«Η Τελευταία Μονομαχία»: Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με Ματ Ντέιμον, Άνταμ Ντράιβερ και Μπεν Άφλεκ - cinemagazine.gr
9:24
23/10

«Η Τελευταία Μονομαχία»: Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με Ματ Ντέιμον, Άνταμ Ντράιβερ και Μπεν Άφλεκ

Οι δυο φίλοι θυμούνται τα χρόνια του «Ξεχωριστού Γουίλ Χάντινγκ» γράφοντας μαζί ένα σενάριο, που έχει ως θέμα μια μονομαχία για λόγους τιμής και μάλλον θα αποτελέσει την επόμενη ταινία του βετεράνου Σκοτ. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Μετά το «Όλα τα Λεφτά του Κόσμου» που σημαδεύτηκε από την αντικατάσταση του Κέβιν Σπέισι, ο Ρίντλεϊ Σκοτ συνδέθηκε με πολλά και διάφορα projects για τη Fox σε μια εποχή που το στούντιο έμπαινε σε διαδικασία εξαγοράς από τη Ντίσνεϊ και γενικότερης αναπροσαρμογής των στόχων του. Ο Σκοτ λοιπόν συνδέεται από τότε πρωτίστως με ένα ακόμη κεφάλαιο του «Alien», το οποίο θα οδηγούσε την ιστορία στο πρωτότυπο φιλμ του 1979, ενώ το όνομά του είχε ακουστεί και για το ενδεχόμενο σίκουελ του «Μονομάχου», αλλά και για φιλμ που δεν αποτελούν συνέχειες παλαιότερων ταινιών του. 

Μία από αυτές είναι το «The Last Duel» που φαίνεται να προκρίνεται ως το επόμενο σκηνοθετικό βήμα στην καριέρα του 81χρονου βρετανού. Το project ξαναφέρνει κοντά μετά από χρόνια τους Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ που όχι μόνο θα συμπρωταγωνιστήσουν, αλλά έχουν γράψει και το σενάριο μαζί με τη Νικόλ Χολοφσένερ (του «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;»). Οι δυο τους ξανασυνεργάζονται στο κομμάτι του σεναρίου 22 χρόνια μετά τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ» που τους χάρισε το αντίστοιχο Όσκαρ. 

Το Variety αναφέρει πως μαζί τους (και απέναντι από τον Ντέιμον) θα βρεθεί ο υποψηφιος για Όσκαρ Άνταμ Ντράιβερ, που φέτος διανύει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επαγγελματικά χρονιές του. Ένα από τα φαβορί για Α' Αντρικό με την «Ιστορία Γάμου» του Νόα Μπάουμπακ, εξαιρετικές κριτικές στο «The Report» του Σκοτ Μπερνς και με τον επίλογο του «Star Wars» την ίδια χρονιά, ο Ντράιβερ φαίνεται πως σύντομα θα τσεκάρει από τη λίστα του και το όνομα του Ρίντλεϊ Σκοτ, αφού θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ντέιμον στην «Τελευταία Μονομαχία».

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη (η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έρικ Τζάγκερ), η ταινία θα διαδραματίζεται στη Γαλλία του 14ου αιώνα και διηγείται την ιστορία της τελευταίας νομικά εγκεκριμένης μονομαχίας στη χώρα για λόγους τιμής. Τη μονομαχία την προκαλεί ένας ιππότης που επιστρέφει από τον πόλεμο και μαθαίνει πως ένας φίλος του έχει βιάσει τη σύζυγό του (στο ρόλο η Τζόντι Κόμερ του «Killing Eve»). Κανείς δεν πιστεύει τη σύζυγο και ο ιππότης ζητά από τον βασιλιά να εγκρίνει το αίτημά του για μονομαχία. Αν όμως χάσει, η γυναίκα του θα καεί στην πυρά για την ψευδή κατηγορία. 

Η ανάπτυξη της ταινίας θα θυμίζει αρκετά το «Ρασομόν» του Κουροσάβα, αφού το σενάριο θα ακολουθεί τις τρεις διαφορετικές οπτικές της ιστορίας.