Κάννες 2018: Αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φεστιβάλ - cinemagazine.gr
9:12
9/5

Κάννες 2018: Αυτές είναι οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φεστιβάλ

COLD WAR - PAWEL PAWLIKOWSKI
Έχοντας κερδίσει το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας το 2015 με το εξαιρετικό «Ida», ο Πάβελ Παβλικόφσκι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ. Η καινούρια του ταινία με τίτλο «Cold War» εγκλωβίζει στο 4:3 κάδρο του μια παθιασμένη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και ιδιοσυγκρασία, οι οποίοι είναι μοιραία αταίριαστοι αλλά και ταυτόγχρονα καταδικασμένοι στην αμοιβαία έλξη. Με φόντο το ψυχροπολεμικό σκηνικό της δεκαετίας του 1950 στην Πολωνία, το Βερολίνο, τη Γιουγκοσλαβία και το Παρίσι - η ταινία απεικονίζει μια αδιέξοδη ιστορία αγάπης που ανθίζει στις πιο αντίξοες συνθήκες. Κ.Θ.

UNDER THE SILVER LAKE - DAVID ROBERT MITCHELL
Η επόμενη ταινία του ανθρώπου που τέσσερα χρόνια πριν μας έδωσε ένα από τα καλύτερα φιλμ τρόμου των τελευταίων ετών («It Follows») δε θα μπορούσε να λείπει από τα highlights του φετινού Φεστιβάλ. Ο λόγος φυσικά για το πολυαναμενόμενο «Under the Silver Lake» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, το οποίο επικεντρώνεται με περισσή ποπ διάθεση στον Σαμ (Άντριου Γκάρφιλντ), έναν φιλοπερίεργο νεαρό που βυθίζεται στο πυκνό μυστήριο γύρω από μία υπόθεση δολοφονίας και μιας απαγωγής. Ν. Σ.

Ένα Κάποιο Βλέμμα

LONG DAY'S JOURNEY INTO NIGHT - BI GAN
Με δυο μεγάλα βραβεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για το ποιητικό «Kaili Blues» (2015), ο κινεζικής καταγωγής Γκαν Μπι ντεμπουτάρει στις Κάννες και στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, αποτελώντας ήδη έναν από τους περισσότερα υποσχόμενους νέους δημιουργούς του σινεμά της χώρας του. Η δεύτερη ταινία του, γυρισμένη σε τρεις διαστάσεις, ακολουθεί έναν άντρα που επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από πολύχρονη απουσία, με σκοπό να εντοπίσει τα ίχνη μιας γυναίκας με την οποία ήταν ερωτευμένος εκεί, στη νιότη του. Η έρευνά του μετατρέπει το αινιγματικό φιλμ του Κινέζου σκηνοθέτη σε ένα αφαιρετικό δράμα μυστηρίου και σε έναν στοχασμό πάνω στον χρόνο. Αν κρίνουμε από τις πρώτες εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει για την ταινία, το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι τουλάχιστον εκθαμβωτικό. Λ.Κ.

DONBASS - SERGEI LOZNITSA
Μπορεί η προηγούμενη ταινία του, το άνισο «A Gentle Creature», να απογοήτευσε στο περσινό Φεστιβάλ Καννών παρόλα αυτά από την συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το «Donbass», το νέο φιλμ του Σεργκέι Λοζνίτσα, σκηνοθέτη -μεταξύ άλλων- του αριστουργηματικoύ «In the Fog». Η ταινία που ανοίγει το φετινό «Ενα Κάποιο Βλέμμα» μας μεταφέρει στο Ντόνμπας, μια περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας η οποία βρίσκεται στο έλεος εγκληματικών συμμοριών που μάχονται μεταξύ και ταυτόχρονα ενάντια στον ουκρανικό αλλά και τον ρωσικό στρατό. Όπως χαρακτηριστικά μας πληροφορεί στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης: «δεν πρόκειται για μια ιστορία μιας περιοχής, μιας χώρας ή ενός πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για έναν κόσμο, που χάνεται σε μια μετα-αλήθεια και σε ψεύτικες ταυτότητες». Κ.Θ.

Εκτός Διαγωνιστικού

THE HOUSE TΗAT JACK BUILT - LARS VON TRIER
Η μέχρι πρότινος persona non grata των Καννών, Λαρς Φον Τρίερ, επιστρέφει στην Κρουαζέτ, επτά χρόνια μετά τον χαμό που είχαν ξεσηκώσει οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του περί Χίτλερ στο περιθώριο της παγκόσμιας πρεμιέρας της «Melancholia». Η νέα, αγγλόφωνη ταινία του Δανού με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντίλον, Ούμα Θέρμαν, Μπρούνο Γκανζ και θέμα τη 12ετή δράση ενός serial killer θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στην Κρουαζέτ, αυτό ωστόσο δεν κατεβάζει στο ελάχιστο τον πήχη των προσδοκιών μας για το «The House that Jack Built». Ν. Σ.