Η Βενετία καλεί τον κινηματογραφικό κόσμο σε διάλογο για την φετινή έκδοση του Φεστιβάλ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:53
6/5

Η Βενετία καλεί τον κινηματογραφικό κόσμο σε διάλογο για την φετινή έκδοση του Φεστιβάλ

Το αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ έστειλε επιστολή σε διανομείς, παραγωγούς και δημιουργούς, ουσιαστικά ρωτώντας για τις προθέσεις παράστασής τους στο φετινό φεστιβάλ, ούτως ώστε ως το τέλος του μήνα να αποφασιστεί η λειτουργία ή η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Με την βαρέως χτυπημένη Ιταλία να αρχίζει δειλά-δειλά να χαλαρώνει κάποια μέτρα καραντίνας, η πληγωμένη καρδιά της Βενετίας, με οικόσημο το φεστιβάλ της, διερωτάται αν μπορεί, κάπως πιο άφοβα, να ξαναρχίσει να χτυπά. Έτσι, με επιστολή υπογραφόμενη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, το φεστιβάλ διεμήνυσε στο κόσμο του κινηματογράφου ότι θα τον...χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει φετινή έκδοση.

«Ξέρουμε πως θα ήταν πρακτικά αδύνατο να σχεδιάσουμε φεστιβάλ χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχει η διάθεση να παρευρεθείτε δίνοντας ένα δυνατό νεύμα κρατήματος του κινηματογράφου στη ζωή, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», έγραψε με ηρωική υπερβολή ο Μπαρμπέρα, «ξεχνώντας» ότι ο Κινηματογράφος δεν πέθανε ούτε κατά την διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Συνεχίζοντας στην επιστολή του ο καλλτεχνικός διευθυντής ρώτησε παραγωγούς και ατζέντηδες για «τεκμήριο της επιθυμίας τους να συμπαρασταθούν με ανθρώπινο δυναμικό [καλλιτέχνες δηλαδή] που θα συνοδεύσουν τα έργα στην Βενετία».

Είναι σαφές ότι κανένας φεστιβαλικός οργανισμός δεν περιμένει να τελεστεί με τον τρόπο που το κατάφερε κατά το παρελθόν. «Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε σειρά περιορισμών και μέτρων ασφαλείας, μείωση των προβολών και αναμονή μειωμένης συμμετοχής από τον Τύπο, την Βιομηχανία και το Κοινό», λέει ο Μπαρμπέρα.

Δεδομένα η φετινή Βενετία (που τείνει σε σίριαλ ανάλογο των Καννών κι έχει και τρεις μήνες ακόμα μπροστά της) δεν θα αναπαρασταθεί εικονικά, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ένα ψηφιακό σκέλος για εκείνους που δεν θα παραστούν αλλά έχουν διαπιστευθεί κατά το παρελθόν. Τέλος, η ερώτηση του φεστιβάλ προς πάντα ενδιαφερόμενο ρωτά «για την πιθανότητα συμμετοχής τους σε streaming, διαδικτυακά Q&A και επίσης διαδικτυακές δοσοληψίες με μέλη της βιομηχανίας και της αγοράς ταινιών, καθώς και συνεντεύξεις Τύπου, συνεδριάσεις και πάνελ».

Το φεστιβάλ αναμένει απαντήσεις ως τις 10 Μαΐου ενώ η θεωρητική ημερομηνία διεξαγωγής είναι σταθερά η περίοδος από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.