«Kala Azar», «Πουλιά», «Ρούζ» και «Phélia»: Το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ έχει χρώμα ελληνικό - cinemagazine.gr
14:54
19/12

«Kala Azar», «Πουλιά», «Ρούζ» και «Phélia»: Το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ έχει χρώμα ελληνικό

Μετά τα καλά νέα σε Κλερμόν-Φεράν και Βερολίνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ υποδέχεται με τη σειρά του τέσσερις ελληνικές ταινίες, το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, τα «Πουλιά» του Μπάμπη Μακρίδη, το «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου και το «Phélia» της Έλιας Καλογιάννη.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το πρώτο ημερολογιακά μεγάλο φεστιβάλ της Ευρώπης, αυτό του Ρότερνταμ ανακοίνωσε τους φετινούς τίτλους των ταινιών στις βασικές κατηγορίες του και ανάμεσα σε αυτούς συναντάμε τέσσερις ελληνικές ταινίες, 2 μεγάλου και 2 μικρού μήκους. 

Το «Kala Azar» θα προβληθεί στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του φεστιβάλ, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Τζάνις Ραφαηλίδου και περιγράφεται ως ένας στοχασμός στο παράδοξο του κύκλου της ζωής των οργανισμών ανάμεσα σε διαφορετικά είδη, ένα φιλμ για την ύπαρξη, τα όρια ανάμεσα στο ζωντανό και το νεκρό, το ανθρώπινο και μη ανθρώπινο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Πηνελόπη Τσιλίκα και ο Δημήτρης Λάλος.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, στα όρια μιας μεγάλης πόλης, κάπου στον ευρωπαϊκό νότο, ένα ζευγάρι μαζεύει καθημερινά νεκρά κατοικίδια ή ζώα που χτυπήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, για να δώσει ένα νόημα στη ζωή του. Η Κάλα και ο Αζάρ ξυπνούν στο αυτοκίνητό τους, σε ένα ερημωμένο τοπίο. Βάζουν τις στολές τους και αρχίζουν την καθημερινότητα, στην οποία περιλαμβάνεται το μακάβριο μάζεμα νεκρών κατοικιδίων από τα σπίτια που βρίσκονταν, με σκοπό την αποτέφρωσή τους και την επιστροφή της στάχτης στους ιδιοκτήτες τους. 

Το ζευγάρι έχει μια περίεργη σχέση με το θάνατο που αποκαλύπτεπει σταδιακά. Ζει σε μια πόλη γεμάτη αδέσποτα ζώα και πολλά που χτυπιούνται στον αυτοκινητόδρομο. Κατά τη διάρκεια των συνεχών εξορμήσεών τους στα προάστια, εξερευνούν τους δρόμους για πτώματα, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν τη γεωγραφία του μέρους μαζεύοντας και αφήνοντας ξανά τα άψυχα σώματα μέσα από ένα συγκεκριμένο τελετουργικό. Στο ίδιο μέρος ζουν και οι γονείς της Κάλα, ένα ζευγάρι μεσήλικων περιτριγυρισμένο από τα σκυλιά του, στα οποία ο πατέρας της, Τάσος, διαβάζει δυνατά επιστημονικά και φιλοσοφικά κείμενα. 

Η Τζάνις Ραφαηλίδου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Εκτέλεσε το πτυχίο (2006) και μεταπτυχιακό (2007) της στη Σχολή Καλών Τεχνών Ιστορίας Τέχνης & Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λίντς, όπου σήμερα ολοκληρώνει τη διδακτορική της διατριβή (2011). Η έρευνα εστιάζει στη μετανάστευση, τη μετακίνηση και τις σύγχρονες μορφές βίντεο-ντοκιμαντέρ. H Art & Humanities Research Council (AHRC) υποστήριξε μέσω υποτροφιών τις σπουδές της τα τελευταία τέσσερα έτη. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Στο τμήμα Voices του φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία «Πουλιά» του Μπάμπη Μακρίδη,  η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή του Onassis Culture. Η ταινία έχει συμμετάσχει στο Work in Progress του φεστιβάλ Les Arc, ενώ τον Ιανουάριο 2020 θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ της Χιλής Santiago a Mil, μαζί με την ανανεωμένη εκδοχή της παράστασης των Ορνίθων. 

«Τα Πουλιά», ένα docudrama, ένα ντοκιμαντέρ που μοιάζει περισσότερο με ταινία μυθοπλασίας, εμπνέεται από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και την ομώνυμη παράσταση του Νίκου Καραθάνου που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και στην Αμερική (St. Ann's Warehouse, Νέα Υόρκη). Πώς μια παράσταση από την Επίδαυρο έφτασε στη Νέα Υόρκη και πώς ένα αρχαίο κείμενο συνδέεται με τη ζωή και την πραγματικότητα; Μια ταινία για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, τους θεούς και τον άνθρωπο. Μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι.

Μια παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση με τη συνεργασία της Neda Film.
Διεύθυνση Παραγωγής: Ισαβέλλα Αλωπούδη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός | Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Στέφανος Ευθυμίου | Μοντάζ: Μάριος Κλεφτάκης | Μουσική: The Little Thieves | Μουσική Παράστασης: Άγγελος Τριανταφύλλου | Εμφανίζονται: Άρης Σερβετάλης, Νίκος Καραθάνος, Στράτος Παπαδάκης, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Έμιλυ Κολιανδρή, Βασιλική Δρίβα, Μαρία Διακοπαναγιώτου | Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση – Αντώνης Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου / Neda Film – Αμάντα Λιβανού | Βασισμένο στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη | Διασκευή: Γιάννης Αστερής, Νίκος Καραθάνος | Σενάριο & Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης Διεθνείς Πωλήσεις New Europe Film Sales

Ακόμη, στο τμήμα μικρού μήκους του Voices θα θα κάνει διεθνή πρεμιέρα το «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου, μετά τη τριπλή βράβευσή του στο Φεστιβάλ Δράμας (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σεναρίου και Μακιγιάζ) αλλά και την ειδική προβολή της ταινίας στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας. 
 
Στο «Ρουζ», ένα περιστατικό σεξιστικής βίας πυροδοτεί εντάσεις στη φιλία της Δανάης με την Ιλόνα και την Τούφα. Διχασμένες ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, οι τρεις φίλες αντιλαμβάνονται πως η πατριαρχία δεν πεθαίνει (μόνο) με μπουκάλια, και πλέον έχουν τα σημάδια για να το αποδείξουν.

Η παραγωγός της ταινίας, Φαίδρα Βόκαλη, δήλωσε με αφορμή τη διεθνή πρεμιέρα της ταινίας: «Νιώθουμε μεγάλη χαρά και τιμή που ένα διεθνές φεστιβάλ του βεληνεκούς του Ρότερνταμ επιβεβαιώνει και προβάλει όσα αναγνωρίζαμε και εμείς στο ΡΟΥΖ, δημιουργώντας το: ένα στιβαρό σκηνοθετικό ντεμπούτο, που ανοίγει έναν ζωτικό διάλογο γύρω από τον πανταχού παρόντα σεξισμό και την ευθεία διασύνδεσή του με την αγία ελληνική οικογένεια.»

Στο ίδιο τμήμα θα κάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα της η ταινία «Phélia» της Έλιας Καλογιάννη. Η ταινία παρακολουθεί μια γυναίκα που δουλεύει ως νυχτοφύλακας και ξοδεύει τις ώρες της παίζοντας επιτραπέζιο ποδόσφαιρο ή ακούγοντας συμβουλές για αισθηματικά στο ραδιόφωνο, κάτι που δεν την καλύπτει γι΄αυτό και καλωσορίζει μια νέα σχέση στη ζωή της.