Ο Ρομπέν των Δασών - ταινιες , παιζονται τωρα || cinemagazine.gr

Ο Ρομπέν των Δασών

Robin Hood

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2018
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ότο Μπάτχερστ
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπεν Τσάντλερ, Ντέιβιντ Τζέιμς Κέλι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Τάρον Έγκερτον, Τζέιμι Φοξ, Μπεν Μέντελσον, Φ. Μάρεϊ Έϊμπραχαμ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τζορτζ Στιλ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Τζόζεφ Τραπανίζ
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 116'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon
    Ο Ρομπέν των Δασών

Ο διαχρονικός «Ρομπέν των Δασών» επιστρέφει με διάθεση να είναι επίκαιρος, αλλά αντί να κλέψει από τους πλούσιους, τελικά κλέβει από άλλες ταινίες.

Από τον Πάνο Γκένα

Αποδεδειγμένα λαοφιλής και παρών στη μεγάλη οθόνη από το 1908(!), ο «Ρομπέν των Δασών» βρήκε από νωρίς κινηματογραφικό στόχο, δημιουργώντας μαζί με τους «Τρεις Σωματοφύλακες» (1921) και το «Σημάδι του Ζορό» (1920), ένα νέο είδος ηρωικών ταινιών με χαρακτηριστικές επικές ξιφομαχίες και ρομαντικούς χαρακτήρες, γνωστών ως swashbucklers. Ο Ντάγκλας Φέρμπανκς και λίγο αργότερα ο Έρολ Φλιν υπήρξαν τα αρχέτυπα πρωταγωνιστών και στη συνέχεια η βρετανική, τηλεοπτική επιτυχία με τον Ρίτσαρντ Γκριν, οι παρωδίες των Monty Python και του Μελ Μπρουκς, το επιτυχημένο «Ρομπέν των Δασών» με τον Κέβιν Κόστνερ ή η πιο πρόσφατη με τον Ράσελ Κρόου, για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους τίτλους, συνέχισαν να υπογραμμίζουν τόσο το ενδιαφέρον του κοινού για τον χαρακτήρα, όσο και την ανάγκη των δημιουργών να εκσυγχρονίσουν το μύθο.

Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο σκηνοθέτης Ότο Μπάθερστ, ο οποίος έχει προϋπηρεσία σε επεισόδια των «Peaky Blinders» και βρίσκεται πίσω από το πολυσυζητημένο «The National Anthem», πρώτο επεισόδιο του «Black Mirror». Για τον Μπάθερστ ο Ρομπέν είναι ένας σκληραγωγημένος σταυροφόρος που επιστρέφει στην πατρίδα του, ανακαλύπτει τη διαφθορά του αγγλικού στέμματος και εξελίσσεται σε αναρχικό επαναστάτη. Δυστυχώς όμως, παρά τις ευγενικές προθέσεις ανανέωσης, αυτός ο «Ρομπέν» θέλει πολύ να είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους και τελικά προκύπτει ίδιος με πάρα πολλές στουντιακές παραγωγές.

Αυτός «Ο Ρομπεν των Δασών» είχε φιλόδοξα βέλη που τελικά δεν βρήκαν στόχο.

Οι σκηνές των σταυροφόρων στη Συρία φαίνεται πως έχουν γυριστεί με πρότυπο το βραβευμένο με Όσκαρ «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου, η μεσαιωνική Αγγλία φέρνει στο νου τις εικόνες του Γκάι Ρίτσι, ο γοητευτικός Τάρον Έτζερτον είναι ο νεαρός κόμης Ρομπέν του Λόξλεϊ, ο οποίος θυμίζει έντονα τον Έγκσι του «Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία», ο εξαιρετικός ηθοποιός Μπεν Μέντελσον στο ρόλο του Σερίφη του Νότιγχαμ τυποποιείται επικίνδυνα μετά τα σερί των «Rogue One: A Star Wars Story» και «Ready Player One», ο Τζέιμι Φοξ ως (Λιτλ) Τζον είναι ο κλισέ χαρακτήρας που άγει το ταξίδι του βασικού, ο Τζέιμι Ντόρναν στέκεται κάπου μπερδεμένος ανάμεσα στα βλέμματα του κου Γκρέι και του Πολ Σπέκτορ στο τηλεοπτικό «The Fall», ενώ η ευκαιρία για μία πιο δυναμική Μάριον (την υποδύεται η Ιβ Χιούσον) χάνεται.

Κοφτό μοντάζ, εκρήξεις μολότοφ, CGI, ένα ομοιογενές μουσικό σκορ από τον Τζόζεφ Τραπανίζ («Oblivion»), που θέλει να πλησιάσει τον Χανς Ζίμερ αλλά δεν μπορεί, και τίτλοι τέλους που ίσως λένε πιο σύγχρονα τον μύθο, αυτός «Ο Ρομπεν των Δασών» είχε φιλόδοξα βέλη που τελικά δεν βρήκαν στόχο. Και για να επιστρέψουμε στα swashbucklers, το 2003 η πρώτη ταινία των «Πειρατών της Καραϊβικής» βρήκε τον τρόπο να ανανεώσει το είδος με ένα δημιουργικό ρεσάλτο δράσης και σάτιρας. Ίσως ο επόμενος «Ρομπέν» βρει κέντρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Ρομπέν των Δασών
  • Ο Ρομπέν των Δασών