The Return of Yorgos: Το «Kinds of Kindness» έρχεται το καλοκαίρι! - νεα || cinemagazine.gr
8:55
15/3

The Return of Yorgos: Το «Kinds of Kindness» έρχεται το καλοκαίρι!

Σε ένα ρεσιτάλ, όχι μόνο εργατικότητας, ο Γιώργος Λάνθιμος και η Searchlight βγάζουν την ταινία προτού πάψουν τα πληκτρολόγια να κροταλίζουν ύμνους για την ταινία των (πολλών παραπάνω από) τεσσάρων Όσκαρ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Άλλοι σκηνοθέτες, μεγάλοι και επώνυμοι σκηνοθέτες, όταν φτιάχνουν την μεγάλη τους, την πολυσυζητημένη, την βραβευμένη τους ταινία, αναπαύονται στις δάφνες τους/κλωσσούν την επόμενη για καιρό, για χρόνια ολόκληρα. Είναι και ζήτημα ρυθμών δουλειάς - μιας ταινία δεν φτιάχνεται και στο άψε σβήσε - είναι και ζήτημα μιας αυταρέσκειας καλλιτεχνικής να χτίσεις έναν μύθο γύρω από την αναμονή του επόμενου σχεδίου.

Προς απέραντη τιμή του, ο Λάνθιμος δεν φάνηκε καν να το σκέφτηκε δις. Η δουλειά προέχει, η ορμητικότητα ενός ανθρώπου που φαίνεται να ζει την καλύτερη ζωή που μπορούσε να φανταστεί (επειδή δουλεύει, όχι επειδή τιμάται) είναι ανυποχώρητη και όλα έγιναν με τέτοια ταχύτητα ώστε ενώ οι δημοσιογράφοι και το κοινό πανηγύριζαν τα «Poor Things», εκείνος γύριζε το «Kinds of Kindness».

Και δεν το γύριζε καθόλου στο πόδι. Το έφτιαξε με τον Ρόμπι Ράιαν ξανά φωτογράφο, το έφτιαξε με την Έμα Στόουν και πάλι επικεφαλής (αλλά και τους Τζέσι Πλέμονς, Γουίλεμ Νταφό, Μάργκαρετ Κουόλι, Τζο Όλγουιν, Χονγκ Τσάου) και, το ακόμα πιο ερεθιστικό, το έφτιαξε συνεργαζόμενος εκ νέου με τον Ευθύμη Φιλίππου, την σεναριακή καρδιά του weird wave, μιας προσωπικότητας της ιστορίας πλέον του σινεμά.

Είναι δεδομένο ότι το περιμένουμε πολλοί, ίσως κάποιοι (ως είθισται) το περιμένουν και στη γωνία. Από την άλλη εμείς, επικροτούμε πλήρως και με θαυμασμό την εργασιακή ηθική του Λάνθιμου, και είμαστε έτοιμοι, ακόμα κι αν δεν δούμε έναν ακόμα αξιότερο διάδοχο («λογικά» σκεπτόμενος κανείς περιμένει μια πιο μικρής εμβέλειας ταινία, ένα σκωπτικό διάλειμμα, μια κινηματογραφική νοστιμιά ανάμεσα σε κυρίως γεύματα), να βρούμε τις αρετές παρά τις αφορμές επίκρισης.

Στις 21 Ιουνίου, λοιπόν.