ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάννες: Κριτική επιτροπή πολλών αστέρων

2013-04-24 11:51:34

Κάννες: Κριτική επιτροπή πολλών αστέρων




Μια εντυπωσιακή ομάδα κινηματογραφιστών, υπό την προεδρία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, θα αποφασίσει τον φετινό Χρυσό Φοίνικα - δείτε ποιοι απαρτίζουν την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Καννών


Από τη Χριστίνα Λιάπη και τη Δάφνη Δημοπούλου

Καθώς έχουμε μπει σιγά-σιγά στην τελική ευθεία για το Φεστιβάλ Καννών, που ξεκινά στις 15 Μαΐου, κάθε μέρα φέρνει ακόμη ένα νέο για την τεράστιας σημασίας κινηματογραφική διοργάνωση: μετά την ανακοίνωση των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος και των δύο σημαντικότερων παράλληλων τμημάτων του Φεστιβάλ, πριν λίγο ανακοινώθηκαν τα ονόματα που θα απαρτίσουν την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος - και είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή συλλογή ονομάτων.

Ο πρόεδρος Στίβεν Σπίλμπεργκ, λοιπόν, θα δει τις ταινίες του διαγωνιστικού παρέα με τον σκηνοθέτη Ανγκ Λι (με τον οποίο ανταγωνίστηκαν στα πρόσφατα Όσκαρ), την ηθοποιό Νίκολ Κίντμαν, την σκηνοθέτη Λιν Ράμζεϊ (που τόσο έχει συζητηθεί τελευταία εξαιτίας της ταραχώδους παραγωγής «Jane Got a Gun»), τον Γάλλο ηθοποιό Ντάνιελ Οτέγ, τον Ρουμανό σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου, τον ηθοποιό Κριστόφ Βαλτς, την Ινδή ηθοποιό Βίντια Μπάλαν και την Ιαπωνίδα σκηνοθέτη Ναόμι Καβάσε.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2005 (υπό την προεδρία του Εμίρ Κουστουρίτσα) που οι σκηνοθέτες κυριαρχούν στην επιτροπή, η οποία αποτελείται από θαμώνες του Φεστιβάλ (και στις περιπτώσεις του Μουντζίου και της Καβάσε, βραβευμένους) που δραστηριοποιούνται σε εμπορικό και σινεφίλ σινεμά, χωρίς όμως κάποια επιλογή-έκπληξη όπως η περσινή του Ζαν-Πολ Γκοτιέ.

Η Kιμ Νόβακ είναι επίτιμη καλεσμένη του Φεστιβάλ

Η Κιμ Νόβακ, πρωταγωνίστρια του «Δεσμώτη του Ιλίγγου»

Για να σηματοδοτήσει την αποκατάσταση της κόπιας ενός από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, της ταινίας «Δεσμώτης του Ιλίγγου» («Vertigo») του Άλφρεντ Χίτσκοκ, το Φεστιβάλ Καννών έχει προσκαλέσει την πρωταγωνίστριά του, Kιμ Nόβακ, για να κοσμήσει την εκδήλωση με την παρουσία της.

Η Νόβακ λοιπόν θα παραστεί στην προβολή της αποκατεστημένης μορφής της ταινίας, που γυρίστηκε το 1958, και που θα είναι μέρος των Cannes Classics. Η Νόβακ θα συμμετέχει επίσης και στην τελετή λήξης του 66ου Φεστιβάλ Καννών όπου θα απονείμει ένα από τα Βραβεία την Κυριακή 26 Μαΐου 2013.

Η Νόβακ μετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ το 1959 για την παρουσίαση της ταινίας Middle of the Night του Ντέλμπερτ Μάν (Βραβείο Palme d’Οr 1955 για την ταινία Marty).

Οι πιο αξιοσημείωτες ερμηνείες της περιλαμβάνουν αυτήν της πόρνης με τη μεγάλη καρδιά στην ταινία «Kiss Me, Stupid» του Μπίλι Γουάιλντερ, αυτήν της μάγισσας στην ταινία «Bell Book and Candle» του Ρίτσαρντ Κουίν και αυτήν της μοιχαλίδας στην ταινία «Strangers When We Meet» πάλι του Κουίν.

Αλλά η πιο ξεχωριστή ερμηνεία της Κιμ Νόβακ ήταν αναμφισβήτητα αυτή της ενοχλητικής ηρωίδας στην ταινία «Vertigo», 1958 – η καλύτερη ταινία του Χίτσκοκ, την οποία ο ίδιος περιέγραψε ως «μια ιστορία αγάπης με παράξενη ατμόσφαιρα».

Για τον ρόλο της η Κιμ Νόβακ είπε, «αυτό που είχε ενδιαφέρον είναι ότι η σκηνή αντικατόπτριζε αυτό που περνούσα εκείνη την περίοδο: ήταν η ιστορία μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να είναι κάποια που δεν ήταν».

Το Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ως τις 26 Μαΐου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ