Do the Bartman! 30 χρόνια στους καναπέδες των Simpsons - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:07
17/12

Do the Bartman! 30 χρόνια στους καναπέδες των Simpsons

Σαν σήμερα στις 17 Δεκεμβρίου 1989, οι τηλεοπτικές δέκτες υποδέχθηκαν την οικογένεια Simpson. Οι ήρωες του Ματ Γκρένινγκ διαμόρφωσαν μία ολόκληρη γενιά και συνεχίζουν να κάθονται στους καναπέδες τους απολαυστικοί, βλάσφημοι, αυθεντικοί, εδώ και τρεις δεκαετίες.

Από το cinemagazine.gr

Οι Σίμπσον ζουν στο Σπρίνγκφιλντ, μια μέση αμερικανική κωμόπολη, είναι όμως καρτούν και κάπως πιο κίτρινοι από τον μέσο Αμερικανό. Είναι, υποτίθεται, απλά μια οικογένεια, μια μέση αμερικανική οικογένεια: πλαδαρός πατέρας, λογική μητέρα, σκανταλιάρης γιος, ιδιοφυϊα κόρη, μωρό... Ψέματα. Οι Σίμπσον δεν είναι απλά μια οικογένεια. Είναι ένα ολόκληρο σύμπαν. Κάθε φορά που ο δημιουργός τους Ματ Γκρένινγκ θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο για την εκπαίδευση, επινοεί μια περιπέτεια του Μπαρτ και της Λίζα στο σχολείο. Οταν θέλει να πει κάτι για τις εργασιακές σχέσεις, βάζει τον Χόμερ να πλακωθεί στο ξύλο με κάποιον στο εργοστάσιο πυρηνικών όπου δουλεύει. Οταν θέλει να πει κάτι για την πολιτική βάζει την Μαρτζ να κάνει ακτιβισμό. Κάπως έτσι καταφέρνει να λέει πολλά περισσότερα για την αμερικανική ζωή από δεκάδες φλύαρους «ειδικούς» που την έχουν πάρει εργολαβία. Και όλα αυτά με κοφτερό χιούμορ, και διατυπωμένα σε αρχετυπικά mainstream γλώσσα, κατανοητή και προσαρτημένη στην αιχμή του δόρατος της επικρατούσας κουλτούρας.

Με όλα τα παραπάνω βαθυστόχαστα, αλλά και με ατάκες και σκηνές ικανές να σε γονατίσουν από τα γέλια, οι «Simpsons» συμπλήρωσαν φέτος 30 χρόνια στον αέρα. Και φυσικά μην ξεχνάτε και την ταινία τους «Τhe Simpsons Μovie»!

Με αφορμή τα σημερινά τους γενέθλια, ακολουθούν trivia και πληροφορίες για να εξοικειωθείτε με τη μέση αμερικανική ζωή στο ήσυχο Σπρίνγκφιλντ!

- Το Σπρίνγκφιλντ, η πόλη όπου μένουν οι Σίμπσον, δεν υπάρχει πουθενά στην Αμερική. Σύμφωνα με το τρέιλερ της ταινίας συνορεύει με το Οχάιο, τη Νεβάδα, το Μέιν και το Κεντάκι. Δεν υπάρχει καμία πολιτεία της Αμερικής που να συνορεύει με αυτές τις τέσσερις. Ο Γκρένινγκ έχει δηλώσει πως το Σπρίνγκφιλντ έχει πολλά κοινά με το Πόρτλαντ του Ορεγκον, όπου μεγάλωσε.

- Οταν ζήτησαν αρχικά από τον Ματ Γκρένινγκ να φτιάξει μια ένθετη σειρά καρτούν για το τηλεοπτικό σόου της Τρέισι Ούλμαν το 1987, σκέφτηκε να μεταφέρει στην οθόνη το εβδομαδιαίο κόμικ που σχεδίαζε μέχρι τότε, το «Life In Ηell». Οταν κατάλαβε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαζόταν να αποποιηθεί τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του, επινόησε τους Σίμσον. Τα σκίτσα τους, όπως εμφανίζονταν στο σόου της Ούλμαν, ήταν κάπως χοντροκομμένα και η Μαρτζ δεν είχε τόσα μαλλιά. Το 1989, η σειρά εμφανίστηκε μόνη της στο prime time.

- Ο Γκρένινγκ έχει πει ότι με τους «Simpsons» είχε σκοπό να δώσει στο κοινό μια εναλλακτική στο «mainstream trash». Μεγάλες υποσχέσεις που κρατήθηκαν.

- Οι συγγραφείς προσπάθησαν να βάλουν στην ταινία και τους 320 χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί στη σειρά. Οι 94 από αυτούς έχουν και ατάκες.

- Οι τέσσερις από τους Σίμπσον, οι Χόμερ, Μαρτζ, Λίζα και Μάγκι, έχουν τα ονόματα της οικογένειας του Γκρένινγκ. Επομένως, ο Μπαρτ θα έπρεπε να λέγεται Ματ. Το «Μπαρτ», ωστόσο, προέκυψε από αναγραμματισμό του «brat», που σημαίνει βρομόπαιδο.

Το περιοδικό Time αγαπάει πολύ τους «Simpsons». Στο τεύχος της 31ης Δεκεμβρίου του 1999, ανακήρυξε τη σειρά ως την καλύτερη του 20ού αιώνα και τον Μπαρτ ως έναν από τους 100 πιο επιδραστικούς «ανθρώπους» του αιώνα (46ος). Ηταν ο μόνος από όλη τη λίστα που είχε δύο διαστάσεις.

- Το επιφώνημα «Doh» που αφήνει ο Χόμερ όταν τα βρίσκει σκούρα είναι πλέον λήμμα στο λεξικό της Οξφόρδης.

- Το πρώτο επεισόδιο «Simpsons» που παίχτηκε δεν ήταν αυτό που είχε προγραμματιστεί, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

- Ο Μπους ο Πρεσβύτερος είχε πει: «Θα ενδυναμώσουμε την αμερικανική οικογένεια, ώστε να την κάνουμε να μοιάζει περισσότερο με τους «Waltons» και λιγότερο με τους «Simpsons». Οι (τηλεοπτικοί, και πάλι) «Waltons» είναι μια οικογένεια με εφτά παιδιά, ζουν στην επαρχία, είναι αγρότες και αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα κάπου μετά το κραχ και πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η μέση αμερικανική οικογένεια σήμερα μοιάζει περισσότερο με τους Σίμπσον, προφανώς.

Το αμέσως προηγούμενο από τους «Simpsons» τηλεοπτικό πρόγραμμα καρτούν που έπαιξε στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης ήταν οι «Flintstones», στα 60s. Τους Simpsons ακολούθησαν το «South Ρark», το «Family Guy», το «Futurama», το «Κing Of The Ηill» και το «Critic». Ενα επεισόδιο του South Park ονομάστηκε «Simpsons Already Did Ιt». Σε αυτό, ο Μπάτερς ψάχνει τρόπο να φέρει αναστάτωση στη μικρή πόλη του Σάουθ Παρκ, ό,τι όμως κι αν σκεφτεί έχει γίνει ήδη στους «Simpsons». Η απάντηση των τελευταίων ήρθε στη σκηνή της έναρξης του επεισοδίου «Βart Of War», όπου ο Μπαρτ ωθείται στη βία μετά από ένα επεισόδιο του «South Ρark».

- Το σινγκλ «Do The Βartman» από τον δίσκο (έναν από τους τέσσερις) των Simpsons «Τhe Simpsons Sing The Βlues» (συν)υπογράφει ο Μάικλ Τζάκσον.

- Η DVD έκδοση της πρώτης σεζόν των «Simpsons», το 2001, έγινε η πιο μοσχοπουλημένη DVD έκδοση τηλεοπτικής σειράς όλων των εποχών.

- Η φωνή του Χόμερ βασίζεται στον Γουόλτερ Ματάου.

- Ο Χόμερ γεννήθηκε στις 12 Μαϊου του 1956 και μεγάλωσε σε μια φάρμα με τους γονείς του. Στα 60s, η μητέρα του ήταν καταζητούμενη. Το 1974 γνώρισε και ερωτεύτηκε τη Μαρτζ Μπουβιέ, η οποία έμεινε έγκυος στον Μπαρτ το 1980. Ο Χόμερ έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Σπρίνγκφιλντ. Ο Χόμερ πάσχει από έλλειψη συγκέντρωσης και είναι κλεπτομανής.

- Στις 30 Μαϊου του 2003, ο Χόμερ Σίμπσον έγινε επίτιμος δημότης της (πραγματικής) πόλης Γουίνιπεγκ του Καναδά, γενέτειρας του πατέρα του Ματ Γκρένινγκ, Χόμερ.

- Ο Μπαρτ είναι αριστερόχειρας. Η φωνή του είναι αυτή της Νάνσι Καρτράιτ, που αρχικά της είχε προταθεί να παίζει τη Λίζα.

- Η Λίζα έχει IQ 159 κι είναι μέλος της Μένσα. Επίσης, είναι Βουδίστρια. Το βαρύτονο σαξόφωνό της ώρες ώρες παίζει πιο ψηλές νότες από βαρύτονο σαξόφωνο.

- Η Μαρτζ Σίμπσον υπερηφανεύεται ότι έχει τον ψηλότερο (μπλε) κότσο στο Σπρίνγκφιλντ. Τα μαλλιά της είναι κανονικά γκρίζα, τα βάφει όμως από τα 17 της. Το ψεύτικο κολιέ από πέρλες είναι παραπομπή στις Αμερικανές νοικοκυρές των προαστίων των 50s. Η Μαρτζ έχει δουλέψει ως αστυνομικίνα, έχει παρακολουθήσει μαθήματα για να χαλιναγωγήσει τη βίαιη συμπεριφορά της στο τιμόνι, έχει πάει φυλακή για μικροκλοπή, έχει εθιστεί στα στοιχήματα, έχει υπάρξει αλκοολική κι έχει κάνει σεξ με τον Χόμερ σε γήπεδο του γκολφ. Εχει επίσης ψύχωση με τον μικρό Beatle Ρίνγκο Σταρ και του έχει κάνει το πορτρέτο. Ζωγραφίζει καλά. Είναι και πολύ καλή μαγείρισσα. Εχει διάφορες συνταγές για χοιρινό: το χοιρινό της έκτακτης ανάγκης, το χοιρινό του πένθους, το χοιρινό του σεισμού και το χοιρινό της χαράς. Για να γιορτάσει το καλύτερο οδοντιατρικό τσεκ απ του Μπαρτ (μόνο τρία σφραγίσματα) μαγείρεψε κοτόπουλο με καραμελωμένο βούτυρο. Δεν της πετυχαίνει ποτέ το παγωτό. Ψηφίζει Δημοκρατικούς.

- Ανακαλύφθηκε (στη σειρά, πάντα) πως οι αρσενικοί Σίμπσον έχουν ένα γονίδιο που μπλοκάρει την ανάπτυξη της ευφυϊας τους.

Στους τίτλους της αρχής, η Μάγκι, η μικρή Σίμπσον με την πιπίλα, περνάει από κάποιο μηχάνημα barcode και η τιμή της φαίνεται να είναι 847,63 δολάρια. Δηλαδή, η τιμή στην οποία είχαν υπολογιστεί τα μηνιαία έξοδα για την ανατροφή ενός μωρού στις ΗΠΑ το 1989.

- Σούζαν Σαράντον, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μπάρι Γουάιτ, Ramones, Αν Μπάνκροφτ, Μελ Μπρουκς, Γκλεν Κλόουζ, Τζακ Λέμον, Τζον Γουότερς, Μάρτιν Σιν, Ντρου Μπάριμορ, Εντουαρντ Νόρτον, Μάικλ Μουρ, Λίαμ Νίσον, Νάταλι Πόρτμαν: Κάποιοι από τους κινηματογραφικούς αστέρες που έκαναν πέρασμα από τη σειρά.