Advertisement
11:06
21/5

Οι Κάννες στη σκιά του Netflix και του Τεντ Σαράντος

Εδώ και μία εβδομάδα οι Κάννες δεν έχουν σταματήσει να μιλούν για τον Τεντ Σαράντος και το Netflix. Κι εμείς σας εξηγούμε γιατί ο ο ελληνοαμερικανός γκουρού και ο κολοσσός του streaming απειλούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στην κινηματογραφική αγορά.

Αποστολή στις Κάννες: Νεκτάριος Σάκκας

Η ομιλία του Τεντ Σαράντος, του επικεφαλής περιεχομένου της πλατφόρμας Netflix, παραμένει αναμφίβολα το πλέον πολυσυζητημένο γεγονός που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Αγοράς του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Ο αμερικανικός κολοσσός, πρωτοπόρος σε υπηρεσίες streaming και video-on-demand, έχει ήδη επεκταθεί στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου (Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Αφρική, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία κτλ), ενώ φιλοδοξεί να φτάσει σε όλο τον κόσμο ως το τέλος του 2016. Μόνο που δεν είναι αυτή η λεπτομέρεια της στρατηγικής του Netflix την οποία μοιράστηκε ο Ελληνοαμερικανός γκουρού του home entertainment με το ακροατήριό του την περασμένη Πέμπτη, εκείνη που θορύβησε τόσο τους μεγάλους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην κινηματογραφική παραγωγή και διανομή.

Διαβάστε ακόμη:
Οι Κάννες δεν αγαπάνε τον Πούτιν: Ουκρανός σκηνοθέτης στη φυλακή
Κάννες: Λίγη ώρα παρέα με τον Μάικλ Κέιν

Η ουσία κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο το Netflix σκοπεύει να εμπλακεί στην κινηματογραφική αγορά. Πρόκειται για μια επιθετικότατη πολιτική ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει σε αδρές γραμμές τη χρηματοδότηση δικών της παραγωγών (εντός και εκτός ΗΠΑ), τη διατήρηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου, υβριδικού τύπου διανομής των ταινιών που θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του αμερικανικού κολοσσού. Με το τελευταίο να αμφισβητεί ευθέως το παραδοσιακό μοντέλο διανομής που θέλει τις κινηματογραφικές αίθουσες να έχουν την αυτονόητη προτεραιότητα στην κυκλοφορία των ταινιών. Ας δούμε όμως βήμα-βήμα τι ακριβώς επιχειρεί να αλλάξει το Netflix.

Το «House of Cards» σε παραγωγή του Ντέιβιντ Φίντσερ και πρωταγωνιστές τους Κέβιν Σπέισι και Ρόμπιν Ράιτ, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές του Netflix

Παραγωγή: Σύμφωνα με τον Σαράντος, «όλες οι ταινίες που θα επιλεγούν να γίνουν από το Netflix, θα είναι κερδοφόρες για τους παραγωγούς και σημαντικές για τον πολιτισμό». Κάτι που σημαίνει πως το Netflix θα χρηματοδοτεί στοχευμένα ταινίες που αξιολογεί ως πιθανές εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες. Αυτό θα γίνεται κάνοντας εξαρχής στον παραγωγό μια συμφέρουσα προσφορά εξαγοράς (buyout deal), τέτοια που να του δίνει ένα μικρό αλλά εγγυημένο κέρδος (κάτι που μόνο δεδομένο δεν είναι στις ανεξάρτητες παραγωγές), εξασφαλίζοντάς του παράλληλα την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Από εκεί και πέρα, όμως, το Netflix θα είναι αυτό που θα κρατά για τον εαυτό του την αποκλειστική εκμετάλλευση του προϊόντος, και μάλιστα παγκοσμίως, χωρίς να εμπλέκεται καθόλου με τους τοπικούς διανομείς σε κάθε χώρα.

«Sense8»: από το μυαλό των αδελφών Γουατσόφσκι («The Matrix») στην οθόνη του Netflix

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον Hollywood Reporter, μέχρι σήμερα το Netflix πληρώνει για χάρη ενός μπλοκμπάστερ στο αντίστοιχο αμερικανικό στούντιο περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε μία μόνο μεγάλη αγορά (ΗΠΑ). Η άποψη του Σαράντος είναι πως το ίδιο, μυθικό ποσό μπορεί να επενδυθεί σε παραγωγές που θα επιλέξει το Netflix να βάλει υπό την ομπρέλα του, διατηρώντας τα δικαιώματά τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής περιεχομένου της εταιρείας σχολίασε με νόημα πως «σίγουρα θα εμπλακούμε στην κινηματογραφική παραγωγή και σε τοπικό επίπεδο». Κάτι που ερμηνεύεται πως μετά τις τηλεοπτικές παραγωγές που έχει ήδη στηρίξει το Netflix σε Γαλλία και Ισπανία, σειρά έχει πλέον η χρηματοδότηση στρατηγικά στοχευμένων κινηματογραφικών παραγωγών και εκτός ΗΠΑ, οι οποίες θα γυρίζονται στη γλώσσα της χώρας όπου θα ανήκει το εκάστοτε πρότζεκτ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Οι Κάννες στη σκιά του Netflix και του Τεντ Σαράντος
  • Οι Κάννες στη σκιά του Netflix και του Τεντ Σαράντος
  • Οι Κάννες στη σκιά του Netflix και του Τεντ Σαράντος
  • Οι Κάννες στη σκιά του Netflix και του Τεντ Σαράντος