Ακόμη ένα βραβείο για το «Χαμομήλι» - cinemagazine.gr
14:20
22/4

Ακόμη ένα βραβείο για το «Χαμομήλι»

Έχοντας κερδίσει όλα τα σημαντικά εγχώρια βραβεία (το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ της Δράμας, το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, και πιο πρόσφατα την καλύτερου μικρού μήκους ταινία της χρονιάς από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου), το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία διακρίθηκε και στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δρέσδης.

Από τη Χριστίνα Λιάπη

Έχοντας κερδίσει όλα τα σημαντικά εγχώρια βραβεία (το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ της Δράμας, το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, και πιο πρόσφατα την καλύτερου μικρού μήκους ταινία της χρονιάς από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου), το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία διακρίθηκε και στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δρέσδης. Εκεί η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και κέρδισε το βραβείο Gold Horseman ως καλύτερη ταινία μυθοπλασίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7.500 ευρώ.

Αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική προβολή ελληνικού ενδιαφέροντος στο Φεστιβάλ της Δρέσδης. Ένα ειδικο τμήμα με τον τίτλο «Focus Greece: Society in Motion» φιλοξένησε την προβολή τεσσάρων ακόμη ελληνικών μικρού μήκους. Οι διοργανωτές έγραψαν: «Εδώ και κάποια χρόνια, ο σύγχρονος ελληνικός κόσμος του κινηματογράφου έχει κερδίσει αναγνώριση για την απροθυμία του να συμβιβαστεί και την δύναμη των καινοτομιών του. Μαζί με το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας εξετάζουμε τα ίχνη αυτής της εξέλιξης και προβάλλουμε πέντε βραβευμένες ταινίες.»

Αυτές ήταν το «Έλα να σου Πω» της Κατερίνας Φιλιώτου (2000), το «Υγραέριο» του Μπουγιάρ Αλιμάνι (2006), η «Αλήθεια» του Γιάννη Σακαρίδη (2006) και το «Τσέλσι - Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή (2012) - το τελευταίο είχε επίσης προβληθεί στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας.