«Οι κόσμοι αλλάζουν»: Τρέιλερ για τη δεύτερη σεζόν του «His Dark Materials» - cinemagazine.gr
12:00
16/10

«Οι κόσμοι αλλάζουν»: Τρέιλερ για τη δεύτερη σεζόν του «His Dark Materials»

Μετά το άνισο, κινηματογραφικό «Αστέρι του Βορρά» του Κρις Βάιτζ, η συναρπαστική λογοτεχνική τριλογία του Φίλιπ Πούλμαν «ανοίγει» νέους κόσμους στην μικρή οθόνη και στην δεύτερη σεζόν επιφυλάσσει ένα «Fleabag» reunion!

Από τον Πάνο Γκένα

Το «Αστέρι του Βορρά» («The Golden Compass») ήταν μία φιλόδοξη αποτυχία της New Line Cinema, της εταιρείας που λίγα χρόνια πριν είχε πετύχει απόλυτα στον κινηματογράφο φαντασίας με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Η άνευρη και κυρίως άτολμη προσέγγιση του σκηνοθέτη Κρις Βάιτζ, παρά το λαμπερό, ταλαντούχο καστ (Νικόλ Κίντμαν, Ντάνιελ Κρεγκ, Εύα Γκριν) και την αψεγάδιαστη αρτ-ντεκό αισθητική, απογοήτευσε κριτικούς, και κυρίως το πιστό κοινό των βιβλίων, με αποτέλεσμα οι συνέχειες της να μπουν στον πάγο. Αν και τα στούντιο ήταν διψασμένα για μία νέα εποχή μετά τον «Άρχοντα» και τα «Χάρι Πότερ», το «Αστέρι του Βορρά» (το οποίο απέσπασε Όσκαρ Οπτικών Εφέ) δεν ταξίδεψε κανένα και κυρίως πρόδωσε τις τολμηρές ιδέες του Πούλμαν, αλλοιώνοντας το φινάλε.

Αν και παραμένει μυστήριο το πως θα διαχειριστεί η παραγωγή, το σενάριο και ο σκηνοθέτης, τις προκλητικές ιδέες σχετικά με τον Θεό και την εκκλησία που εμπεριέχουν τα βιβλία (και ειδικά ο τρίτος τόμος), το BBC και το HBO είναι έτοιμα για το ρίσκο. Και έχουν μαζί τους έναν πολύ καλό καστ.

H δεύτερη σεζόν «His Dark Materials» θα κάνει πρεμιέρα το Νοέμβριο 2020 και θα βασίζεται στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «The Subtle Knife» (στα ελληνικά «Ο Άρχοντας των Δύο Κόσμων»). Αν και ψήγματα των ιδεών έχουν ήδη παρουσιαστεί στον πρώτο κύκλο, οι παραγωγοί έχουν κρατήσει αρκετές εκπλήξεις για την συνέχεια, μία εκ των οποίων είναι η εμφάνιση του Άντριου Σκοτ (aka Hot Priest) ως Τζον Πάρι με δαιμόνιο την... Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, την πολυβραβευμένη, ταλαντούχα δημιουργό του «Fleabag».

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε γι' αυτό, το δαιμόνιό μου θα υποδύεται κάποια που είναι πολύ κοντά μου στην πραγματική ζωή, η σεναριογράφος και ηθοποιός με το όνομα Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ. Είμαι ενθουσιασμένος για το γεγονός, επειδή πρόκειται για την φιλία, τη συντροφικότητα και την πίστη, και αυτά είναι που αισθάνομαι για την Φίμπι στην πραγματική ζωή».

Ο Τζέιμς Μάκαβοϊ («X-Men», «Split». «Εξιλέωση») δεν θα εμφανιστεί ως Λόρδος Άσριελ, από τη στιγμή που ο χαρακτήρας του απουσιάζει και στο βιβλίο. Παρόλα αυτά οι παραγωγοί της σειράς Τζέιν Τράντερ και Τζακ Θορν (υπεύθυνοι και για το σενάριο) είχαν σκεφτεί να συμπεριλάβουν τον χαρακτήρα σε ένα επεισόδιο. Αλλά μετά ήρθε η πανδημία. Η Ντάφνι Κιν («Logan»), η Ρουθ Γουίλσον ως αδίστακτη Μαρίσα Κούλτερ και το it-boy του Μπρόντγουεϊ Λιν-Μανουέλ Μιράντα ως αεροναύτης Λι Σκόρσμπι επιστρέφουν κανονικά.

Ο Πούλμαν έχει γράψει περισσότερα βιβλία για τον κόσμο της Λύρα και του φίλου της Γουίλ («Lyra’s Oxford», «Once Upon a Time In the North», «Το Βιβλίο της Σκόνης», μεταξύ άλλων). Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του δεύτερου βιβλίου:

Ο Γουίλ σκότωσε έναν άνθρωπο και το σκάει για να γλιτώσει. Η απόδρασή του θα τον οδηγήσει πέρα από τα σύνορα του δικού του κόσμου, στην αλλόκοτη ηρεμία μιας ερημωμένης πόλης, και σ’ ένα κορίτσι, τη Λύρα. Η μοίρα της είναι με έναν παράξενο τρόπο συνδεδεμένη με τη δική του, και μαζί πρέπει να ανακαλύψουν το πιο ισχυρό όπλο σε όλους τους κόσμους…

Ο Φίλιπ Πούλμαν έχει τιμηθεί με τα Carnegie, Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος Guardian, Βραβείο Whitbread 2001, ενώ το τρίτο βιβλίο της σειράς ήταν υποψήφιο για το Booker. Θρησκευτικές ομάδες έχουν επικρίνει τα βιβλία για την προώθηση του αθεϊσμού, και ο Πούλμαν, από την πλευρά του, δεν έχει αποφύγει τη διαμάχη. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τα βιβλία δεν είναι τόσο αντίθετα στο Θεό, όσο στην οργανωμένη θρησκεία.

Αμφιλεγόμενη ή μη, η «Τριλογία του Κόσμου» αποκτά μία δεύτερη ευκαιρία, και είναι έτοιμη να σκορπίσει τη «σκόνη» της ξανά. Η δεύτερη σεζόν θα κάνει πρεμιέρα στο HBO Max στις 16 Νοεμβρίου και αυτό είναι το τελικό της τρέιλερ που κυκλοφόρησε χθες από το δίκτυο.