Essential Cinema #95: «The Lusty Men» (1952) του Νίκολας Ρέι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:23
15/5

Essential Cinema #95: «The Lusty Men» (1952) του Νίκολας Ρέι

Τo cinemagazine συγκεντρώνει μερικές από τις κορυφαίες ταινίες που έγιναν ποτέ και γράφει αναλυτικά γι’ αυτές. Σήμερα ένα θεσπέσια μελαγχολικό μοντέρνο γουέστερν από έναν εκ των πραγματικά μεγάλων κλασικών σκηνοθετών του σινεμά.

Από τον Λουκά Κατσίκα

Η πιο αδίκως υποτιμημένη ταινία του Νίκολας Ρέι είναι μια υπέροχη ελεγεία των ρομαντικών περιθωριακών και των ακούραστων περιπλανώμενων αυτού του κόσμου, όπως προκύπτει μέσα από την ιστορία ενός βετεράνου καβαλάρη σε αγώνες ροντέο ο οποίος αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τον φιλόδοξο άντρα ενός ζευγαριού στο να γίνει επαγγελματίας αναβάτης και καταλήγει κρυφά ερωτευμένος με την στωική γυναίκα του. 

Ο Ρέι παίρνει ένα απλό ερωτικό τρίγωνο και του προσδίδει βάθος και συναισθηματικό πλούτο, εξερευνά μέσω αυτού μυθολογίες του αρσενικού ψυχισμού και ταυτόχρονα συλλαμβάνει μια εντελώς πεσιμιστική όψη της μεταπολεμικής Αμερικής στην οποία το ένδοξο παρελθόν μετατρέπεται σε λαϊκό θέαμα, η νοσταλγία γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν και οι πραγματικοί ήρωες βρίσκονται ανάμεσα στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Εκείνους που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα μέρος στο οποίο να ανήκουν και παλεύουν διαρκώς προκειμένου να διαφυλάξουν το δικαίωμά τους να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή.  

O Ρόμπερτ Μίτσαμ είναι μια χαμένη ψυχή που δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει τον δρόμο της για το σπίτι, απλούστατα γιατί κανένα σπίτι δεν υπάρχει γι’ αυτήν

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι και η μοναχική φιγούρα που υποδύεται ο υπέροχος Ρόμπερτ Μίτσαμ, μια χαμένη ψυχή που δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει τον δρόμο της για το σπίτι, απλούστατα γιατί κανένα σπίτι δεν υπάρχει γι’ αυτήν.

Με τη μελαγχολική ετούτη σκέψη να διαποτίζει ολόκληρο το φιλμ, ο Ρέι δίνει στο «Lusty Men» τον χαρακτήρα μπαλάντας, αντλεί ποίηση μέσα από τα πιο απλά πράγματα (έναν διάλογο, μια χειρονομία, ένα βλέμμα), φιλμάρει τα πάντα στο φως του δειλινού, της αυγής και της ώρας που απλώνεται το σκοτάδι, δίνει στην αρένα του ροντέο μια μεταφυσική υπόσταση και προσεγγίζει τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους με μια σχεδόν συγκινητική ανθρωπιά. Ένα μικρό αριστούργημα. 

THE LUSTY MEN 
Ηνωμένες Πολιτείες, 1952 
Σκηνοθεσία:
Νίκολας Ρέι Σενάριο: Ντέιβιντ Ντόρτορτ, Άλφρεντ Χέιζ, Άντριου Σολτ, Χόρας ΜακΚόι, Τζέρι Γουόλντ Μουσική: Ρόι Γουέμπ Φωτογραφία: Λι Γκαρμς Πρωταγωνιστούν: Σούζαν Χέιγουορντ, Ρόμπερτ Μίτσαμ, Άρθουρ Κένεντι, Άρθουρ Χάνικατ Διάρκεια: 113'