Λέντζου, Βιανέλλη, Τσάλτα, Νεοφώτιστος στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο! - cinemagazine.gr
13:54
6/7

Λέντζου, Βιανέλλη, Τσάλτα, Νεοφώτιστος στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο!

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο ανακοίνωσε μέρος του προγράμματός του, στο οποίο συναντάμε αρκετές ελληνικές συμμετοχές!

Από τον Πάνο Γκένα

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο επιστρέφει σε ένα μήνα (10 - 17 Αυγούστου) και στο πρόγραμμά του φιλοξενεί αρκετές ταινίες Ελλήνων δημιουργών, επιβεβαιώνοντας πως οι μικρού μήκους αποτελούν ένα εξαιρετικά δραστήριο κομμάτι της εγχώριας παραγωγής που αναγνωρίζεται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα στο Διαγωνιστικό Τμήμα μικρού μήκους, από ένα σύνολο 500 συμμετοχών επιλέχθησαν 11 ταινίες, μεταξύ των οποίων:

- το «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου, ταινία που απέσπασε πρόσφατα το Leica Cine Discovery Prize στο πλαίσιο της 57ης Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών

- η ταινία της Λίας Τσάλτα «Το Δάσος», που πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα και αποτελεί την πρώτη ταινία μικρού μήκους της σκηνοθέτιδας μετά τα visual essays «2013» και Paradise»

- το «Icebergs» της Ειρήνης Βιανέλλη, βασισμένο στο βιβλίο «Σκηνές» του Ευθύμη Φιλίππου, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Slumdance τον Ιανουάριο και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Animated Short στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχε η κινηματογραφίστρια Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, η τελευταία ταινία της οποίας «Limbo» είχε αποσπάσει τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι ελληνικές συμμετοχές. όμως δεν εξαντλούνται εκεί. Ο Θανάσης Νεοφώτιστος («Προσευχή») που πρόσφατα απέσυρε την ταινία του «Λεωφόρος Πατησίων» από το Φεστιβάλ της Δράμας, συμμετέχει με το «Trojka» (Route-3), σε σενάριο Μαρίνας Συμεού,  στo πλαίσιo του προγράμματος Sarajevo City of Film Fund. Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις μικρού μήκους νέων σκηνοθετών από τα Βαλκάνια και αποτελεί πρωτοβουλία του Sarajevo City of Film initiative σε παραγωγή του Obala Art Center.

Τέλος η ελληνική συμπαραγωγή «Araf» της Ντιντέμ Πεκιούν (μαζί με Τουρκία και Βοσνία Ερζεγοβίνη) θα διαγωνιστεί στο τμήμα Ντοκιμαντέρ του Φετινού Φεστιβάλ.

Καλή τύχη σε όλους και όλες!

Hector Malot - The Last Day of the Year - Teaser from Some Shorts on Vimeo.

The Forest | trailer from Lia Tsalta on Vimeo.

Icebergs - teaser from Eirini Vianelli on Vimeo.

Από την ταινία «Trojka» (Route-3) του Θανάση Νεοφώτιστου