«Τα τραγούδια έχουν δική τους ζωή»: Ο Άλαν Μένκεν, ο θρύλος των 8 Όσκαρ, μιλά στο ΣΙΝΕΜΑ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
16:44
31/5

«Τα τραγούδια έχουν δική τους ζωή»: Ο Άλαν Μένκεν, ο θρύλος των 8 Όσκαρ, μιλά στο ΣΙΝΕΜΑ

Όσοι αγαπούν τις ταινίες Ντίσνεϊ της δεκαετίας του '90 πίνουν νερό στ' όνομά του και ξέρουν απέξω τα τραγούδια και τις μουσικές του. Κυρίες και Κύριοι ο Άλαν Μένκεν, κάτοχος 8 βραβείων Όσκαρ Μουσικής και Τραγουδιού, μιλά στο ΣΙΝΕΜΑ με αφορμή τη νέα παραγωγή του «Αλαντίν».

Από τον Πάνο Γκένα

Άλαν Μένκεν σημαίνει μουσική και χρώμα, ρομαντικές μπαλάντες και ανατολίτικες απογειώσεις, ρυθμοί της Καραϊβικής κάτω από το νερό, αρχαιοελληνικό γκόσπελ(!), έρωτες που ξεπερνούν τις φυλετικές διαφορές και σκοτεινούς ψαλμούς στην Παναγία των Παρισίων.

Το 1989 ο Μένκεν αναβίωσε την κινηματογραφική Ντίσνεϊ μέσα από την παράδοση του θεατρικού μιούζικαλ. Με διαπιστευτήριο το απολαυστικά καλτ «Little Shop of Horrors» του 1982, ο Μένκεν είδε την καριέρα του να απογειώνεται με μία «βουτιά» («Μικρή Γοργόνα») και μαζί με τον στενό συνεργάτη του Χάουαρντ Άσμαν στους στίχους, ξύπνησαν την «κοιμωμένη» Ντίσνεϊ. Από τη «Γοργόνα» μέχρι τον «Ηρακλή», η συνεργασία του με την εταιρεία σημείωσε ένα απίστευτο σερί επιτυχιών, υποχρέωσε την Ακαδημία να χωρίσει το Όσκαρ Μουσικής σε δυο κατηγορίες (το φαβορί Μένκεν δεν άφηνε βραβείο όποτε βρισκόταν υποψήφιος το διαστημα 1989-1995) και συνόδευσε με μαγικές, κοσμαγάπητες μελωδίες τις χρωματιστές περιπέτειες μιας δεκαετίας. Μετά τη θεατρική διασκευή πολλών κινηματογραφικών του επιτυχιών στο Μπρόντγουεϊ («Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Αλαντίν», «Μικρή Γοργόνα», «Η Παναγία των Παρισιών») η δουλειά του Μένκεν γνωρίζει πλέον μία δεύτερη νιότη μέσα από τα ζωντανά κινηματογραφικά ριμέικ της Ντίσνεϊ.

Με αφορμή λοιπόν τον περιπετειώδη «Αλαντίν», που πριν από 27 χρόνια μας σύστησε έναν οσκαρικό «A Whole New World», και τώρα επιστρέφει με τη δυναμική σκηνοθεσία του Γκάι Ρίτσι (διαβάστε τη γνώμη μας για την ταινία εδώ) συναντήσαμε τον Άλαν Μένκεν στο Λονδίνο, λίγο μετά την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας. Ευδιάθετος και πολυ χαρούμενος με το αποτέλεσμα, ο Μένκεν επιφύλαξε μία μικρή συναυλία-έκπληξη στους παρευρισκόμενους, και στη συνέχεια μίλησε για την ταινία, το νέο τραγούδι «Speechless» που έγραψε για την πριγκίπισσα Τζάσμιν σε στίχους Μπέντζι Πάσεκ - Τζάστιν Πολ («La La Land») και έπαιξε λίγο στο πιάνο, ίσα για να μας κάνει να ξανανιώσουμε παιδιά.

Αγαπητοί και αγαπητές, ο κος Άλαν Μένκεν μιλά στο ΣΙΝΕΜΑ και μας λέει ένα τραγούδι.

INFO
Η ταινία «Αλαντίν» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τη Feelgood, μεταγλωττισμένη, με υπότιτλους και σε 3D.