Η Ακαδημία σκέφτεται να αναβάλει τα Όσκαρ 2021 λόγω της πανδημίας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:36
20/5

Η Ακαδημία σκέφτεται να αναβάλει τα Όσκαρ 2021 λόγω της πανδημίας

Μπορεί ο Φεβρουάριος του 2021 να βρίσκεται σε χρονική «απόσταση», αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου θεωρεί την ιδέα μιας αναβολής «κοντά».

Από τον Πάνο Γκένα

Το Variety αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα, πως η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου σκέφτεται σύμφωνα με (ανώνυμες) πηγές να αναβάλει για αργότερα την επόμενη τελετή των βραβείων Όσκαρ, που μέχρι στιγμής έχει ημερομηνία στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Από το 1929 τα Όσκαρ δεν έχουν αναβληθεί ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1968, η 40ή Τελετή Απονομής μεταφέρθηκε δύο μέρες μετά λόγω της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το 1981, η 53η Τελετή Απονομής πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μιας μέρας λόγω της απόπειρας δολοφονίας του Πρόέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν. Μοναδική χρονιά που δεν δόθηκαν Όσκαρ ήταν το 1933, ισοφαρίζοντας όμως τις δυο Τελετές του 1930 (3 Απριλίου και 5 Νοεμβρίου).

Πριν ένα μήνα η Ακαδημία είχε ανακοινώσει έκτακτα μέτρα, προχωρώντας σε νέους κανόνες επιλεξιμότητας των ταινιών, πρωτοβουλία που συνάδει με την πρωτοφανή κινηματογραφική σεζόν που διανύουμε στην σκιά του κορονοϊού.

Η μεγάλη αλλαγή αφορούσε αυστηρά την χρονική περίοδο που παραμένουν κλειστές οι αίθουσες και δίνει το δικαίωμα σε ταινίες που έκαναν αναπόφευκτα online πρεμιέρα σε streaming πλατφόρμα (αλλά - σημαντικό! - είχαν ημερομηνία εξόδου σε κινηματογραφική αίθουσα) να είναι επιλέξιμες για Όσκαρ.

Όταν οι κινηματογράφοι της Αμερικής (ή μήπως ειδικά του Λος Άντζελες; χρειάζεται να διευκρινιστεί) ανοίξουν πάλι, η Ακαδημία είναι πιθανό να επιστρέψει στους πρότερους κανόνες επιλεξιμότητας. Αν οι μεγάλες αγορές (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ατλάντα, Σαν Φρανσίσκο κ.α.) παραμένουν με κλειστό κύκλωμα αιθουσών, ίσως παραταθεί ο νέος κανόνας για όσο χρειαστεί.

«Η Ακαδημία πιστεύει ακράδαντα ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βιώσεις την μαγεία των ταινιών από το να τις παρακολουθήσεις σε μία αίθουσα», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Ντέιβιντ Ρούμπιν και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Ντον Χάντσον. «Η δέσμευσή μας σ' αυτό είναι αμετάβλητη και ακλόνητη. Ωστόσο, η ιστορικά τραγική πανδημία του COVID-19 απαιτεί αυτήν την προσωρινή εξαίρεση στους κανόνες επιλεξιμότητας των βραβείων μας. Η Ακαδημία υποστηρίζει τα μέλη και τους συναδέλφους σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας. Αναγνωρίζουμε την σημασία της πρόσβασης στην δουλειά τους και την γιορτάζουμε, ειδικά τώρα, που το κοινό εκτιμά τις ταινίες περισσότερο από ποτέ».

Όσο για την ίδια την Τελετή, παρόλο που έχουμε ακόμα 10 μήνες μπροστά μας, ο Ρούμπιν είχε αναφέρει πως «Θέλουμε σίγουρα να γιορτάσουμε τα Όσκαρ με μία μετάδοση. Όλα όμως είναι ρευστά. Υπάρχει αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε τι θα φέρει η επόμενη εβδομάδα ή ο επόμενος μήνας».