Βενετία 2018: Χρυσός Λέοντας στο «ROMA» του Κουαρόν, Αργυρός Λέοντας στον Γιώργο Λάνθιμο! - cinemagazine.gr
21:29
8/9

Βενετία 2018: Χρυσός Λέοντας στο «ROMA» του Κουαρόν, Αργυρός Λέοντας στον Γιώργο Λάνθιμο!

Αλφόνσο Κουαρόν, Γιώργος Λάνθιμος και Netflix ήταν οι μεγάλοι νικητές του επετειακού 75ου Φεστιβάλ Βενετίας.

Από τον Πάνο Γκένα

Το παλαιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του κόσμου, αυτό της Βενετίας, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια και φιλοξένησε τις παγκόσμιες πρεμιέρες των πιο αναμενόμενων ταινιών της χρονιάς. To δύσκολο έργο της κριτικής επιτροπής με Πρόεδρο τον περσινό θριαμβευτή του Φεστιβάλ (αλλά και των Όσκαρ) Γκιγιέρμο ντελ Τόρο («Η Μορφή του Νερού») δεν έγινε ευκολότερο κατά τη διάρκεια, μιας και οι ταινίες του Διαγωνιστικού, σκηνοθετημένες από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους σκηνοθέτες (Κουαρόν, Κοέν, Λάνθιμος, Οντιάρ, Λι, Γκουαντανίνο, Ασαγιάς μεταξύ άλλων) επιβεβαίωσαν τις μεγάλες προσδοκίες.

Μεγάλος νικητής ο συμπατριώτης του ντελ Τόρο, Αλφόνσο Κουαρόν, με το προσωπικό «ROMA», μία ταινία «για την οικογένεια και την πατρίδα μου», όπως είπε ο ίδιος παραλαμβάνοντας συγκινημένος τον Χρυσό Λέοντα. Πρόκειται για την τέταρτη φορά που ο Κουαρόν συμμετέχει στο φεστιβάλ μετά τα «Θέλω και τη Μαμά σου», «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» και «Gravity».

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής - Αργυρό Λέοντα, αλλά και το Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας (για την Ολίβια Κόλμαν), απέσπασε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, μία από τις καλύτερες ταινίες του Διαγωνιστικού που φαίνεται πως θα μας απασχολήσει και οσκαρικά, και (επιτέλους) θα κάνει ευρύτερα γνωστή τη σπουδαία καρατερίστα Ολίβια Κόλμαν.

Στο ιστορικό δράμα εποχής ο Λάνθιμος δεν υπογράφει για πρώτη φορά το σενάριο (το ανέλαβαν η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι Μακ Ναμάρα) και διηγείται το παράλληλο χρονικό τριών γυναικών της αγγλικής βασιλικής οικογένειας με πρωταγωνίστριες τις Ολίβια Κόλμαν, Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις. «Λάτρεψα κάθε δευτερόλεπτο αυτής της συνεργασίας», δήλωσε επί σκηνής η Κόλμαν για τον Λάνθιμο. Επόμενη στάση... τα όσκαρ(;!).

Ο πολυβραβευμένος Ζακ Οντιάρ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την κινηματογραφική μεταφορά του ανατρεπτικού «γουέστερν» μυθιστορήματος «Οι Αδελφοί Αδελφές», ενώ ακόμη ένα γουέστερν (και ακόμη μία παραγωγή του Netflix) το «The Ballad of Buster Scruggs» των αδελφών Κοέν, κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου.

Ο Γουίλεμ Νταφό κέρδισε πανάξια το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας ως Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο «At Eternity's Gate» του Τζούλιαν Σνάμπελ. «Έχω μεγάλη ιστορία με το Φεστιβάλ, στο οποίο πρωτοήρθα με τον "Τελευταίο Πειρασμό του Χριστού" του Μάρτιν Σκορσέζε», δήλωσε ο Νταφό.

Το ενδιαφέρον είναι πως τόσο το Φεστιβάλ Βενετίας, όσο και η Κριτική Επιτροπή, έδειξαν πως αγκαλιάζουν τις παραγωγές του Netflix, μετά από την πολυσυζητημένη κρίση των σχέσεων της διαδικτυακής πλατφόρμας με το Φεστιβάλ Καννών. Ίσως τα βραβεία να είναι ένα μήνυμα «διεύρυνσης» της κινηματογραφικής εμπειρίας, καθώς με παράδοση προβολών όπως τα «Gravity», «Birdman», «La La Land», «Η Μορφή του Νερού» (μεταξύ άλλων), το Φεστιβάλ Βενετίας έχει αποδείξει πως κρύβει τα τελευταία χρόνια τους οσκαρικούς άσσους

Αναλυτικά οι νικητές της βραδιάς:

Χρυσός Λέοντας: «ROMA» του Αλφόνσο Κουαρόν

Αργυρός Λέοντας - Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής: «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ για το «The Sisters Brothers»

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Ολίβια Κόλμαν για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Γουίλεμ Νταφό για το «At Eternity's Gate» του Τζούλιαν Σνάμπελ

Βραβείο Σεναρίου: Τζόελ και Ίθαν Κοέν για το «The Ballad of Buster Scruggs»

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ (Αυστραλία)

Βραβείο «Μαρσέλο Μαστρογιάννι» νέου ταλέντου: Μπαϊκάλι Γκαναμπάρ για το «The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ (Αυστραλία)

Τη φετινή Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Γκιέρμο ντελ Τόρο (Πρόεδρος, σκηνοθέτης), Σίλβια Τσανγκ (ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός), Τριν Ντίρχολμ (ηθοποιός), Νικόλ Γκαρσία (ηθοποιός,  σκηνοθέτης), Πάολο Τζενοβέζε (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), Μαλγκορτσάτα Σουμόφσκα (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), Τάικα Γουαϊτίτι (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Κριστόφ Βαλτς (ηθοποιός) και Ναόμι Γουότς (ηθοποιός).

Βραβεία παράλληλου τμήματος «Orizzonti» 

Στο παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ «Orizzonti», που συστήνει νέους δημιουργούς και φέτος είχε Πρόεδρο την Αθηνά Τσαγγάρη, μεγαλος νικητής ήταν η ταινία «Kraben Rahu» του Φούτιφονγκ Αρτούνπενγκ από την Ταϊλάνδη.

Κοντά σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Ταϊλάνδης, δίπλα στη θάλασσα, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν πνιγεί, ένας ντόπιος ψαράς βρίσκει έναν τραυματισμένο άνδρα που βρίσκεται αναίσθητος στο δάσος και τον διασώζει. Μετά από μέρες ο ψαράς εξαφανίζεται στη θάλασσα και ο ξένος αναλαμβάνει σιγά-σιγά τη ζωή, το σπίτι, τη δουλειά και την πρώην σύζυγό του.

Αναλυτικά τα βραβεία του τμήματος:

Καλύτερη Ταινία: «Kraben Rahu» του Φούτιφονγκ Αρτούνπενγκ
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Εμίρ Μπαϊγκαζιν για το «The River»
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «The Announcement» του Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Καΐς Νασίφ για την ταινία «Tel Aviv on Fire» του Σαμέχ Ζοάμπι
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Νατάλια Κουντριασόβα για την ταινία «The Man Who Surprised Everyone» των Αλεξέι Τσουπόφ και Νατάλια Μερκουλόβα
Καλύτερο Σενάριο: «Jinpa» του Πέμα Τσέντεν (Κίνα)
Βραβείο ταινίας Μικρού Μήκους: Kado του Αντίτια Αχμάντ (Ινδονησία)

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν όπως προείπαμε η Ελληνίδα σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αθηνά Τσαγγάρη (το «Attenberg» είχε κερδίσει το Volpi Cup Γυναικείας ερμηνείας για την Αριάν Λαμπέντ το 2010) και μέλη οι Μάικλ Αλμερέιντα (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), Φατμέ Μοτάμεντ - Άρια (ηθοποιός), Φρέντρικ Μπονό (κριτικός κινηματογράφου), Μοχαμεντ Εζί (σεναριογράφος, παραγωγός), Άλισον ΜακΛιν (σκηνοθέτης, σεναριογράφος) και Αντρέα Παλαόρο (σκηνοθέτης).

Βραβείο Luigi De Laurentiis για το Καλύτερο ντεμπούτο

Το βραβείο Καλύτερου Κινηματογραφικού Ντεμπούτου Λουίτζι ντε Λαουρέντις, προς τιμήν του θρυλικού παραγωγού, παρέλαβε συγκινημένη η Σουντάντ Κααντάν για το «The Day I Lost My Shadow», συμπαραγωγή Συρίας, Λιβάνου, Κατάρ και Γαλλίας.

Βραβεία διαγωνιστικού τμήματος VR

Το φεστιβάλ Βενετίας, το αρχαιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ, έδειξε από νωρίς μεγάλο ενδιαφέρον κι ενθουσιασμό για τις ταινίες εικονικής πραγματικότητας, τη σύγχρονη μετεξέλιξη της κινηματογραφικής εμπειρίας. Στο ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα μεγάλος νικητής ήταν το διαστημικό «Spheres» της Ελίζα ΜακΝιτ, σε παραγωγή Ντάρεν Αρονόφκσι και αφήγηση της Μίλι Μπόμπι Μπράουν του «Stranger Things».

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν η Σουζάν Μπίερ, η βραβευμένη με Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας σκηνοθέτιδα του «Ίσως, Αύριο και μέλη ο συγγραφέας Αλεσάντρο Μπαρικο και η ηθοποιός Κλεμάνς Ποεζί.

Best VR: «Spheres» της Ελίζα ΜακΝιτ
Best VR Experience: Buddy VR του Τσακ Τσαέ
Best VR Story: L’île Des Morts του Μπέντζαμιν Νουέλ

Venezia Classici

Στο τμήμα Venezia Classici, το ντοκιμαντέρ «The Great Buster: A Celebration» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ενώ το αριστούργημα «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (Μέγα Βραβείο, Φεστιβάλ Καννών 1982) της Καλύτερης Αποκατάστασης.