11:22
18/1

Τακέσι Κιτάνο: Οι 10 καλύτερες ταινίες του

5. Κούκλες (2002)

Λόγω της έντονης κριτικής που δεχόταν για τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις ταινίες του, ο Κιτάνο αποφάσισε να γυρίσει ένα φιλμ εντελώς διαφορετικό, χωρίς την χαρακτηριστική του έντονη βία. Αποτέλεσμα ήταν η συγκεκριμένη παραγωγή, η οποία περιγράφει τρεις διαφορετικές δραματικές ιστορίες αγάπης, που εκτυλίσσονται μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων.

Οι «Κούκλες» είναι η πιο άρτια τεχνικά ταινία του, κυρίως λόγω της υπέροχης φωτογραφίας, και γενικότερα ένα περίτεχνο παραμύθι, το οποίο ξεχωρίζει στην φιλμογραφία του Κιτάνο.

4. Sonatina (1993)

Πρόκειται για την πρώτη του ταινία που έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον προς το έργο του, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως γυρίστηκε σε ένα απομονωμένο νησί, στο οποίο υπήρχε πρόσβαση μόνο μέσω αεροπλάνου.

Ο Μπιτ Τακέσι υποδύεται τον Μουρακάβα, έναν Γιάκουζα, ο οποίος μαζί με την ομάδα του, πρέπει να βοηθήσει μια φατρία στην Οκινάβα. Κατά τη διάρκεια της αποστολής όμως, πέφτουν θύματα ενέδρας και αναγκάζονται να κρυφτούν σε ένα απομονωμένο, παραλιακό σπίτι.

Εδώ ο Κιτάνο αποφεύγει τη βία και αντιθέτως, παρουσιάζει το εμπνευσμένο χιούμορ και τους ήρεμους ρυθμούς του. Μεγάλο ατού του φιλμ είναι η ενδελεχής ανάλυση του κεντρικού χαρακτήρα, που συνοδεύεται από χαρακτηριστικές σκηνές της φιλμογραφίας του, όπως αυτές με το Sumo και την επίθεση στο ασανσέρ.

3. Το Ταξίδι του Kikujiro (1999)

Ο Μασάο είναι ένας μικρός μαθητής που μένει με την γιαγιά του στο Τόκιο. Κάποια στιγμή πέφτει στα χέρια του ένα δέμα, το οποίο φαίνεται να υποδεικνύει το που βρίσκεται η μητέρα του, η οποία τον έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει ως εκεί και κάποια στιγμή, ο Κικούτζιρο, ένας γείτονας, αποφασίζει να τον συνοδέψει.

Ο Κιτάνο δημιούργησε μία ταινία δρόμου, η οποία καταπιάνεται με το θέμα της αποξένωσης και τον τρόπο που αντιδρούν οι άνθρωποι που την υφίστανται.Η περίεργη αίσθηση του χιούμορ του είναι και πάλι εμφανής, όπως και η σχεδόν παντελής έλλειψη βίας, στην κατά πάσα πιθανότητα, πιο «χαλαρή» ταινία του.

2. Πυροτεχνήματα (1997)

Πρόκειται για την ταινία του με τις περισσότερες διακρίσεις, μιας και κέρδισε μια πληθώρα βραβείων σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας .

Ο Μπιτ Τακέσι υποδύεται έναν από τους αγαπημένους του ρόλους ως Νίσι, ενός βίαιου αστυνομικού που αναγκάζεται να παραιτηθεί από το Σώμα, λόγω της τύψης που νιώθει για ένα ατύχημα που συνέβη σε έναν συνάδερφο του, ο οποίος πλέον είναι ανάπηρος και έχει αυτοκτονικές τάσεις, παρά τις φροντίδες του προαναφερθέντα. Επιπλέον, ο Νίσι έχει να φροντίσει και την σύζυγό του, η οποία πάσχει από λευχαιμία.

Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του Κιτάνο, με τον ίδιο να δίνει μια εκπληκτική παράσταση, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως ηθοποιός, με το συνηθισμένο, λακωνικό στυλ που πλέον είχε τελειοποιήσει.

1. Zatoichi, ο Τυφλός Σαμουράι (2003)

Η πιο εμπορική ταινία του Κιτάνο είναι και η καλύτερή του. Εδώ εκσυγχρονίζει τον δημοφιλέστατο στην Ιαπωνία, λαϊκό ήρωα Zatoichi, έναν τυφλό σαμουράι και χειροπρακτικό, που τιμωρεί το κακό με το σπαθί που κρύβει στο μπαστούνι του.

Ο Μπιτ Τακέσι με πλατινέ μαλλιά και έντονο χιούμορ, παραδίδει ένα φιλμ που εναλλάσσει σκηνές παρωδίας και σαρκασμού, περιλαμβάνει ασυνήθιστη μουσική που προκύπτει από το περιβάλλον και συνθέτει μία εκπληκτική χορογραφία στο φινάλε. Τα συνηθισμένα λουτρά αίματος είναι παρόντα όπως και οι εντυπωσιακές μονομαχίες. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ταντανόμπου Ασάνο, που υποδύεται τον κύριο αντίπαλό του, είναι εκπληκτικοί στους ρόλους τους.

Το φιλμ κέρδισε τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ της Βενετίας, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της καλύτερης σκηνοθεσίας, ανάμεσα σε μια πληθώρα βραβείων από διεθνή φεστιβάλ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Τακέσι Κιτάνο: Οι 10 καλύτερες ταινίες του
  • Τακέσι Κιτάνο: Οι 10 καλύτερες ταινίες του