Οι Κάννες ανακοινώνουν επίσημο πρόγραμμα τον Ιούνιο (αν και δεν θα υπάρξει φυσική διοργάνωση) - cinemagazine.gr
9:58
11/5

Οι Κάννες ανακοινώνουν επίσημο πρόγραμμα τον Ιούνιο (αν και δεν θα υπάρξει φυσική διοργάνωση)

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τιερί Φρεμό και οι ταινίες που θα παρουσιάζονταν φέτος, εξοπλίζουν τη φαρέτρα του φεστιβάλ, που θα τις παρουσιάσει είτε σε συνεργασία με άλλες διοργανώσεις ή απ' ευθείας στις γαλλικές αίθουσες.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Η επιλογή και το πρόγραμμα δεν θα είναι στο κλασικό μας φορμά», δήλωσε ο Φρεμό. «Θα ήταν γελοίο να συμπεριφερθούμε σα να μην συνέβει τίποτα. Όμως η καρδιά μας είναι ταγμένη στην προώθηση των ταινιών που θα απάρτιζαν το πρόγραμμά μας. Λάβαμε έργα από όλον τον κόσμο, θαυμάσια έργα, και είναι χρέος μας να τα βοηθήσουμε να βρούνε το κοινό τους. Από την στιγμή που θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας, σκοπεύουμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις σε κινηματογράφους. Υπό την ταμπέλα 'Κάννες 2020', μάλιστα, θα ξεκινήσει και μια ακόμα πτυχή των εκδηλώσεων αυτών, με την συνεργασία μας με άλλα φεστιβάλ. Τίτλοι από την φετινή μας λίστα θα ταξιδέψουν στη Βενετία, στο Τορόντο, τη Ντοβίλ, το Σαν Σεμπαστιάν, τη Νέα Υόρκη, τη Μπουσάν και φυσικά το Λιμιέ στη Λυόν [σ.σ. στο οποίο ο Φρεμό έχει την καρδιά του]. Με την Βενετία, μάλιστα, θα προχωρήσουμε και σε από κοινού παρουσίαση ταινιών».

Μεταξύ άλλων ο Φρεμό αναφέρθηκε σε κάποιους τίτλους. Το «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι θα ήταν μια από τις εκπλήξεις, που θα σημείωνε και την επιστροφή του Netflix στην Κρουαζέτ. Η νέα ταινία του Νάνι Μορέτι επίσης, «Τρεις Ιστορίες», ο καινούργιος Γουές Άντερσον...

Ο Φρεμό αναφέρθηκε επίσης και σε εκείνους που ζητούσαν εξαρχής την ακύρωση του φεστιβάλ. «Είναι αλήθεια πως ένα μέρος το media ήθελαν την ακύρωση μας. Και η ακύρωση ήταν προφανώς στα χαρτιά. Όμως με τον Πρόεδρο Πιερ Λεσκίρ δεν θέλαμε να εγκαταλείψουμε αμαχητί και να προχωρήσουμε στην 74η έκδοση, παραμελώντας όλους εκείνους που εξαρτώνται από εμάς», λέει ο Φρεμό. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγούμενου κατάσταση και χρειάστηκε χρόνος να συσκεφθούμε πάνω στους τρόπους που βοηθούν άπαντες εμπλεκόμενους: Επαγγελματίες και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο».

Σε ελπιδοφόρα αναμονή λοιπόν, πρωτίστως της άποψης του ξενοδόχου (που είναι ο κορονοϊός), για να δούμε πώς θα αναδιπλωθούν τα μεγάλα Φεστιβάλ, πόσο θα επηρεαστούν τα μικρότερα και πόσο εφικτό θα αποδειχθεί το πλάνο μιας «επιστροφής» στη νέα πραγματικότητα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τιερί Φρεμό στο Screen Daily εδώ.