απόφασης και καλούμε άμεσα τις ιρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία του. Επίσης απαιτούμε την ανατροπή της απόφασης για τη φυλάκισή του αλλά και την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και καλούμε τα φεστιβάλ και τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να μας βοηθήσουν.»