Πόσο «Παραλίας» είναι τελικά ο Μάθιου ΜακΚόναχι; [photos] ? αφιερωματα , photo gallery || cinemagazine.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / PHOTO GALLERY
14:16
21/5

Πόσο «Παραλίας» είναι τελικά ο Μάθιου ΜακΚόναχι; [photos]

Πόσο «Παραλίας» είναι τελικά ο Μάθιου ΜακΚόναχι; [photos]

Κάτοχος Όσκαρ και κορυφαίος ηθοποιός της γενιάς του, ο από σήμερα 50χρονος Μάθιου ΜακΚόναχι έχει στο παλμαρέ του μερικούς από τους πιο ασυμβίβαστους ή/και θεότρελους χαρακτήρες που συναντάς στο σύγχρονο αμερικανικό σινεμά. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Είναι κοντά στα 30 χρόνια που βλέπουμε στην οθόνη τον Μάθιου ΜακΚόναχι, σε μια καριέρα που εύκολα μπορεί να χωριστεί σε 3 περιόδους. Τα χρόνια του ανερχόμενου, μέσα στα '90ς με επιλογές που δεν ήταν πάντα δικές του, τα χρόνια της υπηρεσίας, με μια ελεγχόμενη τυποποίηση και τα χρόνια της ερμηνευτικής απογείωσης, με τον ίδιο να κερδίζει Όσκαρ (για το «Dallas Buyers Club») και να τυγχάνει καθολικής αποδοχής πια. Υπάρχει όμως ένα κοινό στοιχείο σε αυτά τα διαστήματα που είναι η χαρακτηριστική άνεση με την οποία μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, κάτι που τον έκανε αυτομάτως ιδανικό για larger than life χαρακτηρες τους οποίους και φαίνεται να προτιμά. 

Αυτό είδε και ο Χαρμονι Κοριν, την ικανότητα του ηθοποιού να πάρει στα χέρια του το σενάριο του «Παραλία» και να το στείλει ψηλότερα και από το μεγαλύτερο κύμα. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να τον πείσει να συνεργαστούν. Αλλωστε είχε καταφέρει να πείσει πριν τη Σελινα Γκομεζ να αφήσει για λίγο τις safe ντισνεϊκές επιλογές και να κάνει «Spring Break» κρατώντας μόνο το μπικίνι και το όπλο της, την ίδια στιγμή που εβαζε τον Τζέιμς Φράνκο ως μαφιόζο να τραγουδα με όλη του την ψυχή το «Everytime» της Μπριτνεϊ Σπίαρς. Και πριν από αυτό έγραψε σε VHS το εαυτό του και τους φίλους του να κάνουν σεξ με κάδους απορριμάτων σε ένα από τα πιο μνημειωδη meta φιλμς των καιρών μας, το αλησμόνητο «Trash Humpers». Δεν θα τα κατάφερνε να τα βρει με έναν ψημένο σε τέτοιους ρόλους ηθοποιό ; 

Σας θυμίζει όμως κάτι η μορφή του ΜακΚόναχι ως «Παραλία»; Ένας ηθοποιός που υποδύθηκε τον θρύλο ενός σχολείου, τον σέρφερ, τον ατζέντη που θα τα βάλει με όλη τη ζούγκλα για να έχει ο πελάτης του TiVo,  τον βετεράνο της Wall Street που δίνει συμβουλές σε νέους τρώγοντας ελιά Χαλκιδικής, τον χρυσοθήρα και τον άρχοντα των strippers, έχει δείξει με τον τρόπο του πως οι ασυμβίβαστες προσωπικότητες του ταιριάζουν. Απολαμβάνοντας σήμερα την τιμή να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του, μπορεί να υπερηφανεύεται πως κατάφερε παράλληλα να υπάρχει και Παραλίας πριν τον «Παραλία».