ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ένα κάποιο βλέμμα": Δύο οι νικητές

2011-05-22 15:32:46

Το Stopped on Track του Αντρέας Ντρέσεν




Δύο νικητές ανέδειξε το τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ Καννών, αφού το «Αrirang» του Κορεάτη Κιμ Κι-Ντουκ και το «Stopped on track» του Γερμανού Αντρέα Ντρέσεν κέρδισαν από κοινού το Βραβείο του...


Δύο νικητές ανέδειξε το τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ Καννών, αφού το «Αrirang» του Κορεάτη Κιμ Κι-Ντουκ και το «Stopped on track» του Γερμανού Αντρέας Ντρέσεν κέρδισαν από κοινού το Βραβείο του παράλληλου με το διαγωνιστικό (και δεύτερου σημαντικότερου μετά από αυτό) προγράμματος. Για αυτή τους την απόφαση, μάλιστα, η κριτική επιτροπή, στην οποία πρόεδρος διετέλεσε ο Εμίρ Κουστουρίτσα, έπρεπε να πάρει την έγκριση από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, σύμφωνα με το περιοδικό Variety.

Το «Arirang», που ήταν από τις ταινίες που δίχασαν περισσότερο τους κριτικούς κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αποτελεί ουσιαστικά ένα προσωπικό πορτραίτο του σκηνοθέτη του, Κιμ Κι-Ντουκ, όσο αυτός, κλεισμένος σε μια καλύβα στην ερημιά, βασανίζεται από έλλειψη δημιουργικής έμπνευσης.

Από την άλλη, το «Stopped on track» είναι μια νατουραλιστική αφήγηση των τελευταίων μηνών ενός ετοιμοθάνατου άνδρα και της γυναίκας του, η οποία προσπαθεί να αποδεχθεί την κατάσταση.

Το Ειδικό Βραβείο κέρδισε η ταινία «Elena» του Ρώσου Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, μία έντονη δραματική ταινία που έχει στο επίκεντρό της μια οικογένεια που διαλύεται, όταν ο άνδρας αποφασίζει να ονομάσει μοναδική κληρονόμο την κόρη του από άλλο γάμο και η χαμηλών τόνων γυναίκα του αποφασίζει να δράσει για να μπορέσει να εξασφαλίσει το δικό της γιο.

Βραβείο σκηνοθεσίας στον Ρασούλοφ

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Ιρανός Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην πατρίδα του και γύρισε κάτω από ημιπαράνομες συνθήκες την ταινία «Good bye», με πρωταγωνίστρια μία νεαρή δικηγόρο που δε μπορεί να δουλέψει και ψάχνει απεγνωσμένα βίζα για να φύγει από το Ιράν. Το βραβείο έρχεται να ολοκληρώσει τις προσπάθειες από τη μεριά του φεστιβάλ να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στον διωγμό του Ρασούλοφ και του συναδέλφου του Τζαφάρ Παναχί από το ιρανικό κράτος (δείτε περισσότερα εδώ και εδώ).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, είπε ότι το τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» (στο οποίο συμμετείχε και βραβεύτηκε ο «Κυνόδοντας» δύο χρόνια πριν) σχεδόν έφτασε το στόχο του, και παρομοίασε το Διαγωνιστικό και το « Ένα κάποιο βλέμμα» σαν «να έχει δύο εκδοτικούς οίκους με δύο ειδών συλλογές. Το τμήμα ‘Ένα κάποιο βλέμμα’ δεν είναι δεύτερης κατηγορίας αλλά πραγματικά διαφορετικό. Πολλές από τις ταινίες του θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό.»

Στο τμήμα προβλήθηκαν συνολικά 21 ταινίες από 19 διαφορετικές χώρες ενώ, εκτός από τον Κουστουρίτσα, μέλη της επιτροπής ήταν ο κριτικός Πίτερ Μπράντσο, η ηθοποιός Ελοντί Μπουσέ, ο διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ Tribeca και η σκηνοθέτης Ντανιέλα Μισέλ.

Χριστίνα Λιάπη

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ