Απόψε η πρεμιέρα του «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου στο Φεστιβάλ Palm Springs - cinemagazine.gr
12:08
4/1

Απόψε η πρεμιέρα του «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου στο Φεστιβάλ Palm Springs

Η νέα ταινία του Χρίστου Γεωργίου με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Ήμελο, Νεφέλη Κουρή, προβάλλεται απόψε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Palm Springs.

Από τον Πάνο Γκένα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Palm Springs (PSIFF), ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βόρειας Αμερικής, με προβολές ταινιών νέων, αλλά και καταξιωμένων δημιουργών από όλο τον κόσμο, προβάλει απόψε το «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου, μετά την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο.

Δίνοντας ανθρώπινο πρόσωπο στην πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, ο Χρίστος Γεωργίου («Πλατεία Θεάτρου», «Μικρό Έγκλημα») ακολουθεί δύο μέλη μιας οικογένειας που έχουν εξαιρετικά αντίθετες ιδεολογικές θέσεις: έναν σκληρό πατέρα, που είναι αστυνομικός των ΜΑΤ, και της επαναστάτριας, έφηβης κόρης του.

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο του καταλόγου του φεστιβάλ:

Μέσα από τον φακό του ο Γεωργίου εξετάζει διακριτικά τις γενεολογικές και ιδεολογικές διαφορές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο σύνολό της, δημιουργώντας μια ταινία που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα καθολική και βαδιά οικεία.

Όταν ο Γιώργος, ένας αστυνομικός σώματος καταναστολής, βλέπει την έφηβη κόρη του Μαργαρίτα να διαδηλώνει σε μια αντι-κυβερνητική πορεία, δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ τους που φαίνεται σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθεί. Η σύζυγος του Γιώργου προτείνει να κάνουν ένα ταξίδι οι δυο τους στην εξοχική κατοικία της οικογένειας, δίνοντας την ευκαιρία στον πατέρα και την κόρη να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από τη σχέση τους. 

Η Μαργαρίτα δεν βλέπει με ενθουσιασμό την ευκαιρία να περάσει χρόνο μαζί με τον πατέρα της, τον οποίο αντιμετωπίζει με απροκάλυπτη περιφρόνηση. Ενώ οι αρχικές προσπάθειες του Γιώργου για να κερδίσει τη συμπάθεια της κόρης του έχουν ελάχιστη επίδραση, μια δραματική σειρά γεγονότων αναγκάζει τα φαινομενικά πολιτικά αντίθετα, να επανεξετάσουν τι είναι αυτό που τους χωρίζει και τι τους ενώνει.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Γεωργίου
Σενάριο: Χρίστος Γεωργίου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Γιαννέλης
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Ήχος: Ντίνος Κίττου
Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
Ηθοποιοί: Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Ήμελλος, Μυρτώ Αλικάκη, Βασίλης Μαγουλιώτης
Παραγωγή: Viewmaster Films A.E.
Παραγωγός/Παραγωγοί: Κώστας Λαμπρόπουλος, Θανάσης Καραθάνος, Birgit Kemner, Χρίστος Γεωργίου
Συμπαραγωγή: Twenty Twenty Vision GMBH, Pallas Films, Manny Films, Lychnari Productions, ΕΡΤ, CNC, ΣΕΚΙΝ Κύπρος
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Σκηνικά: Μιχάλης Σαμιώτης
Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης
Διάρκεια: 87΄