«Ήξερα και έπρεπε να κάνω περισσότερα»: Ο Κουέντιν Ταραντίνο μιλά για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν - cinemagazine.gr
10:03
20/10

«Ήξερα και έπρεπε να κάνω περισσότερα»: Ο Κουέντιν Ταραντίνο μιλά για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Ένας από τους πιο μακροχρόνιους συνεργάτες του έκπτωτου πια παραγωγού, ανέλαβε, έστω και λίγο καθυστερημένα, τις ευθύνες του. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη
Οι δηλώσεις για το σκάνδαλο Γουάινστιν θα συνεχίζονται μάλλον για πολύ καιρό, από τη στιγμή που η συμπεριφορά του παραγωγού ήταν ευρέως γνωστή σε αρκετούς συνεργάτες του. Ήδη, πέρα από τις γυναίκες-θύματα του Γουάινστιν, που αυξάνονται σχεδόν καθημερινά, συνεργάτες του όπως ο Κέβιν Σμιθ και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ πήραν αποστάσεις από τον ίδιο, θεωρώντας τις πράξεις του αδικαιολόγητες. Από την αρχή πάντως του σκανδάλου, πολλοί περίμεναν λίγες κουβέντες και από τον Κουέντιν Ταραντίνο, που έχει δουλέψει σχεδόν σε όλη την καριέρα του με τον Γουάινστιν και σιωπή του αυτές τις ημέρες μεταφράστηκε ως συνενοχή.
 
Τις τύψεις της συνενοχής πάντως μαρτυρούν οι δηλώσεις που τελικά έκανε στους New York Times: «Ήξερα αρκετά για να κάνω περισσότερα από όσα έκανα. Ήταν παραπάνω από τις συνηθισμένες φήμες, τα κλασικά κουτσομπολιά που ακούς εδώ και εκεί. Ήξερα ότι έκανε κάποια από αυτά για τα οποία κατηγορείται τώρα. Μακάρι να είχα μια πιο υπεύθυνη στάση γι' αυτά που άκουγα. Αν έκανα αυτά που θα έπρεπε να κάνω τότε, δε θα δούλευα μαζί του.»
 
 
Ο Ταραντίνο αποκάλυψε επίσης ότι έβγαινε με τη Μίρα Σορβίνο την περίοδο που, σύμφωνα με τις κατηφορίες της, δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον Γουάινστιν. Είπε πως είχε σοκαριστεί τότε, αλλά το αντιμετώπισε ως μεμονωμένο, ατυχές γεγονός θεωρώντας πως ήξερε ότι βγαίνει μαζί της και δεν θα της έκανε κακό. «Αυτό που έκανα δυστυχώς τότε ήταν να περιθωριοποιώ συγκεκριμένα γεγονότα και να τα αντιμετωπίζω ως μεμονωμένες, ατυχείς περιπτώσεις. Το ξέρω πως και μόνο που το λέω αυτό τώρα, ακούγεται ως γελοία δικαιολογία. Πάντως δεν έχει νόημα τώρα να διατηρούμε τη σιωπή μας, είναι καλό να αποδείξουμε πως υπήρχε κάτι σάπιο τόσα χρόνια.»
 
Ο Ταραντίνο πρωτοσυνεργάτηκε με τον Γουάινστιν στο «Pulp Fiction», όπως και στις περισσότερες ταινίες του, μέχρι και το πιο πρόσφατο «The Hateful Eight».