Ο Ντάμιεν Σαζέλ θεωρεί πως λόγω «Babylon» η επόμενη χρηματοδότηση δεν θα είναι τόσο εύκολη - νεα || cinemagazine.gr
10:02
4/3

Ο Ντάμιεν Σαζέλ θεωρεί πως λόγω «Babylon» η επόμενη χρηματοδότηση δεν θα είναι τόσο εύκολη

Το «Babylon» υπήρξε σοβαρή εμπορική αποτυχία στις ΗΠΑ, πήγε λίγο καλύτερα στον υπόλοιπο κόσμο, δεν κίνησε κανένα ενδιαφέρον στην οικιακή ψυχαγωγία και είναι βαθιά στο κόκκινο με τον προϋπολογισμό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Υπάρχουν πολλοί φανς του σκηνοθέτη του «La La Land» εκεί έξω, μετά χαράς ο υπογράφων δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς, ωστόσο το ότι η θέση του δεν είναι και η ευκολότερη αυτή τη στιγμή λόγω της δολαριοβόρας μηχανής που είναι περισσότερο από ποτέ το Χολιγουντ αυτή την εποχή, είναι λυπηρό γεγονός.

Το «Babylon», ένα μικρό τερατούργημα μεν που δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να παίρνει 80 εκατομμύρια budget (οπότε και περίπου άλλα τόσα marketing budget), επειδή τα πλήθη δεν είναι τόσο κινηματογραφικά εύπιστα (δυστυχώς) όσο άλλοτε, είναι μια ταινία από αυτές που πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε γιατί δηλώνουν την εμπιστοσύνη στην υπογραφή και τον χειρισμό της στο κινηματογραφικό θέμα. Απέφερε περίπου 65 εκατομμύρια στο παγκόσμιο box office, κάτι που σημαίνει προφανώς βαθύ κόκκινο για την παραγωγή της Paramount. Από τα 65 αυτά τα μόλις 16.5 ήταν στις ΗΠΑ, πράγμα που υπενθυμίζει πόσο έχει βρεφοποιηθεί η αγορά της και πόσο αδύναμοι είναι οι σταρ πλέον να κουβαλήσουν ταινίες. (Μπραντ Πιτ, Μάργκο Ρόμπι εσάς λέμε.) Μεγαλύτερη επιυχία του σκηνοθέτη/σεναριογράφου παραμένει το «La La Land», με κάτι παραπάνω από 430 εκ. δολάρια σε όλο τον κόσμο.

«Οπωσδήποτε με οικονομικούς όρους η ταινία απέτυχε. Προσπαθείς να μην σε επηρεάσει αλλά σε κάποιο επίπεδο θα σε επηρεάσει. Ίσως δεν μπορέσω να κάνω το επόμενο, σίγουρα όχι με ανάλογο προϋπολογισμό. [...] Είμαι με το κεφάλι στην άμμο αυτό το καιρό, γράφω συνέχεια. Θα μάθω πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα όταν προσπαθήσω να το υλοποιήσω. Είμαι ελαφρώς πανικόβλητος αλλά δεν έχω ψευδαισθήσεις.»

Για το «Babylon» όμως ως ουσία παραμένει υπερασπιστικός: «Είναι καλό να κάνεις μια ταινία που ξεκινά συζητήσεις και διαμάχες και πολλές σφοδρές απόψεις ένθεν και ένθεν. Οι ταινίες πρέπει να το κάνουν αυτό.» Να μην σε στεναχωρήσουμε Ντάμιεν αλλά έστω κι αν άρεσε στους μισούς που το είδαν, στους άλλους μισούς που δεν άρεσε ούτε που θυμούνται για ποιο λόγο να έχουν «σφοδρές απόψεις» επί τούτου.

Ωστόσο οι ευχές μας να υπάρξει επόμενη -κι επόμενες- ταινίες. Πέρα απ' τα γούστα, θηριώδεις αυθάδειες σαν τις δικές σου Ντάμιεν είναι περιστασιακά απαραίτητες.