Tο «Tenet» και τα ποδήλατα: Η ιστορία του logo της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:33
25/5

Tο «Tenet» και τα ποδήλατα: Η ιστορία του logo της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Νόλαν ετοίμασε όπως πάντα εξονυχιστικά όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την οπτική ταυτότητα της νέας του ταινίας, ξέχασε όμως να ελέγξει αν κάποιος είχε σκεφτεί το ίδιο νωρίτερα! 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το πρόσφατο τρέιλερ του «Tenet», της ταινίας που ο Κρίστοφερ Νόλαν ευελπιστεί ότι θα ηγηθεί της επανέναρξης των κινηματογραφικών αιθουσών, έκανε πιο σαφή την έννοια της αναστροφής του χρόνου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία ξεκαθαρίζοντας πως είναι κάτι διαφορετικό από το ταξίδι στο χρόνο. Όλο αυτό εξηγεί καλύτερα και τη σημασία του λογότυπου της ταινίας αλλά και του τίτλου της, μια λέξη που υπόκειται στην καρκινική γραφή και παρουσιάζονταν στο κοινό έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστεί κανονικά ή ανάποδα. 

Αυτό που αμέλησε ο Νόλαν ήταν ότι δεν ερεύνησε αν αυτή η δημιουργική ιδέα γύρω από τη λέξη είχε χρησιμοποιηθεί από άλλους εκτός κινηματογραφικού χώρου. Έτσι, δε θα του φάνηκε περίεργη η έκπληξη (για να το πούμε ευγενικά) του ιδιοκτήτη μιας εταιρίας ανταλλακτικών για ποδήλατα από την πόλη Μπέλινγκχαμ της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, την επόμενη μέρα του πρώτου τρέιλερ της ταινίας που αποκάλυπτε και το logo της. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No, despite the striking similarities, we are not making a movie with Christopher Nolan. Maybe it was a coincidence, or maybe Nolan was inspired by our branding; regardless the apparent negligence is frustrating to say the least. Thank you to all the people that have reached out in support of Tenet (the bike brand). When we became aware of this, our biggest fear was that many of our peers who haven’t heard of Tenet (the bike brand, shit this is going to get old quick) might think WE stole the logo from Nolan, when in reality, we launched long before this movie was announced. If you would like to share this post to help spread the word, it would be greatly appreciated. I’m sure one day we’ll all look back on this and shake our heads in disbelief. #supportriderowned #damntheman

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TENET COMPONENTS ™️ (@ride_tenet) στις 19 Δεκ, 2019 στις 4:37 μμ PST

Ο ιδιοκτήτης λοιπόν της Tenet Components, Τάιλερ Ντεσέιν, προσπάθησε πρωτίστως να αποδείξει πως η εταιρία του χρησιμοποιεί αυτό το logo πολύ πριν ο πλανήτης μάθει τον τίτλο της τελευταίας ταινίας του Νόλαν και αν κάποιος ήρθε δεύτερος σε αυτή την ιστορία ήταν η παραγωγή της Warner και όχι ο ίδιος και η εταιρία του.  Σχεδόν άμεσα η Warner κοινοποίησε το θέμα, ενώ ο ίδιος ο Νόλαν έστειλε επιστολή στον Ντεσέιν όπου παραδέχεται την αμέλειά του, τον πληροφορεί για τη μεγάλη σημασία που έχει η λέξη για την ταινία του και τον καλεί να δημοσιεύσει αυτό το γράμμα ως αποδεικτικό αναγνώρισης για το ποιός είχε παρουσιάσει πρώτος το logo. 

Η Warner όμως, όπως και τα άλλα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, έχουν μάθει να ζουν με κάθε τύπου αγωγές που αφορούν πρωτοτυπία και κατοχύρωση υλικού, οπότε για την ίδια καμία επιστολή ή συμφωνία κυριών μπορούσε να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Έτσι σταδιακά άρχισε να αποσύρει το logo της ταινία που γνωρίζαμε με ένα πιο συμβατικό το οποίο παρουσίασε στο πρόσφατο τρέιλερ της ταινίας, δείχνοντας την πρόθεσή της να μην μπλεχτεί με οποιαδήποτε διεκδίκηση στο μέλλον.