Ζαν Λικ Γκοντάρ: «Η άνοδος του streaming μου θυμίζει την εποχή που τέλειωσε το βωβό σινεμά» - cinemagazine.gr
11:09
17/4

Ζαν Λικ Γκοντάρ: «Η άνοδος του streaming μου θυμίζει την εποχή που τέλειωσε το βωβό σινεμά»

Σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του, ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της διανομής ταινιών, μιλώντας για έναν νέο θάνατο του σινεμά. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

89 ετών πλέον, ο Γαλλοελβετός Ζαν Λικ Γκοντάρ εξακολουθεί να κάνει ταινίες, με πιο πρόσφατη το «Βιβλίο της Εικόνας» που παρουσίασε στις Κάννες πέρυσι, και φυσικά εξακολουθεί να παραμένει μακριά από δημόσιες εμφανίσεις. Άλλωστε, η περσινή του «εμφάνιση» στο φεστιβάλ, όπου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην press conference μεσω κινητού τηλεφώνου, ήταν το τελευταίο παράδειγμα μιας στάσης που διατηρεί στη ζωή του ο σκηνοθέτης εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η παρουσία του λοιπόν στη Λωζάνη για να αποδεχτεί το τιμητικό βραβείο που του έδωσε η Διεθνής Ένωση Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) ήταν ένα σπάνιο γεγονός, που δείχνει και την προσωπική εκτίμηση του σκηνοθέτη στη δουλειά των ανθρώπων που φροντίζουν για τη διατήρηση της κινηματογραφικής ιστορίας. Η εκδήλωση έγινε στις 11 Απριλίου και ο Γκοντάρ μίλησε για λίγο, αποδεχόμενος το βραβείο από τον πρόεδρο της ένωσης, Φτεντερίκ Μερ.

«Τα πάντα είναι αρχείο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη καταγραφή της ιστορίας. Για παράδειγμα, η τελευταία ταινία μου φτιάχτηκε αποκλειστικά από άλλες παλαιότερες ταινίες. Προσπαθώ να συνθέσω κάτι από τη γλώσσα που είχε η ζωγραφική, η μουσική αλλά και το σινεμά στην περίοδο των βωβών ταινιών που χάθηκε πλέον. Χάθηκε για χάρη αυτών που αποκαλούμε ομιλούσες ταινίες.»

Ο Γκοντάρ συνέδεσε το τέλος αυτής της εποχής με τη σημερινή κατάσταση και με την άνοδο του Netflix και των υπόλοιπων υπηρεσιών streaming. «Σήμερα, κατά τη γνώμη, ζούμε μια νέα απώλεια, αυτή των DVD. Με το νέο σύστημα, το Netflix και όλα αυτά, ο κόσμος βλέπει πλέον την ταινία που θέλει άμεσα και σταματά να πηγαίνει στους κινηματογράφους πια.»

Δείτε το βίντεο με όσα είπε ο Γκοντάρ εδώ