ΚΑΝΝΕΣ 2013 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Λεσβιακό πορνό από στρέιτ» η «Ζωή της Αντέλ»

2013-05-29 17:07:12

«Λεσβιακό πορνό από στρέιτ» η «Ζωή της Αντέλ»




Η νικήτρια ταινία των φετινών Καννών «Η Ζωή της Αντέλ» ακόμα δε πρόλαβε να παραλάβει το βραβείο της και δεν έχει πάψει να λαμβάνει επιθέσεις, αρχικά από το ίδιο της το συνεργείο και τώρα από τη συγγραφέα του κόμικς που την ενέπνευσε, η οποία την αποκαλεί «πορνό».


Από τη Δάφνη Δημοπούλου

Όταν ο σκηνοθέτης Αμπντελατίφ Κεσίς και οι πρωταγωνίστριες Αντέλ Εξαρχόπουλος και Λεά Σεντού ανέβηκαν επί σκηνής να παραλάβουν το Χρυσό τους Φοίνικα έκαναν μια εγκληματική, όπως φαίνεται, παράληψη: δεν αναγνώρισαν καθόλου τη συμβολή του συνεργείου που εργάστηκε για την παραγωγή της ταινίας και δεν ανέφεραν τη συγγραφέα, Ζουλί Μαρόχ, πάνω στο κόμικ της οποίας «Blue is the Warmest Colour» βασίστηκε η ταινία.

Το μεν συνεργείο εξαγριώθηκε καταγγέλλοντας δημόσια τον σκηνοθέτη για απάνθρωπη μεταχείριση και αντι-επαγγελματική συμπεριφορά απέναντί τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η δε συγγραφέας κρατάει μια πιο ήπια στάση αλλά δε χάνει χρόνο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της μέσω του προσωπικού της blog στο διαδίκτυο ειδικά σε ό,τι αφορά τις γραφικές σεξουαλικές σκηνές.

«Θεωρώ πως ο Κεσίς κι εγώ έχουμε αντιφατικές προσεγγίσεις ως προς την αισθητική, ίσως συμπληρωματική. Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να γυρίσει αυτές τις "ερωτικές" σκηνές είναι συνεπής με το υπόλοιπο δημιούργημά του. Σίγουρα για μένα φαίνεται πολύ μακριά από τη δική μου προσωπική μέθοδο δημιουργίας και αναπαράστασης, αλλά θα ήταν πολύ ανόητο εκ μέρους μου να απορρίψω κάτι με το πρόσχημα ότι είναι διαφορετικό από το δικό μου όραμα» λέει η Μαρόχ ως συγγραφέας.

«Σα λεσβία όμως» συνεχίζει η Μαρόχ «μου φαίνεται ότι αυτό έλειπε από το πλατό: λεσβίες».

Εορτασμοί για τρεις

«Δε γνωρίζω τις πηγές πληροφόρησης του σκηνοθέτη και των ηθοποιών (που είναι όλοι στρέιτ, μέχρι αποδείξεως του εναντίου) και δε με συμβουλεύτηκαν καθόλου δουλεύοντας το. Ίσως ήταν εκεί κάποιος που αμήχανα μιμούνταν τις πιθανές κινήσεις των χεριών, ή/και τους έδειχνε σκηνές από το λεγόμενο ‘λεσβιακό’ πορνό».

«Γιατί – εκτός από μερικά αποσπάσματα - αυτό είναι το μόνο που μου φέρνει στο νου: μια βάναυση και χειρουργική απεικόνιση, πληθωρική και ψυχρή, του λεγόμενου λεσβιακού σεξ, που μετατράπηκε σε πορνό, και με έκανε να αισθανθώ πολύ άβολα. Ειδικά όταν, μες τη μέση μιας κινηματογραφικής αίθουσας, όλοι χαχανίζουν. Οι ετεροφυλόφιλοι γελούσαν επειδή δε το καταλαβαίνουν και το βρίσκουν γελοίο. Οι ομοφυλόφιλοι γελούσαν επειδή δεν ήταν πειστικό και το βρήκαν γελοίο. Και ανάμεσα στους μόνους ανθρώπους που δεν ακούσαμε να γελάνε ήταν οι επερχόμενοι άντρες που ήταν πολύ απασχολημένοι με το να ταΐζουν τα μάτια τους με την ενσάρκωση των φαντασιών τους επί της οθόνης».

Καλύτερα την επόμενη φορά ο Κεσίς να είναι περισσότερο απλόχερος ως προς την αναγνώριση της συνεισφοράς των συνεργατών του.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ