ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ των Καννών

2013-04-30 17:25:40

Η  Ελλάδα τιμώμενη  χώρα  στο Φεστιβάλ των Καννών
Μπορεί να μην έχει επιλεγεί καμία ελληνική ταινία για το επερχόμενο φεστιβάλ των Καννών, αλλά η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία ετοιμάζεται να έχει μια αξιοσημείωτη παρουσία στην Κυανή Ακτή, στην πιο σημαντική παγκόσμια κινηματογραφική εκδήλωση.


Μπορεί να μην έχει επιλεγεί καμία αμιγώς ελληνική ταινία για το επερχόμενο φεστιβάλ των Καννών - η μόνη εκπροσώπηση είναι ο παραγωγός Χρήστος Κωνσταντακόπουλος του «Only Lovers Left Alive» - αλλά η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία ετοιμάζεται να έχει μια αξιοσημείωτη παρουσία στην Κυανή Ακτή στην πιο σημαντική παγκόσμια κινηματογραφική εκδήλωση.

Το Film Commission Ile de France, μαζί με το γερμανικό Συμβούλιο Μέσων Ενημέρωσης του Βερολίνου- Βραδεμβούργου καθώς και τα Film Commissions της Μαδρίτης και της Ρώμης-Λάτζιο, επέλεξαν την Ελλάδα σαν τιμώμενη χώρα στο «Regions Capitales pour le cinema», μια παραδοσιακή συνάντηση που γιορτάζεται στο πλαίσιο των Καννών.

Η εκδήλωση συντονίζεται από τον κ. Ολιβιέ Ρεν Βεγιόν του Ile de France Film Commission και τον Σύμβουλο Πολιτιστικών Υποθέσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού, τον κ. Δημοσθένη Δαββέτα, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) που μαζί με μια ομάδα από επτά νέους παραγωγούς, θα ταξιδέψουν στις Κάννες για να συμμετέχουν στη συνάντηση της 21η Μαΐου, για την προώθηση των επερχόμενων έργων τους και να συναντηθούν με ειδικά καλεσμένους ξένους παραγωγούς και χρηματοδότες.

Το παρών θα δώσουν ο Γιώργος Τσούργιαννης (Horsefly Productions), για την προώθηση του έργου επιστημονικής φαντασίας «1901» του Γιάννη Βεσλεμέ που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, η Αμάντα Λιβανού για την προώθηση του ντεμπούτου της Σοφίας Εξάρχου με τίτλο «Park» σε παραγωγή Guanaco Film που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και ο Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης («Heretic») για την προώθηση της σκηνοθετικής προσπάθειας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου («Wasted Youth», Λοκάρνο 2011), με τίτλο «Πεινασμένο Στόμα» που θα γυριστεί τον Ιανουάριο του 2014 και της Ελίνας Ψύκου («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», Φόρουμ του Βερολίνου 2013) με το «Ίβο και Σοφία» που θα γυριστεί στα τέλη του επόμενου έτους.

Επίσης, στο φεστιβάλ θα παραβρεθεί η Μαρία Χατζάκου (Haos Film), για την προώθηση της νέας ταινίας της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη («Attenberg», Βενετία 2010), με τίτλο «Duncharon» (Arte France Cinema Award-Cinemart 2012) που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης.

Ο Κώστας Κεφάλας από την Faliro House, εταιρεία παραγωγής του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου με ταινίες όπως: «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, «Attenberg» της Τσαγγάρη, «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, «Only Lovers Left Alive» του Τζιμ Τζάρμους καθώς και δύο νέες ταινίες του Τέρενς Μάλικ, αναζητά εταίρους παραγωγής για το «Για Πάντα», τη νέα σκηνοθετική προσπάθεια της Μαργαρίτας Μαντά, πρώην στενής συνεργάτιδας του αείμνηστου Έλληνα δημιουργού Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Η Μαρία Τσίγκα (Αργοναύτες Productions του Πάνου Παπαχατζή) θα είναι εκεί για την προώθηση της νέας ταινίας του Άγγελου Φραντζή με τίτλο «Virus», που θα γυριστεί στη Ρωσία και βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, και οι συντελεστές πίσω από το «Stage Fright» του Γιώργου Ζωή θα βρίσκονται εκεί για να παρουσιάσουν το πρότζεκτ στο τμήμα του Atelier.

Όλα αυτά τα σχέδια (ταινίες), που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα πάνε στο Κάννες στο «Regions Capitales Pour le Cinema», σε αναζήτηση πρόσθετης χρηματοδότησης για να συμπληρώσουν το χρηματοδοτικό τους πλάνο, αφού έχουν ήδη εξασφαλίσει δεσμεύσεις από εθνικούς φορείς, διεθνείς παραγωγούς, χρηματοδότες και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Μαζί με τους κύριους Βεγιόν και Δαββέτα, θα παραστούν στη συνάντηση των Καννών ο κ. Γιώργος Παπαλιός και ο κ. Γρηγόρης Καραντινάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής του Ε.Κ.Κ. αντίστοιχα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ