ΚΑΝΝΕΣ 2011 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντε Νίρο: Γιατί βραβεύσαμε τον Μάλικ

2011-05-23 13:48:38

Ντε Νίρο: Γιατί βραβεύσαμε τον Μάλικ




Το Δέντρο της Ζωής του Τέρενς Μάλικ αναδείχθηκε σε μεγάλο θριαμβευτή του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Aν και βρισκόταν ανάμεσα στα φαβορί για τα βραβεία, η απόφαση της επιτροπής ξάφνιασε κάποιους, αφού η ταινία είχε διχάσει κοινό και κριτικούς κατά την προβολή της, προκαλώντας την ίδια στιγμή παρατεταμένο χειροκρότημα, αλλά και αποδοκιμασίες.


Το "Δέντρο της Ζωής" του Τέρενς Μάλικ αναδείχθηκε σε μεγάλο θριαμβευτή του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Aν και βρισκόταν ανάμεσα στα φαβορί για τα βραβεία, η απόφαση της επιτροπής ξάφνιασε κάποιους, αφού η ταινία είχε διχάσει κοινό και κριτικούς κατά την προβολή της, προκαλώντας την ίδια στιγμή παρατεταμένο χειροκρότημα, αλλά και αποδοκιμασίες. «Οι περισσότεροι από εμάς αισθανθήκαμε ότι αυτή ήταν η ταινία για το βραβείο. Διέθετε την κλίμακα, το βάρος, αλλά και τις προθέσεις μιας παραγωγής που ταιριάζει στο Χρυσό Φοίνικα» είπε ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, εξηγώντας τις δυσκολίες που έχει η διαδικασία της κρίσης.

Ο Τέρενς Μάλικ μπορεί να μην παρέστη στην απονομή, αλλά οι παραγωγοί της ταινίας του μετέφεραν τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του για την τιμή που του έγινε. Όσο για τις καθυστερήσεις που έφεραν το φιλμ στο φεστιβάλ ένα χρόνο αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, οι παραγωγοί του δε θεωρούν ότι αυτές συνέβαλαν σε κάποιου τύπου timing που ευνόησε την ταινία.

Κι αν η Κίρστεν Ντανστ έσωσε το γόητρο της Μελαγχολίας του προβοκάτορα Λαρς φον Τρίερ, αποσπώντας το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, ο Ζαν Ντυζαρντάν ήταν ο μεγάλος νικητής στην αντίστοιχη ανδρική κατηγορία για τη συμμετοχή του στο «The Artist», μια ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, που μπήκε την τελευταία στιγμή στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. «Ένιωσα υπέροχα στη σκηνή όταν έλαβα το βραβείο από τα χέρια του Ρόμπερτ ντε Νίρο» είπε ο Γάλλος ηθοποιός. Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής μοιράστηκαν «Το Παιδί με το Ποδήλατο» των αδελφών Νταρντέν και το δράμα του Νουρί Μπίλγκε Τσεϊλάν, «Κάποτε στην Ανατολία».

Από τα αγαπημένα παιδιά του φεστιβάλ, διπλά βραβευμένοι με το χρυσό φοίνικα, ο Ζαν Πιερ κι ο Λυκ Νταρντέν υποδέχθηκαν και πάλι με χαρά τη νέα διάκριση: “Mπορεί να είναι η ιστορία του φιλμ που κέρδισε τον κόσμο, η ιστορία μιας γυναίκας που χωρίς κανένα κίνητρο βοηθάει ένα παιδί που μοιάζει χαμένο. Ίσως αυτή η ιστορία ενός ανθρώπου που βοηθάει τον άλλο που καταφέρνει να τον σώσει είναι από τα θέματα που θέλει να δει το κοινό» λέει ο Λυκ Νταρντέν.

Ο Τούρκος δημιουργός, Νουρί Μπίλγκε Τσεϊλάν μπορεί να δυσκολεύεται να εξηγήσει την επιτυχία της ταινίας του, δηλώνει όμως ότι θα τη γιορτάσει δεόντως. Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, πρωταγωνιστής του Drive βρέθηκε αμέσως στο πλευρό του σκηνοθέτη του, Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας, όσο για τη Μαϊουέν Λε Μπεσκό που απέσπασε για το Poliss το ειδικό βραβείο της επιτροπής, εκμυστηρεύτηκε ότι ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μοιράστηκε τη χαρά της ήταν η κόρη της.

Κι επειδή πάντα υπάρχει και η πλευρά των χαμένων, σε αυτούς συγκαταλέγονται η κομεντί του Ακι Καουρισμάκι «Η Χάβρη» (περιορίστηκε στο βραβείο Fipresci) όσο και το αλμοδοβαρικό «Δέρμα» και τα δυο εκ των φαβορί που όμως, ξεθώριασαν στα προγνωστικά της τελευταίας στιγμης. Από τα πρόσωπα να αναφέρουμε την Τίλντα Σουίντον και τον Σον Πεν, για τις ερμηνείες τους, αντίστοιχα, στα «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Αν Ράμσεϊ και «This must be the place» του Πάολο Σορεντίνο.  

Α.Ν

Οι νικητές

Χρυσός Φοίνικας: «Το δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ Μεγάλο

Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «Το παιδί με το ποδήλατο» των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν και «Κάποτε στην Ανατολή» του Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν για το «Drive»

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Ζαν Ντιζαρντάν για το «The artist»

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Κίρστεν Ντανστ για το «Μελαγχολία»

Βραβείο Σεναρίου: Ζοζέφ Σεντάρ για το «Υποσημείωση»

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: «Polisse» της Μαϊουέν

Χρυσή Κάμερα: «Las acacias» του Πάμπλο Τζορτζέλι

Χρυσός Φοίνικας για Ταινία Μικρού Μήκους: «Cross cross - country» της Μαρίνα Βρόντα

Loading the player ...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ