Βίντεο: Πλησιάζοντας το σινεμά του Αντρέι Ταρκόφσκι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
15:13
27/1

Βίντεο: Πλησιάζοντας το σινεμά του Αντρέι Ταρκόφσκι

Ένα ουσιαστικά ποιητικό βίντεο-δοκίμιο αφιερωμένο «ψυχή τε και σώματι» στην ποιητική ευαισθησία ενός μοναδικού σκηνοθέτη, διανοητή, ανθρώπου.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι απολύτως κατανοητό, στον ίδιο κόσμο συνυπάρχουμε, ότι η φιλμογραφία ενός ανθρώπου που δονείται από την εσώτερη πίστη πως «ο άνθρωπος έρχεται στη γη για να βελτιωθεί πνευματικά» δεν αφορά την πλειοψηφία. Αν την αφορούσε, η βελτίωση αυτή θα είχε έναν σαφή απόηχο στην καθημερινότητά μας, άλλωστε.

Ωστόσο ο Αντρέι Ταρκόφσκι ήταν αυτός ο άνθρωπος. Με όπλο τα ημερολόγια, τις καταγεγραμμένες σκέψεις και την περιορισμένη, αλλά και με τον τρόπο της άπειρη, φιλμογραφία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πλησιάσει το πνεύμα ενός αποτελεσματικά, αν επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός αναφορικά με την τέχνη του, μοναδικού ανθρώπου. Που δεν έπαψε να στοχάζεται πάνω στο ποιόν και τη σημασία της Τέχνης κι εν συνεχεία προχώρησε σε έναν, άνευ προηγουμένου κι επομένου, κινηματογραφικό-ποιητικό συλλογισμό πάνω στο τι μας συνθέτει, στον Χρόνο, την Μνήμη, τα ανθρωπίνως επίκτητα, τα θεϊκώς παρόντα.

Στο ακόλουθο βίντεο-δοκίμιο, ένα από τα ωραιότερα που έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε, μπορείτε να δείτε από ευγενικά πλησιέστερης αποστάσεως, έναν δημιουργό εν τη γενέσει κι εξελίξει. Έναν δημιουργό περί αυτών που δεν προλαβαίνουμε καν να ψηλαφήσουμε κι όμως θα ευχόμασταν (;) να συμπεριλαμβάνουμε στην ζωή μας ώστε αυτή η περίφημη «δουλειά πολλή», ενός άλλου ποιητή, να απέφερε έναν καλύτερο κόσμο.