Βίντεο: Η απαραίτητη σημασία των κοστουμιών στον κινηματογράφο - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:00
17/1

Βίντεο: Η απαραίτητη σημασία των κοστουμιών στον κινηματογράφο

«Η μόδα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα κοστούμια για το σινεμά, το πρωταρχικό είναι η αφήγηση της ιστορίας». Τάδε έφη Ίντιθ Χεντ κι αν είναι ένας στην ιστορία του κινηματογραφικού κοστουμιού που ξέρει για τι πράγμα μιλάει είναι αυτή.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Για κάποιον που δεν έχει εντρυφήσει στα «πως» μιας φιλμοκατασκευής, το αφάνταστο πλέγμα δυσκολιών που συνοδεύει την παραγωγή τους φαντάζει υπερβολικό. Δεν είναι. Αν λογαριάσεις πόσα πράγματα πρέπει να συμβούν και πόσοι άνθρωποι να συνεννοηθούν με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση της ιστορίας και της λογικής (κι ευαισθησίας) του σκηνοθέτη, βλέπει κανείς πόσα εξωδημιουργικά και πόσα τυχαία πράγματα επηρεάζουν τις τύχες ενός έργου.

Στο παρακάτω βίντεο διακρίνει κανείς την κεφαλαιώδη σημασία του σχεδιαστή των κοστουμιών, που θα πρέπει αφ' ενός να ψυχολογήσει τους χαρακτήρες που θα ντύσει κι αφ' ετέρου να ταιριάξει την ενδυματολογία του στο ύφος, τον χωροχρόνο και τις σκηνοθετικές επιταγές. Ο ενδυματολόγος στήνει χαρακτήρα, αποκαλύπτει την ψυχολογία των χαρακτήρων και της πλοκής (δες ας πούμε πως τα ρούχα της Γκρέις Κέλι σκουραίνουν όσο προχωρά σε βάρος της η πλοκή του «Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως»), ορίζει την οικονομική, πολιτική και ιδεολογική κατάσταση του ήρωα (σκέψου τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι» και το «Fight Club»), χρωματίζει την ψυχολογία του (από τον «Μάγο του Οζ» μέχρι το «Her») αλλά και απλά (...) ενδύει μια επική δράση σε όλο της το μεγαλείο (από τα παλιά έπη μέχρι τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»).

Από εκεί και μετά δεν έχει παρά να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μερικές δεκάδες, εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) ρούχα, ενόσω θα οφείλει να αλληλεπιδρά διαρκώς με τον σχεδιαστή της παραγωγής, τον κομμωτή και φυσικά τον φωτογράφο. Απλά πράγματα.