Βίντεο: Τα υπέρ και τα κατά του voice-over - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:01
18/8

Βίντεο: Τα υπέρ και τα κατά του voice-over

Δύο βίντεο του Fandor παίρνουν θέση σε ένα από τα πιο συχνά κινηματογραφικά διλήμματα: τη χρήση ή όχι του voice-over.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Έχουν γίνει ομηρικοί καυγάδες στο παρελθόν ανάμεσα σε σκηνοθέτες, παραγωγούς, κριτικούς και θεατές για το αν έχει θέση ή όχι σε μια ταινία το voice-over. Ο βασικότερό του σκοπός είναι η λεκτική αφήγηση που χρησιμεύει είτε ως βοήθημα προς τον θεατή είτε ως ο απόλυτος οδηγός του για όσα γίνονται μέσα στην ταινία., ενώ ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του σκηνοθέτη, χρησιμοποιείται από ελάχιστα ή κατά κόρον.

Το κλισέ λέει πως το voice-over επιβάλλεται συνήθως απο τα στούντιο ώστε να είναι απόλυτα κατανοητές οι ταινίες που χρηματοδοτούν, ενώ οι σκηνοθέτες το μισούν γιατί θέλουν να αφήνουν χώρο για λίγη ασάφεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ρίντλεϊ Σκοτ που έβγαλε το voice-over από το δικό του cut στο «Blade Runner». Από την άλλη, το voice-over μπορεί να δώσει το δικό του χρώμα σε μια ταινία, χωρίς να έχει επεξηγηματικό ρόλο, όπως έγινε για παράδειγμα στο «Sunset Blvd.» του Μπίλι Ουάιλντερ όπου ακούμε την ιστορία από τον, ήδη νεκρό, Τζο Γκίλις. 

To Fandor αντιλήφθηκε τη σημασία του διαχρονικού αυτού debate με δυο βίντεο, αντί του συνηθισμένου ενός, προσπαθώντας να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά αυτού του ιδιαίτερου αφηγηματικού εργαλείου. 

Δείτε τα παρακάτω και πάρτε θέση!